Από το νοτιότερο άκρο της χώρας η δήμαρχος Γαύδου, Γκέλυ Καλλίνικου δοκιμάζει ξανά τις δυνάμεις της όχι μόνον με τη νησιωτικότητα, αλλά και με τις περιορισμένες υποδομές.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ και την Αυγή
Από το νοτιότερο άκρο της χώρας η δήμαρχος Γαύδου, Γκέλυ Καλλίνικου δοκιμάζει ξανά τις δυνάμεις της όχι μόνον με τη νησιωτικότητα, αλλά και με τις περιορισμένες υποδομές. Αξιοποιώντας, όμως, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, η μικρή, ακριτική Γαύδος μπορεί -όπως μας λέει η δήμαρχος- να γίνει ένα νησί πρότυπο, με “πράσινη” ενέργεια και πρωτοπόρες δράσεις μικρής κλίμακας. “Τα βάζουμε με τα θηρία, και νικάμε!”, λέει ξεφυσώντας η Γκέλυ Καλλίνικου, που μιλά στην «Αυγή» της Κυριακής για το όραμά της.
* Ποια χαρακτηριστικά παίρνει η απλή αναλογική σε έναν τόσο μικρό δήμο;
Όντως στον μικρό μας δήμο των 80 μόνιμων κατοίκων με τις 13 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο, η απλή αναλογική έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ως παράταξη μάς ενδιαφέρει η καθαρότητα του εκλογικού αποτελέσματος, που θα επηρεάσει και την κυβερνησιμότητα. Ο διάλογος, όμως, εδώ είναι πιο απλός γιατί η αγωνία των μόνιμων κατοίκων είναι κοινή: Να μην μετατραπεί η Γαύδος σε ένα νησί απρόσωπο, όπως έχει συμβεί σε πολλά νησιά της χώρας μας. Θέλουμε το νησί μας να παραμείνει ο χαρακτήρας των κατοίκων του, των ψαράδων, των κτηνοτρόφων και να μην μετατραπεί σε τουριστικό προορισμό των μεγάλων μονάδων.
* Ποια είναι η αγωνία για την επόμενη ημέρα;
Η αγωνία αφορά στην πορεία του πρωτογενούς τομέα. Αυτό αποτυπώθηκε και στα πρόσφατα εργαστήρια που διοργανώσαμε ως δήμος για την αναπτυξιακή πορεία του δήμου. Έχουμε αρκετούς κατά κύριο επάγγελμα βοσκούς και αλιείς, που βάλλονται από τις μηχανότρατες, οι οποίες έρχονται από την υπόλοιπη Κρήτη ή την Ιταλία και ψαρεύουν στα νερά μας χωρίς τον επαρκή έλεγχο με συνέπεια την έλλειψη ψαριών λόγω υπεραλίευσης και της αντιοικολογικής πρακτικής με την χρήση δυναμίτη. Αυτό δυσκολεύει πολύ την επιβίωση των Γαυδιωτών ψαράδων, οι οποίοι έχουν μικρές βαρκούλες και προσπαθούν με παραδοσιακά εργαλεία. Μην ξεχνάτε ότι εμείς εδώ δεν έχουμε λιμεναρχείο και αυτό δυσκολεύει την κατάσταση.
* Τι είναι αυτό που λείπει από το νησί σε επίπεδο υποδομών;
Να σκεφτείτε ότι μέχρι πριν τρία χρόνια, η Γαύδος δεν είχε δίκτυο υδροδότησης. Πλέον έχουμε! Και όλα τα κτήρια συνδέονται με το δίκτυο! Έχουμε βελτιώσει την ποιότητα του νερού και πλέον αρδεύονται μποστάνια και κήποι. Πριν από λίγες μέρες ένας παππούς μου έφερε το πρώτο μαρουλάκι ευχαριστώντας με, που πέτυχε στην πρώτη σοδειά. Ένα από τα σημαντικότερα έργα μας είναι η λειτουργία γεώτρησης με φωτοβολταϊκά, εξασφαλίζοντας μας ποσότητα και ποιότητα καταργώντας τους πετρελαιοκινητήρες και μειώνοντας τη δαπάνη για την άντληση του. Το καθαρό νερό έχει αρχίσει να μπαίνει πια στη ζωή μας! Προσεχώς θα λειτουργήσει και η δεύτερη αντίστοιχη. Το επόμενο βήμα είναι το πόσιμο νερό. Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε τον φάκελο του έργου, για να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Εφόσον έχουμε καθαρό νερό, πλέον ξεκινούμε να μιλάμε για πρωτογενή τομέα, συνεταιριστικές επιχειρήσεις, και βεβαίως για το τυροκομείο μας! Από το πρώτο αναπτυξιακό εργαστήριο, που διοργανώσαμε στο νησί μας, προέκυψε και η αναγκαιότητα για ανάπτυξη συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Σε αυτή τη βάση θα λειτουργήσει το τυροκομείο. Τώρα είμαστε στη φάση εκκίνησης της σχετικής μελέτης.
Ωστόσο, μεγάλη πληγή για τον τόπο μας η παντελής έλλειψη αποχετευτικού δικτύου. Δυστυχώς έχουμε ακόμη βόθρους. Η δημιουργία αποχετευτικού συστήματος συνδέεται άμεσα με την τακτοποίηση θεμάτων χωροταξίας. Λόγω της μικρής κλίμακας αλλά και της διάσπαρτης κατοίκησης απαιτείται ειδική μελέτη. Σε αυτή τη φάση, έχουμε καταθέσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος προς έγκριση τον φάκελο για το τοπικό χωρικό σχέδιο (ΤΧΣ) και ευελπιστούμε να προχωρήσουμε άμεσα στα επόμενα βήματα. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι πολύ δύσκολες, ιδίως σε ένα απομακρυσμένο νησί, όπως το δικό μας. Χάριν της αλλαγής που επέφερε ο Κλεισθένης πλέον το νησί μας έχει τεχνική υποστήριξη από τη Μονάδα Οργάνωσης και Διοίκησης και μπορούμε να ετοιμάζουμε μελέτες.
* Και πώς τα βγάζετε πέρα χωρίς προσωπικό;
Ενώ στον “Καλλικράτη” προβλεπόταν ότι θα είχαμε τουλάχιστον 8 δημοτικούς υπαλλήλους, αυτό δεν συνέβη. Υπήρχε μόνο ένας ταμίας, ο οποίος μετά καταδικάστηκε για υπεξαίρεση ύψους 578.036,18 ευρώ, όταν η τακτική επιχορήγηση ήταν 30.000 ευρώ τον μήνα. Ο ίδιος δεν προχώρησε ποτέ σε σύνταξη οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας. Όταν αυτός παύθηκε και η διοίκηση πέρασε στη δική μας παράταξη, προχωρήσαμε σε προγραμματικές συμβάσεις με τον Δήμο Χανίων για την παροχή ταμειακών υπηρεσιών από τους εκεί υπαλλήλους. Παρότι η απόσταση είναι μεγάλη, τουλάχιστον ο δήμος μας είναι λειτουργικός και πλέον έχουμε διπλογραφικό λογιστικό σύστημα. Επίσης, έχουμε τεχνική υποστήριξη για την εκπόνηση μελετών και τη σύνταξη φακέλου από τη Μονάδα Οργάνωσης και Διοίκησης και την ΕΕΤΑΑ. Η αλήθεια είναι ότι παλεύουμε με τα θηρία της γραφειοκρατίας και προσπαθούμε να τα νικήσουμε! Γιατί ξέρετε δεν είναι εύκολες οι μετακινήσεις από τη Γαύδο στα Χανιά ή το Ηράκλειο ή την Αθήνα. Ένα απαγορευτικό, μπορεί να σου τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό μηνών.
* Μιλήστε μας για το όραμά σας τη νέα αυτοδιοικητική περίοδο…
Αυτό που έχουμε βάλει στόχο με τους κατοίκους είναι η Γαύδος να γίνει ένα νησί της “πράσινης” ενέργειας. Συνεργαζόμενοι με το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωράμε στη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Εξάλλου το νησί μας μαζί με τη Ρόδο και τη Λήμνο έχουν επιλεχθεί σε αυτά της “πράσινης” ενέργειας και είμαστε ένα βήμα πριν δημιουργήσουμε την ενεργειακή κοινότητα στην οποία θα ενταχθούν οι κάτοικοι. Τα μηνύματα για αυτό το συνεταιριστικό εγχείρημα είναι αισιόδοξα!
Τέλος, θέλουμε η Γαύδος να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο αγνή και περιβαλλοντικά βιώσιμη. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος να ξεκινήσει τη καταγραφή της ποσειδωνίας στον πυθμένα της θάλασσας και να οριστεί η θαλάσσια περιοχή ως περιοχή Natura, πράγμα που θα προστατεύσει τους ντόπιους ψαράδες από την εισβολή μηχανότρατας, που καταστρέφει τον πυθμένα της.
* Η Γκέλυ Καλλίνικου είναι δήμαρχος Γαύδου από το 2014. Σπούδασε την κεραμική τεχνολογία δίπλα στον Χριστόφορο Σκλαβενίτη και ασχολείται με την κεραμική από το 1995. Το 2000 άνοιξε τη δική της επιχείρηση την οποία διατηρεί έως και σήμερα στην Άμπελο της Γαύδου. Από τα μαθητικά της χρόνια συμμετέχει σε κοινωνικά κινήματα της πόλης των Χανίων, και σε ομάδες αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος Γαύδου από το 2011 και αντιδήμαρχος από το 2013.