Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου(Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Δήμο Κισάμου και το Δήμο Καντάνου-Σελίνου, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων τους ,διοργάνωσαν Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Πολιτιστικοί Σύλλογοι-Πολιτισμός-Τοπική Αυτοδιοίκηση», το Σάββατο του Λαζάρου, 20 Απριλίου 2019 στις εγκαταστάσεις της Ο.Α.Κ..
Χαιρετισμό απέστειλε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Βλαζάκη, συγχαίροντας τους διοργανωτές και υπογραμμίζοντας πως «σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, μαζικότητας και ομοιομορφίας ο πολιτισμός διαφοροποιεί, ενώνει, διαχωρίζει αλλά και φέρνει κοντά διαφορετικές κοινότητες, ομάδες και πρόσωπα». Σύμφωνα με την κ Βλαζάκη «κάθε φορά που μια πρωτοβουλία σχετική με τον πολιτισμό αναλαμβάνεται και υλοποιείται, η ζωή των κατοίκων βελτιώνεται, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο και αναβαθμίζεται, γιατί τα άτομα και οι κοινωνίες μ αυτόν τον τρόπο εξελίσσονται, καλλιεργούνται και προοδεύουν. Με δυο λόγια, η στροφή στον πολιτισμό δεν μεταφράζεται μόνο σε οικονομικά οφέλη. Μορφώνει , εκπαιδεύει, συνιστά την ουσιαστική και αυθεντική αναψυχή και ψυχαγωγία, διδάσκει αλληλεγγύη και επιβάλλει ανοχή».
Ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ κ. Κουνελάκης Στυλιανός ανέπτυξε το Όραμα και το νέο μοντέλο για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη της Κισάμου με όρους Αειφορίας και Βιωσιμότητας ,τον σχεδιασμό, ,τις συνεργασίες και τις συνέργειες των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων για την αλλαγή και αναζωογόνηση της ευρύτερης περιοχής με βάση τον Πολιτισμό.
Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται στη μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Επαρχίας Κισάμου την οποία παρουσίασε η κ Αναστασία Στρατηγέα, καθηγήτρια Ε.Μ.Π., Σχολής Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, η οποία παράλληλα ανέδειξε το ρόλο των Πολιτιστικών Διαδρομών.
Στην αξία της μουσικοχορευτικής παράδοσης γενικότερα και ειδικότερα αυτής της επαρχίας Κισάμου και για το μεγαλόπνοο και καινοτόμο έργο του Μουσείου Μουσικής και Μουσικών Κρήτης αναφέρθηκε η κ Λουτζάκη Ρένα, Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών .
Στην σύνδεση πολιτισμού και τουρισμού αναφέρθηκε ο κ Κωνσταντίνος Μοχιανάκης, Προϊστάμενος Πληροφορικής Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος παρουσίασε ως παράδειγμα την περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου.
Στην σύνδεση του πολιτισμού με την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς φορείς, που πραγματοποιείται μέσα από το πρόγραμμα Εικόνες Πολιτισμού, στο οποίο συμμετέχουν δημοτικά σχολεία της Κισάμου, αναφέρθηκε ο κ Λευτέρης Κουμής , εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και πρώην πρόεδρος της Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ
Για τις δυνατότητες που έχουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, μέσω της κοινωνικής οικονομίας, της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και την συνεργασία τους με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης μίλησε ο κ Ευάγγελος Σπινθάκης, Σύμβουλος Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας / Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας.
Τέλος συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της ημερίδας ο διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, κ Ζορμπάς Κωνσταντίνος αναφέρθηκε στη νέα εποχή που ανοίγεται μέσα από την συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και η συνεργατικότητα, απαραίτητες για την ανάπτυξη κυρίως της ενδοχώρας και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.
Στην ημερίδα συμμετείχαν ο δήμαρχος Κισάμου κ Θεόδωρος Σταθάκης, ο αντιδήμαρχος Πλατανιά κ Μαλακωνάκης Ιωάννης, ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ενωσης Πολιτιστικών Συλλόγων(ΠΕΠΣΥ) κ Μαρινάκης Εμμανουήλ, η κ Γερούκη Μαργαρίτα πρώην Σχολική Σύμβουλος και υπεύθυνη του προγράμματος Εικόνες Πολιτισμού ,ο κ Σπανουδάκης Αντώνιος εκπρόσωπος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, o κ Χουδαλάκης Ευάγγελος εκπρόσωπος του Νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου, καθώς και μέλη των πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων του νομού Χανίων.
Μπορείτε να δείτε όλη την ημερίδα βιντεοσκοπημένη στα παρακάτω βίντεο: