Oι τεχνικές προδιαγραφές του έργου της μεγάλης διασύνδεσης Αττική – Κρήτη έχουν σταλεί από τον ΑΔΜΗΕ στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και έχουν «κλειδώσει», εξασφαλίζοντας τη διαλειτουργικότητα, δηλαδή τη δυνατότητα να συνδεθεί το καλώδιο αυτό με εκείνο της διασύνδεσης Κρήτη – Κύπρος, όταν και εάν πραγματοποιηθεί η δεύτερη φάση του PCI Αττική – Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ.
Πρόκειται για καλώδια και Σταθμούς Μετατροπής 500 KV multi terminal.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο ΑΔΜΗΕ και η ΡΑΕ βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεννόηση έτσι ώστε η “Αριάδνη Interconnection”, η θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου να δημοσιεύσει τα τεύχη διακήρυξης για τα υποθαλάσσια καλώδια και τους Σταθμούς Μετατροπής (σε Κρήτη και Αττική) εντός της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, παρά τις πρόσφατες (αντιφατικές μεταξύ τους) δημόσιες παρεμβάσεις της Κυπριακής εταιρείας EuroAsia Interconnector, του φορέα δηλαδή του συνολικού PCI, δεν έχει υπάρξει τις τελευταίες ημέρες κάποια επικοινωνία των Κυπρίων με την ελληνική πλευρά (ΥΠΕΝ, ΑΔΜΗΕ, ΡΑΕ).
Οπως δήλωσε προ ημερών ο Πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, «Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής συντελείται έγκαιρα μετά από εργώδεις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ μέσα στις γνωστές αντίξοες συνθήκες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί εθνική επιτυχία, καθώς το έργο θα ξεκινήσει εντός χρονοδιαγράμματος και η ολοκλήρωση του θα οδηγήσει στην πλήρη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Κρήτης από καθαρότερες πηγές ενέργειας το 2022.
Πέρα από τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του έργου –που έχουν επανειλημμένα επισημανθεί-, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής ιστορικά στην Ελλάδα, θα συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η έναρξη του έργου θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη συμμετοχή διεθνών και ελληνικών επιχειρήσεων στην υλοποίησή του.
Από το 2017 έως σήμερα ο ΑΔΜΗΕ έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους άνω των 500 εκατ. Ευρώ και ανάδοχοι στο μεγαλύτερο μέρος των έργων αναδείχθηκαν ελληνικές εταιρίες. Με την έγκαιρη έναρξη του έργου προβλέπεται ότι το 2019 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του ομίλου εταιρειών ΑΔΜΗΕ θα διπλασιαστούν σε σχέση με το 2018».