Την «προκλητική στάση» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καταδίκασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας λόγο για «ευθεία παραβίαση» του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου από την Άγκυρα.
Αναφερόμενος στην απόφαση της γειτονικής χώρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά αποτελεί ζήτημα υπεράσπισης της εφαρμογής του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.
«Είναι γνωστή η στάση της Τουρκίας αυτές τις μέρες, μια στάση η οποία αποτελεί ευθεία και ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και, συγκεκριμένα, του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε το 1982 με την Συνθήκη του Montego Bay. Η Τουρκία παραβιάζει τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Και αυτό το οποίο οφείλει να γνωρίζει η Τουρκία είναι ότι το Δίκαιο της Θάλασσας την δεσμεύει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (AHI).
Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η Τουρκία διατείνεται ότι δεν έχει προσχωρήσει στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην Συνθήκη του Montego Bay. Ωστόσο, συνέχισε, «είναι γνωστό, λόγω του ότι έχουν προσχωρήσει σε αυτήν πολλά κράτη, ότι η παραπάνω συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες διεθνούς δικαίου που δεσμεύουν όλους, άρα και την Τουρκία».
«Η Συνθήκη του Montego Bay είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αφού η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία έχει απέναντί της και την διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την «ομόφωνη καταδίκη στην προκλητική στάση της Άγκυρας».
Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τέλος τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο στην υπεράσπιση των παραπάνω θεμάτων αλλά και της Ελλάδας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του AHI Νικ Λαρυγγάκης υπογράμμισε την ανάγκη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και τη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με σκοπό την προαγωγή και την προστασία των γεωστρατηγικών συμφερόντων τους αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ, προκειμένου να αναβαθμίζει διαρκώς το δικό της ρόλο στην περιοχή και σε συνεργασία βεβαίως με τις Ένοπλες Δυνάμεις των διαφόρων χωρών συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Και αυτό προκειμένου να μπορέσουμε να μειώσουμε ή να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα την οποία εκδηλώνει η Τουρκία, ως παράγων γενικότερης αστάθειας, ιδιαιτέρως δε, εσχάτως. Η Ελλάς είναι εδώ, προκειμένου να προάγει τα δικά της συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα της περιοχής και των συνεργαζόμενων κρατών με αυτήν. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο εμείς πάντοτε επισημαίνουμε και μετ΄ επιτάσεως μεταφέρουμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες» είπε.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις εξελίξεις στην κυπριακό ΑΟΖ σημείωσε ότι «μέσω των διεθνών συνθηκών, μέσω του διεθνούς δικαίου αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ασκείται πίεση στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως αψηφά αυτούς τους κανόνες».
«Εμείς επισημαίνουμε ότι έγιναν σχετικές δηλώσεις σχετικά με την επιθετικότητα της Τουρκίας εσχάτως και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και από υψηλούς και ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι «το πιο σημαντικό είναι τα λόγια να μετατραπούν σε δράση και πράξεις ώστε η Τουρκία να καταλάβει ότι έχει σημασία να τροποποιήσει τη στάση της».
naftemporiki.gr