Με ενιαία γραμμή υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική εμφανίστηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και Του Ποταμιού κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η «Ελληνική Παραγωγή».
Παράλληλα διατυπώθηκε απορία (αλλά και αιχμές) για την επιμονή της Κομισιόν υπέρ της Κυπριακής εταιρείας EuroAsia, γεγονός που επέτεινε τις καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου, με προφανείς συνέπειες, τόσο οικονομικές όσο και στην ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης.
Από την άλλη, η Μαρία Σπυράκη της ΝΔ και η Εύα Καϊλή του ΚΙΝΑΛ σημείωσαν ότι οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου, έτσι όπως έχουν τεθεί από τον ΑΔΜΗΕ, αφήνουν εκτός παιχνιδιού τους Έλληνες παίκτες.
Η κ. Σπυράκη τόνισε ότι οι προδιαγραφές του έργου της διασύνδεσης Κρήτη – Αττική αποκλείουν στην πράξη όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η ίδια υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο λειτουργεί σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και μάλιστα από την ώρα που το έργο, όπως έχει αποφασίσει η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει ως PCI αλλά ως εθνικό έργο με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ.
Η κ. Καϊλή από την άλλη, αναφερόμενη στις προδιαγραφές του έργου απέδωσε «ιδεοληψία» στους κυβερνώντες με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν όλους του ξένους ως «καλούς» και τους Έλληνες ως διαπλεκόμενους. «Κάτι που οδηγεί στον αφελληνισμό της επιχειρηματικότητας», σημείωσε η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ.
Παρόλα αυτά η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ έκανε σαφή αναφορά για προσπάθειες της Κομισιόν «να μπεί οπωσδήποτε στο έργο μια εταιρεία», με τα γνωστα έως τώρα αποτελέσματα.
Πιο ξεκάθαρος ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και συγκεκριμένα για τον “EuroAsia”. Έκανε λόγο για κυπριακή offshore και λομπίστες χωρίς κεφάλαια, οι οποίοι δεν πρέπει να καθυστερήσουν το έργο.
Μία άλλη θεώρηση τον πραγμάτων είχε ο Μίλτος Κύρκος ευρωβουλευτής του Ποταμιού. Σύμφωνα με όσα είπε το έργο καθυστερεί εξαιτίας των συμφερόντων που εφοδιάζουν με μαζούτ τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Κρήτη.