«Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο» θεωρεί την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος ο Κώστας Ζαχαριάδης, με μια τολμηρή συνέντευξή του, που αναμένεται να συζητηθεί στο Νews 24/7, ενώ τονίζει: «Δεν πάμε ούτε να χάσουμε με αξιοπρέπεια, ούτε να μειώσουμε απλώς τη διαφορά, πάμε για να κερδίσουμε μια δύσκολη μάχη που η έκβασή της είναι ανοιχτή παρόλο που στο πρώτο ημίχρονο είμαστε πίσω. Με μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, συσπείρωση και πείσμα πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή».
«Όσο πιο ειλικρινείς είμαστε στην ανασκόπηση και στον πολιτικό μας σχηματισμό εσωτερικά καθώς και στην επαφή μας με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και τους προοδευτικούς πολίτες, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψουμε και θα κάνουμε ξανά την παράταξή μας πλειοψηφική και ηγεμονική. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνω την ομφαλοσκόπηση, την γκρίνια και την εσωκομματική μουρμούρα» επισημαίνει ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής στο Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, ενώ ζητά ένα νέο συμβόλαιο ειλικρίνειας με το λαό: «Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό ένα μήνα πριν τις κάλπες των εθνικών εκλογών. Χρειάζεται όμως ένα νέο συμβόλαιο ειλικρίνειας και ένα σαφές πολιτικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο που θα αναγνωρίζει λάθη, αστοχίες, παραλήψεις αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζεται το σπουδαίο κατά τη γνώμη μου έργο που κάναμε σε μια σειρά τομείς αυτά τα χρόνια».
Ο Κ. Ζαχαριάδης, με τη συνέντευξή του στο News 24/7, μεταξύ άλλων τονίζει:
ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ: «Άλλο δίκαιη απόδοση ευθυνών άλλο η εσωστρέφεια, ή ομφαλοσκόπηση και η μιζέρια. Προφανώς υπάρχουν και θα συζητηθούν συλλογικά και συντεταγμένα όταν ολοκληρωθεί και η μάχη των εθνικών εκλογών οπού παλεύουμε για την μεγάλη ανατροπή».
ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΩΣ ΧΩΡΟΣ: «Σε θεωρητική βάση προσωπικά θα ήμουν απολύτως θετικός, αλλά εδώ έχουμε σημαντικά πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν αρχίσει η κουβέντα για κάτι τέτοιο. Μόλις πριν λίγους μήνες συγκροτήθηκε το συμμαχικό εγχείρημα ενώ φαίνεται ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στην κοινωνική βάση της προοδευτικής παράταξης να προχωρήσει αυτή η συμμαχία και να πετύχει στις δύσκολες εκλογές που έχουμε μπροστά μας. Πρέπει να δούμε την παρέμβαση της συμμαχίας μας σε μια σειρά χώρους που διαχρονικά δεν έχουμε καλές επιδόσεις και ως ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία χρόνια, είμασταν κατώτεροι των αναγκών, στον συνδικαλιστικό χώρο, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλες τις εκφάνσεις την κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου στην χώρα κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να γίνει βιαστικά και «από τα πάνω» αλλά με πολιτικές πρωτοβουλίες και διεργασίες ¨από τα κάτω¨».
Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ ΣΤΟ NEWS 24/7 ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:
Τι μήνυμα πήρατε από το εκλογικό αποτέλεσμα κ. Ζαχαριάδη;
Το μήνυμα της κάλπης είναι σύνθετο και πολυπαραγοντικό. Οφείλουμε να το αναλύσουμε σε βάθος, με θάρρος και αναζητώντας τις πραγματικές αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Όσο πιο ειλικρινείς είμαστε στην ανασκόπηση και στον πολιτικό μας σχηματισμό εσωτερικά καθώς και στην επαφή μας με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ και τους προοδευτικούς πολίτες, τόσο πιο γρήγορα θα ανακάμψουμε και θα κάνουμε ξανά την παράταξή μας πλειοψηφική και ηγεμονική. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνω την ομφαλοσκόπηση, την γκρίνια και την εσωκομματική μουρμούρα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό ένα μήνα πριν τις κάλπες των εθνικών εκλογών. Χρειάζεται όμως ένα νέο συμβόλαιο ειλικρίνειας και ένα σαφές πολιτικό σχέδιο για την επόμενη περίοδο που θα αναγνωρίζει λάθη, αστοχίες, παραλήψεις αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπίζεται το σπουδαίο κατά τη γνώμη μου έργο που κάναμε σε μια σειρά τομείς αυτά τα χρόνια.
Προφανώς αποτυπώνεται μία κόπωση μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων. Οι τελευταίοι εννέα μήνες, που είναι έξω από τα μνημόνια, δεν μπόρεσαν να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών στον βαθμό που θα θέλαμε, ή οι αλλαγές που συνέβησαν ήταν κατώτερες των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν και των αναγκών μιας ταλαιπωρημένης κοινωνίας.
Πιέσαμε και εμείς με βάρος την μεσαία τάξη, την δημιουργική και παραγωγική Ελλάδα εξ αιτίας των αναγκαστικών μνημονιακών πολιτικών και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κάλπη.
Ο πολίτης αλλά και η επιχειρηματικότητα ιδίως η μικρομεσαία ταλαιπωρούνται στην καθημερινότητά τους εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και στρεβλώσεων που δεν δημιουργήθηκαν απ’ εμάς προφανώς αλλά δεν διορθώθηκαν και απ’ την δική μας διακυβέρνηση στο βαθμό που οι ανάγκες το απαιτούν.
Εκτιμώ ότι ατόνησε η επικοινωνία μας με τον κόσμο, στις γειτονιές, στα χωριά, μέσα στην καθημερινότητα, ίσως κάποια στελέχη μας, κάποιοι βουλευτές μας και κάποια μέλη της κυβέρνησής μας δεν κατένειμαν σωστά τον χρόνο τους ώστε να επικοινωνήσουν το έργο μας με τους πολίτες.
Προφανώς, υπάρχουν και πολλά άλλα, μικρότερα ή μεγαλύτερα, ζητήματα που έπαιξαν τον ρόλο τους και καθόρισαν το αποτέλεσμα, αλλά χρειάζεται διεξοδική ανάλυση και προσοχή στην ανάγνωση του αποτελέσματος. Όχι βιασύνες, όχι επιπολαιότητες, όχι εύκολες απαντήσεις.
Ενώ έχουμε πετύχει πάρα πολλά, όπως για παράδειγμα έχουμε σταθεροποιήσει την οικονομία, έχει πέσει η ανεργία, αλλάζουμε σταδιακά το τοπίο στην αγορά εργασίας, τα δημόσια οικονομικά είναι υγιή, ανακάμπτουμε σε όλους τους δείκτες, στηρίζουμε με κάθε τρόπο τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, νομοθετήσαμε για μια σειρά ζητημάτων ατομικών δικαιωμάτων και κοινωνικών ελευθεριών, η δημόσια ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης δεν εστίασε στα σημαντικά αυτά θέματα.
Σε τι βαθμό είναι αναστρέψιμο το εκλογικό αποτέλεσμα;
Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο. Θα δώσουμε μάχη για τις ιδέες, τις προτάσεις, τις αξίες, τις διαδρομές μας. Στόχος μας είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες για το πρόγραμμά μας και τη σύγκρισή του με τις κοινωνικά ανάλγητες θέσεις της Ν.Δ.
Δεν πάμε ούτε να χάσουμε με αξιοπρέπεια, ούτε να μειώσουμε απλώς τη διαφορά, πάμε για να κερδίσουμε μια δύσκολη μάχη που η έκβασή της είναι ανοιχτή παρόλο που στο πρώτο ημίχρονο είμαστε πίσω. Με μεθοδικότητα, σκληρή δουλειά, αποφασιστικότητα, συσπείρωση και πείσμα πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε την μεγάλη ανατροπή. Την τελευταία λέξη θα την που οι πολίτες της χώρας. Η αντεπίθεση του προοδευτικού κόσμου της χώρας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Γιατί όμως να σας ψηφίσουν οι πολίτες που μόλις σας καταψήφισαν;
Είναι άλλη κάλπη. Η κάλπη της Κυριακής των ευρωεκλογών ήταν κάλπη αποτύπωσης μηνύματος και τα είχε μέσα όλα για εμάς ως μηνύματα «προειδοποίηση», «απόσταση», «αποδοκιμασίας» . Η κάλπη στις 7 Ιουλίου είναι κάλπη προοπτικής. Διαλέγουν τον επόμενο πρωθυπουργό, την επόμενη κυβέρνηση, το πολιτικό σχέδιο για την χώρα. Πήραμε το μήνυμα και τώρα το ερώτημα μπαίνει καθαρά στον ελληνικό λαό για το μέλλον του.
Νομίζω ότι πολλοί που δεν μας επέλεξαν στις 26 Μαΐου, στις 7 Ιουλίου θα μας επιλέξουν γιατί αναγνώρισαν το δημοκρατικό μας αντανακλαστικό να πάμε σε εκλογές μόλις διαπιστώθηκε η αναντιστοιχία. Γνωρίζουν τι καταφέραμε μέσα σε πολύ σκληρές συνθήκες δημοσιονομικής επιτροπείας σε σχέση με το τι παραλάβαμε τον Ιανουάριο του 2015, γιατί παρά τις υποχωρήσεις δεν τους προδώσαμε ποτέ και πάντα προσπαθούσαμε να διαπραγματευτούμε μέχρι τέλους, γιατί πετύχαμε κάτι που δεν το πέτυχαν αυτοί που χρεοκόπησαν την χώρα, τη βγάλαμε από τα μνημόνια με μεγάλο κοινωνικό κόστος, αλλά την βγάλαμε, γιατί αντιμετωπίσαμε όλες τις γεωστρατηγικές προκλήσεις και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην περιοχή μας με ρεαλισμό και δώσαμε λύσεις που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον.
Η επιστροφή της ΝΔ, στη διακυβέρνηση του τόπου είναι εγγύηση επιστροφής στο σκοτεινό παρελθόν της χρεοκοπίας και της κοινωνικής εξαθλίωσης, από τις οποίες με τεράστιες θυσίες καταφέραμε να ξεφύγουμε.
Υπάρχουν ευθύνες για την εκλογική ήττα και πότε θα συζητηθούν;
Άλλο δίκαιη απόδοση ευθυνών άλλο η εσωστρέφεια, ή ομφαλοσκόπηση και η μιζέρια. Προφανώς υπάρχουν και θα συζητηθούν συλλογικά και συντεταγμένα όταν ολοκληρωθεί και η μάχη των εθνικών εκλογών οπού παλεύουμε για την μεγάλη ανατροπή.
Μετά την 7η Ιουλίου απαιτείται μία συνολική συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ;
Κανένας πολιτικός οργανισμός δεν μένει αμετάβλητος. Ακινησία σημαίνει θάνατος και στην ζωή και στην πολιτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ακόμα και την πιο δύσκολη στιγμή του από το 2012 ως σήμερα να είναι ο βασικός εκφραστής των προοδευτικών ψηφοφόρων στη χώρα, πέτυχε να είναι ο χώρος που συσπειρώνει πλειοψηφικά τους αριστερούς, τους κεντροαριστερούς, τους δημοκράτες πολίτες και αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση και μια μεγάλη επιτυχία που διαμορφώνει ένα νέο μεταμνημονιακό πολιτικό τοπίο στη χώρα. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο αλλά στην ώρα του και με συγκροτημένο τρόπο να συζητηθούν τα πάντα όπως πάντα κάνουμε στο κόμμα μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τελικά στρατηγικό στόχο σας ή όπως λένε ορισμένοι το άνοιγμα προς το κέντρο αποτέλεσε αιτία της ήττας σας και συνεπώς χρειάζεται να σταματήσει η προσπάθεια;
Η Προοδευτική Συμμαχία είναι στρατηγική επιλογή και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Είναι κατά τη γνώμη μου η σωστή στρατηγική συμμαχιών για την Αριστερά του 21 αιώνα που θέλει να είναι παρούσα στις εξελίξεις και να επηρεάζει τα πράγματα, να παίζει ρόλο. Ούτε η Αριστερά, ούτε η Σοσιαλδημοκρατία, ούτε ο χώρος της οικολογίας από μόνος του έχει το κρίσιμο μέγεθος για να επηρεάσει καθοριστικά τα πράγματα, είναι όμως σαφές ότι όλοι μαζί έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε.
Εκτιμάτε ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να συζητήσει προοπτικά ακόμα και την ενοποίησή του ως χώρος;
Σε θεωρητική βάση προσωπικά θα ήμουν απολύτως θετικός, αλλά εδώ έχουμε σημαντικά πρακτικά βήματα που πρέπει να γίνουν πριν αρχίσει η κουβέντα για κάτι τέτοιο. Μόλις πριν λίγους μήνες συγκροτήθηκε το συμμαχικό εγχείρημα ενώ φαίνεται ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στην κοινωνική βάση της προοδευτικής παράταξης να προχωρήσει αυτή η συμμαχία και να πετύχει στις δύσκολες εκλογές που έχουμε μπροστά μας. Πρέπει να δούμε την παρέμβαση της συμμαχίας μας σε μια σειρά χώρους που διαχρονικά δεν έχουμε καλές επιδόσεις και ως ΣΥΡΙΖΑ, τα τελευταία χρόνια, ήμασταν κατώτεροι των αναγκών, στον συνδικαλιστικό χώρο, στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε όλες τις εκφάνσεις την κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας. Η ανασυγκρότηση του προοδευτικού πόλου στην χώρα κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να γίνει βιαστικά και «από τα πάνω» αλλά με πολιτικές πρωτοβουλίες και διεργασίες «από τα κάτω».
Η Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, επιμένει στη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ…
Το βλέπω και μου προκαλεί πραγματικά εντύπωση. Είναι όμως το μόνο κόμμα που ανήκει πανευρωπαϊκά στην οικογένεια των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων που κάνει μια τέτοια ανάγνωση για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΙΝΑΛ, δεν το έχει καταλάβει ακόμα, αλλά είναι εκείνο που έχει υποστεί στρατηγική ήττα από το 2012 όπου πλησίασε στρατηγικά την ΝΔ. Το ερώτημα όμως δεν είναι ποιος χάνει περισσότερο και ποιος λιγότερο, το ερώτημα είναι αν μπορεί να ηττηθεί η Δεξιά και οι πολιτικές της. Αντέχει την πολιτική και προγραμματική συζήτηση το ΚΙΝΑΛ σε αυτό το πεδίο; Τους προκαλούμε και τους προσκαλούμε να συζητήσουμε προγραμματικά.
Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία στις 7 Ιουλίου και η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα τι θα πρέπει να γίνει;
Το ερώτημα μάλλον πρέπει να το θέσετε στην ηγεσία της ΝΔ, του ΚΙΝ.ΑΛ. και του κόμματος Βελόπουλου – αν καταφέρει να μπει στην Βουλή. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνθέσιμο με το πρόγραμμα της ΝΔ.
Επιτρέψτε μου όμως να υπογραμμίσω κάποια πράγματα. Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και η νίκη στις εκλογές μπορεί να διασφαλίσει τη θετική πορεία και ομαλότητα στη χώρα. Ψήφος στην ΝΔ είναι ψήφος στη χρεοκοπία, στα μνημόνια, στο παρελθόν. Εάν καταφέραμε κάποια σημαντικά πράγματα εντός μνημονίου, με όλες τις δυνάμεις και τα συμφέροντα απέναντι μας, είναι βέβαιο ότι με καθαρό ορίζοντα και με 100% δικό μας πρόγραμμα θα καταφέρουμε πολλά περισσότερα. Γι’ αυτό το σενάριο εργαζόμαστε.
Σχετικά Άρθρα
-
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιδιώκει τη μη διαχείριση των κρίσεων- Η κρίση για τους πολλούς είναι ευκαιρία για τους λίγους
Η τοποθέτηση του Εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην... -
Ξεκινά σήμερα το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω συγκρουσιακού κλίματος
Ξεκινούν το απόγευμα οι εργασίες του Εκτάκτου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ στον... -
Τι συζήτησε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ώρες πριν το κρισιμο συνέδριο – Σφοδρή αντιπαράθεση Γεροβασίλη – Τζάκρη
INTIMENEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Με φόντο τις «καρατομήσεις» συνέδρων...