Στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ –θέμα το οποίο θα θέσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής από κοινού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη– αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που γίνεται στο Σιμπίου της Ρουμανίας.
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας «αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο την Κύπρο. Το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να παραβιάζεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει ενιαία θέση όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της». Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «κυρώσεις ή διπλωματία», ο κ. Τσίπρας απάντησε “πρώτα πρώτα η διπλωματία”.
Όπως ανέφερεαν νωρίτερα πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επισημάνει την ανάγκη επίδειξης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία και θα επικαλεστεί τα συμπεράσματα του Μαρτίου 2018 και τη σχετική δήλωση της αρμόδιας για τα εξωτερικά θέματα Φεντερίκα Μογκερίνι. Ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ΕΕ θα αναβαθμίσει τον ρόλο της στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις μόνο αν μπορεί να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της.
Γιούνκερ: Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, «είμαι Κύπριος»
Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος».
Αλ. Τσίπρας: «Δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Κομισιόν ο Μ. Βέμπερ»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έβαλε επίσης στον στόχαστρό του τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Καθώς η Σύνοδος -που πραγματοποιείται την ημέρα της Ευρώπης-, θα συζητήσει την ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία και ενώ πραγματοποιείται 17 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός δήλωσε σχετικώς: «Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα υποστηρίξει τις θεμελιώδεις ιδέες και αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης, ήτοι έναν πρόεδρο που θα προάγει την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα τοποθετείται ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και στην ξενοφοβική προσέγγιση της άκρας δεξιάς στο μεταναστευτικό. Αυτός ο πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ».
Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου -που διεξάγεται σε μία ημέρα με ισχυρό συμβολισμό καθώς η 9η Μαΐου είναι η μέρα της Ευρώπης-, είναι η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εκθέσουν τις απόψεις τους για τις προτεραιότητες της Ευρώπης σε μία σειρά ζητήματα όπως ο παγκόσμιος ρόλος της Ε.Ε. και η εμπέδωση ενός πολυμερούς παγκόσμιου συστήματος, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της οικονομικής βάσης και συγκλίσεων στην Ένωση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα αναφερθεί στις βασικές προτεραιότητες της χώρας μας για την επόμενη πενταετία, με έμφαση στην οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης, την ανάγκη προώθησης οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων καθώς και στην ανάγκη διατήρησης μιας ισχυρής πολιτικής συνοχής της Ένωσης.
Ως προς το προσφυγικο – μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας, αναμένεται να επισημάνει ότι συνιστά ευρωπαϊκή πρόκληση και θα τονίσει την ανάγκη ευρωπαϊκής συλλογικής λύσης του ζητήματος, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας θα δώσει έμφαση στην ανάγκη εμβάθυνσης της ευρωζώνης με θεσμούς που θα υπόκεινται σε δημοκρατική λογοδοσία και θα υποστηρίξει τις προτάσεις για ισχυρό προϋπολογισμό της ευρωζώνης με σταθεροποιητική λειτουργία καθώς και την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, η οποία θα περιλαμβάνει ένα ευρωπαϊκό ταμείο καταθέσεων.
Το πρόγραμμα της Συνόδου έχει ως εξής:
12:30 Έναρξη Συνόδου Κορυφής, ανταλλαγή απόψεων ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
13:30 Γεύμα εργασίας
15:30 Συνέχεια εργασιών Συνόδου Κορυφής