Ένας στους τρεις νέους έως 35 ετών σκέπτεται θετικά το Ποτάμι», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σταύρος Θεοδωράκης και καλεί τους πολίτες να στηρίξουν το Ποτάμι υποστηρίζοντας ότι «ούτε ψέματα είπαμε, ούτε κωλοτούμπες κάναμε, ούτε έχουμε σκελετούς στην ντουλάπα».
«Αν δεν μειωθεί το κομματικό κράτος και η κομματική γραφειοκρατία δεν θα μειωθούν ποτέ ουσιαστικά οι φόροι και οι εισφορές. Και για να μειωθεί το κομματικό κράτος πρέπει να ενισχυθεί το Ποτάμι. Είμαστε το μόνο κόμμα που είναι σε σύγκρουση με το κομματικό κράτος», δηλώνει στο Πρακτορείο ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Αναφερόμενος στη σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του Ποταμιού σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «η χώρα μας δεν πρέπει να χάσει την επαφή της με τους 500.000 που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού προσφέρει πληθώρα τέτοιων ανθρώπων που γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές» και προσθέτει: «Όχι ανθρώπους που θέλουν να ρευστοποιήσουν την τηλεοπτική δημοτικότητά τους σε ένα άσχετο με τα ενδιαφέροντά και τις ικανότητές τους πεδίο. Όχι πρώην βουλευτές που ντιλάρισαν με τους αρχηγούς τους μια θέση στο “πολιτικό ψυγείο” των Βρυξελλών».
Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης καλεί τους δημοσιογράφους, μέσω της συνέντευξής του στο Πρακτορείο, να συνεννοηθούν, να πάρουν την πρωτοβουλία και να καλέσουν τους αρχηγούς σε debate. Είτε όλους μαζί, είτε δύο-δύο, προκειμένου να υπάρξει διάλογος πριν τις ευρωεκλογές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη στην Φωτεινή Γιαννούλη, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Η καμπάνια του Ποταμιού για τις ευρωεκλογές έχει εναλλακτικό λεωφορειάκι, έχει ράπερ, έχει κωμικά σκετσάκια. Στοχεύετε κυρίως στους νέους;
Απ.: Ένας στους τρεις νέους έως 35 ετών σκέπτεται θετικά το Ποτάμι. Όπως και ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που παράγουν και δημιουργούν. Με όλους αυτούς λοιπόν προσπαθούμε να συνομιλήσουμε και να τους πούμε να τολμήσουν στις ευρωεκλογές να ψηφίσουν το Ποτάμι. Ένα κόμμα που δεν κορόιδεψε ποτέ κανέναν. Ούτε ψέματα είπαμε, ούτε κωλοτούμπες κάναμε, ούτε έχουμε σκελετούς στην ντουλάπα.
Ερ.: Στη Βουλή ζητήσατε από τους πολίτες να θυμώσουν και να ψηφίσουν. Δεν φοβάστε ότι οι θυμωμένοι ψηφοφόροι μπορούν να κάνουν λανθασμένες επιλογές;
Απ.: Χρησιμοποίησα λόγια του Γκάντι. Ότι ο θυμός δεν πρέπει να είναι τοξικός. Πρέπει να είναι δημιουργικός. Να θυμώνεις και να προχωράς. Να προσπερνάς αυτούς που σε θύμωσαν και να ανακαλύπτεις νέα πράγματα, νέες λύσεις. Στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης μάλωναν για πράγματα που δεν έχουν καμία αξία για τη ζωή των Ελλήνων. Πολλοί θύμωσαν. Οι περισσότεροι που τους άκουσαν θύμωσαν. Είπα λοιπόν: θυμώστε και ψηφίστε το Ποτάμι. Αυτό είπα και το επαναλαμβάνω. Στις ευρωεκλογές οι πολίτες έχουν πολλούς λόγους να ψηφίσουν το Ποτάμι. Μια σύγχρονη ευρωπαϊκή φωνή. Ενωτική και όχι διχαστική.
Ερ.: Ξεκινήσατε τον προεκλογικό σας αγώνα με σποτάκια που ζητούσαν από τον κόσμο να πάει να ψηφίσει και να μην απέχει. Πιστεύετε ότι αν ανέβει η συμμετοχή θα ανέβουν και τα ποσοστά του Ποταμιού;
Απ.: Δεν σκέφτομαι μόνο τα ποσοστά του Ποταμιού. Σκέφτομαι ότι η επόμενη πενταετία είναι πολύ σημαντική για να παραχωρήσουμε σε κάποιους άλλους το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις. «Δες το σοβαρά. Πάρτο προσωπικά», όπως λέει και ο ράπερ στο σχετικό διαφημιστικό! Και ναι, πιστεύω ότι στους απογοητευμένους, σε αυτούς που δεν έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, υπάρχει πολύ Ποτάμι. Οι κομματικοί στρατοί έχουν ήδη πάρει θέση. Πρέπει και οι πολίτες να πάρουν.
Ερ.: Ποια είναι τα μηνύματα που παίρνετε από τη μεγάλη σας περιοδεία στην περιφέρεια; Απασχολούν τους πολίτες τα θέματα της Ευρώπης ή ενδιαφέρονται μόνο για τα οικονομικά ζητήματα;inRead Advertisement by VIDADS since 2011
Απ.: Ο κόσμος ρωτά για την οικονομία. Για τους φόρους, τις εισφορές και βέβαια για τη γραφειοκρατία. Αυτά απασχολούν τους πολίτες. Τους αγρότες στη Βέροια, τους μικροεπιχειρηματίες στο Ρέθυμνο, τους νέους στον Πειραιά.
Ερ.: Και εσείς τι μπορείτε να τους υποσχεθείτε;
Απ.: Εγώ δεν μοιράζω υποσχέσεις. Ποτέ δεν το έκανα. Αυτό που λέω όμως στους πολίτες είναι ότι το κομματικό κράτος είναι ο εχθρός τους. Αν δεν μειωθεί το κομματικό κράτος και η κομματική γραφειοκρατία δεν θα μειωθούν ποτέ ουσιαστικά οι φόροι και οι εισφορές. Και για να μειωθεί το κομματικό κράτος πρέπει να ενισχυθεί το Ποτάμι. Είμαστε το μόνο κόμμα που είναι σε σύγκρουση με το κομματικό κράτος. Οι άλλοι είναι όλοι ένοχοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκρούστηκε με τις συντεχνίες αλλά τακτοποίησε τα στελέχη του. Για να μην μιλήσουμε για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τα γαλάζια και τα πράσινα παιδιά. Αν λοιπόν ο κόσμος θέλει αξιολόγηση, αξιοκρατία και μείωση του Δημοσίου, πρέπει να ενισχύσει το Ποτάμι.
Ερ.: Το Ποτάμι ζητά debate. Πιστεύετε υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο με βάση το κλίμα που επικρατεί;
Απ.: Εγώ κάλεσα και καλώ τους δημοσιογράφους να συνεννοηθούν και να πάρουν την πρωτοβουλία και να καλέσουν τους αρχηγούς σε debate. Είτε όλους μαζί, είτε δύο-δύο, που είναι ακόμη καλύτερα. Αλλά δεν νομίζω ότι θα δεχτούν. Εγώ όπως ξέρετε ταξιδεύω σε όλη την Ελλάδα και κάνω συνεχώς συνεντεύξεις σε όλα τα περιφερειακά μέσα χωρίς καμία προσυνεννόηση. Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης, η κυρία Γεννηματά είναι γνωστό ότι ταξιδεύουν με τους διαπιστευμένους τους δημοσιογράφους και μόνο αυτοί μπορούν να τους κάνουν ερωτήσεις. Κανείς άλλος.
Ερ.: Πολύς κόσμος έχει την άποψη ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν έχει καμία σημασία. Δεν θα αλλάξει δηλαδή η ζωή τους με το ένα ή με το άλλο αποτέλεσμα.
Απ.: Κάνουν λάθος. Η πολιτική κατεύθυνση του ευρωκοινοβουλίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και την κατεύθυνση όλης της Ευρώπης. Ο κ. Βέμπερ ας πούμε -ο εκλεκτός της ΝΔ- είναι αντίθετος στην ύπαρξη ενός ευρωπαϊκού ταμείου για την καταπολέμηση της ανεργίας. Το είπε ξανά προχθές. Και στα θέματα της κλιματικής αλλαγής είναι πιο κοντά στις απόψεις Τραμπ παρά στις ευρωπαϊκές επιλογές.
Ερ.: Το Ποτάμι ποιον θα υποστηρίξει για διάδοχο του Γιούνκερ; Επιμένετε στη συμμαχία με τον Μακρόν;
Απ.: Προφανώς. Το Ποτάμι από τον Μάρτιο κιόλας υποστηρίζει την πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης που παρουσίασε ο Εμανουέλ Μακρόν. Προσφάτως και ο Γκι Φέρχοφστατ είπε ότι και οι φιλελεύθεροι του Alde στηρίζουν την Αναγέννηση. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι θα είμαστε μια μεγάλη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και θα καθορίσουμε την εκλογή ενός νέου ηγέτη για την ΕΕ. Όχι συντηρητικού. Όχι λαϊκιστή. Αλλά κάποιου που θα πιστεύει – όπως και εμείς – στη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Αυτός είναι ο τελικός στόχος.
Ερ.: Πριν φτάσουμε όμως σε αυτό δεν πρέπει να γίνουν πολλά βήματα για να υπάρχει ισότητα και δικαιοσύνη στην ΕΕ;
Απ.: Στο πρόγραμμά μας που μοιράζουμε σε όλη την Ελλάδα θα βρει κανείς τις 27 θέσεις για την Αναγέννηση της Ευρώπης. Φόρος στους πολυεθνικούς κολοσσούς. Αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό. Ενίσχυση των προγραμμάτων τύπου Erasmus. Ευρωπαϊκός στρατός και ευρωπαϊκή αστυνομία συνόρων. Ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000.
Ερ.: Η συγκρότηση του ψηφοδελτίου χωρίς ιδιαιτέρως γνωστά ονόματα δεν πιστεύετε ότι θα σας στερήσει κάποιους ψήφους;
Απ.: Εννοείτε, «πού πάτε χωρίς ηθοποιούς και ποδοσφαιριστές»; Θα σας πω. Δεν έχουμε τους γνωστούς, έχουμε τους γνωστικούς. Αν και κάποιοι είναι ιδιαιτέρως γνωστοί για την αξιοσύνη τους και τη δράση τους. Δεν θα πω ονόματα γιατί και οι 42 είναι υπέροχοι. Θα πω όμως ότι τολμήσαμε να έχουμε 15 υποψηφίους από 15 διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης εκτός Ελλάδας. Η χώρα μας δεν πρέπει να χάσει την επαφή της με τους 500.000 που έφυγαν τα χρόνια της κρίσης. Τολμάμε, λοιπόν, και έχουμε τους εκπροσώπους τους στο ψηφοδέλτιο μας. Η Ευρώπη έχει ανάγκη ανθρώπους με ευρωπαϊκή εμπειρία και ευρωπαϊκή συνείδηση. Το ψηφοδέλτιο του Ποταμιού προσφέρει πληθώρα τέτοιων ανθρώπων που γνωρίζουν τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Όχι ανθρώπους που θέλουν να ρευστοποιήσουν την τηλεοπτική δημοτικότητά τους σε ένα άσχετο με τα ενδιαφέροντά και τις ικανότητές τους πεδίο. Όχι πρώην βουλευτές που ντιλάρισαν με τους αρχηγούς τους μια θέση στο «πολιτικό ψυγείο» των Βρυξελλών.