Προσπάθεια να ενταχθούν τα Αστερούσια στον παγκόσμιο κατάλογο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας

Ελληνική αντιπροσωπεία  στο Παρίσι συμμετείχε σε προγραμματισμένες συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της UNESCO, για την προώθηση της ένταξης της περιοχής Αστερουσίων Κρήτης/ του «βουνού των Αστεριών», στον παγκόσμιο κατάλογο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» /Man and the Biosphere (MAB/ UNESCO). Συγκεκριμένα στην Ελληνική αποστολή συμμετείχαν:

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής MAB/UNESCO καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου AREPO Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, η εκπρόσωπος της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Αμαλία Ταβλαδωράκη και ο υπεύθυνος της μελέτης τεκμηρίωσης τoυ υποψήφιου αποθέματος Τάσος Δημαλέξης. Οι Ελληνική αποστολή παρουσίασε συγκεκριμένα  τις αξίες της περιοχής, καθώς και την πρόοδο των μελετών και ενεργειών της Περιφέρειας, των Δήμων και όλων των φορέων της περιοχής, για τον χαρακτηρισμό – οργάνωση και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής των Αστερουσίων, στο ιδιαιτέρου κύρους παγκόσμιο αυτό δίκτυο, γεγονός που θα βοηθήσει ουσιαστικά την παράλληλη προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση αναγνωρισιμότητας των προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας της μοναδικής αυτής περιοχής.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικές και εποικοδομητικές ήταν οι συναντήσεις με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Φυσικών Επιστημών της UNESCO Shamila Nair- Bedouelle, την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Εκπαίδευσης  Stefania Giannini, το Διευθυντή/ Υπεύθυνο του προγράμματος MAB/ UNESCO Miguel Clusener – Godt, το Διευθυντή του γραφείου της Γενικής Διευθύντριας UNESCO  Νικόλα Κασσιανίδη και με πολλά στελέχη που συνδέονται με την έγκριση της εισδοχής.

Η επίσημη υποβολή της πρότασης, προγραμματίζεται για τον Ιούλιο  του 2019, μετά την διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου της Μεσογειακής Επιτροπής Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Το συνέδριο που διοργανώνεται στα πλαίσια της προετοιμασίας της ένταξης της περιοχής των Αστερουσίων στο Δίκτυο MaB UNESCO (Άνθρωπος και Βιόσφαιρα), θα γίνει στο Ηράκλειο, 26-28 Ιουλίου 2019 και αναμένεται να μετάσχουν σε αυτό, Υπουργοί και ανώτατα στελέχη από Μεσογειακές χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

«Αυτό που έχω οραματιστεί είναι στον καλύτερο δρόμο και βλέπω σήμερα να ανοίγονται οι δρόμοι της ανάπτυξης , στη μοναδική περιοχή των Αστερουσίων. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια όλους που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια και ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής .Την ανάπτυξη αυτής της περιοχής και την προστασία της, την οφείλουμε πρωτίστως  στους κατοίκους των Αστερουσίων», τόνισε σε δηλώσεις της η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής  Επιτροπής UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα σε δηλώσεις της επεσήμανε:  «Η εθνική επιτροπή στηρίζει την προσπάθεια ένταξης των Αστερουσίων στον κατάλογο «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» /Man and the Biosphere (MAB/ UNESCO). Θα ήθελα να συγχαρώ όλους που εργάστηκαν και εργάζονται τόσο συντονισμένα και οργανωμένα για το εξαιρετικό αποτέλεσμα ,όπως φάνηκε από την παρουσίαση της μελέτης , στα υψηλόβαθμα στελέχη της Unesco. Ιδιαίτερα θα ήθελα να συγχαρώ την κα. Βρέντζου για την αγάπη της για τον τόπο αλλά και  για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την ανάπτυξη της Κρήτης. Με την ευκαιρία, αυτή, μας δόθηκε η δυνατότητα να παραβρεθούμε στην τιμητική εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που έγινε στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου , παρουσία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν και να προσκαλέσουμε την κα. Μπριζιτ Μακρόν να επισκεφθεί την Ελλάδα αλλά και την Κρήτη» .

Από την πλευρά του  ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής MAB/UNESCO καθηγητής κ. Μιχάλης Σκούλλος ανέφερε: «Με βάση τις επαφές , είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος , ότι η πρότασή μας θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα» .  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί