Εντύπωση προκαλεί ότι από την πρώτη επτάδα του ευρωψηφοδελτίου της Χρυσής Αυγής το 2014, που καταρτίστηκε απουσία του Ν. Μιχαλολιάκου από τον (τότε ακόμα μη προφυλακισμένο) Ηλία Κασιδιάρη, οι 6 υποψήφιοι αποχώρησαν (οι 3 εξ αυτών εκλεγμένοι ευρωβουλευτές), πολλοί μάλιστα καταγγέλλοντας ανοιχτά την οργάνωση. Ας τους δούμε έναν έναν:
1. Ελευθέριος Συναδινός (98.482 σταυροί, πρώτος στη σειρά)
Σε δήλωσή του την 20/4/2018, ο στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή καταγγέλλοντας ότι: “… εντός του κινήματος δημιουργήθηκε σταδιακά ένας στενός κύκλος άεργων προσώπων, με μηδενική προθυμία να αναλάβουν έστω και την ελάχιστη πρωτοβουλία να ανταποκριθούν στον παλμό ενός πένητος λαού και μιας εθνικά εξευτελισμένης χώρας. Ποτέ έως σήμερα δε δέχτηκα να συμβιβαστώ ή και να δεχτώ εκπτώσεις σε θέματα που αφορούσαν στην ηθική μου, στα πιστεύω μου και στην αξιοπρέπεια μου. Και δεν προτίθεμαι να το πράξω ειδικά τώρα που η πατρίδα μου δοκιμάζεται περισσότερο από ποτέ. Από σήμερα λοιπόν, θέτω εαυτόν εκτός ΧΑ δηλώνοντας ότι θα συνεχίσω και έτσι να αγωνίζομαι για την πατρίδα μου.”
Δείτε: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ελευθέριος Συναδινός
Ο Συναδινός μάλιστα είχε αποκαλύψει ότι η εκλογή των τριών νυν ευρωβουλευτών (Συναδινού, Φουντούλη, Επιτήδειου) στάθηκε αφορμή για επίθεση του Μιχαλολιάκου σε βάρος του Κασιδιάρη, μέσα από τα κελιά της φυλακής το 2014.
Από τότε, ο Συναδινός έχει προβεί σε πολλές δηλώσεις στις οποίες καταφέρεται εναντίον των παλιών συναγωνιστών του για “οικονομικές ατασθαλίες”, αλλά και για ιδεολογικές συμπάθειες του ηγετικού πυρήνα της ΧΑ με τον Χίτλερ.
2. Λάμπρος Φουντούλης (90.026 σταυροί, δεύτερος στη σειρά)
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, την 29/4/2019, ο πατέρας του δολοφονημένου Γ. Φουντούλη, Λάμπρος Φουντούλης δήλωσε ότι “αποκλείστηκε” από την εκλογική λίστα της Χρυσής Αυγής, χωρίς να ξέρει αν “κάποιοι μέσα στη Χρυσή Αυγή με θεώρησαν ξένο σώμα… και αποφάσισαν να με αποκλείσουν” και συνέχισε: “Η Χρυσή Αυγή δεν θα σας προδώσει, εσείς μην προδώσετε τη ΧΑ, είχε πει πολλές φορές σε ομιλίες του ο Αρχηγός. Όσον αφορά εμένα, ένα είναι σίγουρο: πως εγώ δεν πρόδωσα τη Χρυσή Αυγή… Η απόφαση του Αρχηγού είναι σεβαστή, όμως δεν κρύβω την πικρία μου για το τρόπο που ελήφθη. Νομίζω πως άξιζα μια προσωπική επαφή για να μου ανακοινώσει την απόφασή του, για τους όποιους λόγους τον οδήγησαν σ’ αυτή…”.
Δείτε: Αποχωρεί από τη Χρυσή Αυγή και ο Φουντούλης με αιχμές για προδοσία από Μιχαλολιάκο (Βίντεο)
3. Γεώργιος Επιτήδειος (84.909 σταυροί, τρίτος στη σειρά)
Με επιστολή του που δημοσιοποίησε την 23/4/2019 ο νυν ευρωβουλευτής Γ. Επιτήδειος δήλωσε την αποχώρησή του από τη Χρυσή Αυγή και “κάρφωσε” τον Μιχαλολιάκο λέγοντας: “Το όνομά μου δεν περιλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές διότι, όπως ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τον Αρχηγό, μετά από δική μου πρωτοβουλία, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων, η κάθοδός μου δημιουργεί πρόβλημα στην εκλογή παλαιών κομματικών στελεχών, διότι έχω πλεονέκτημα απέναντί τους, λόγω της θέσεώς μου. Όσον αφορά την μία και μόνο θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία. Εάν υπήρχε, θα την σεβόμουν. Επίσης, δεν υπήρξε προσωπική συνάντηση με αντικείμενο την υποψηφιότητά μου ή μη. Θεωρώ ότι αυτή την συνάντηση την δικαιούμουν… Επειδή θεωρώ πως δεν έχει νόημα να συνεχίσω να δραστηριοποιούμαι σε ένα πολιτικό χώρο όπου δεν εκτιμώνται το έργο και η προσφορά μου αλλά, άλλα πράγματα, Επιθυμώ να ανακοινώσω ότι αποχωρώ από τον Λαϊκό Σύνδεσμο «Χρυσή Αυγή»”.
Με αφορμή την αποχώρηση Επιτήδειου, ο στρατηγός Συναδινός προέβη σε νέες αποκαλύψεις ότι ο Μιχαλολιάκος απαιτούσε “μαύρα λεφτά” από τους ευρωβουλευτές που τελικά ανήλθαν στο ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ.
4. Βασίλειος Χαλβατζούλης (46.739 σταυροί, πέμπτος στη σειρά)
Ο Χαλβατζούλης είναι καρδιοχειρούργος προερχόμενος από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Εξαιτίας προσωπικών και επαγγελματικών αντιπαραθέσεων με ανθρώπους του πολιτικού του χώρου, δέχτηκε την πρόταση που του έκανε ο αδελφός του Μιχαλολιάκου Τάκης Μιχαλόλιας να είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2014. Στη συνέχεια, όμως, όταν δεν εκλέχτηκε επέστρεψε στον φυσικό πολιτικό του χώρο.
5. Ηλίας Ηλιακόπουλος (43.581 σταυροί, έκτος στη σειρά)
Η Χρυσή Αυγή πρόβαλε, αρχικά, με περηφάνια το βιογραφικό του δικηγόρου Ηλία Ηλιακόπουλου, που συμμετείχε στο ψηφοδέλτιo των ευρωεκλογών του 2014.
Ωστόσο, ο Ηλιακόπουλος αποχώρησε λόγω διαφωνίας του με τον Μιχαλολιάκο, αφού μεταξύ άλλων δεν επιθυμούσε (ως δικηγόρος…) να υπογράψει την “δήλωση συνενοχής” στην εγκληματική οργάνωση που υπέβαλε η υπεράσπιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής στις ανακρίτριες.
6. Γεώργιος Γαλέος (35.685 σταυροί, έβδομος στη σειρά)
Παρομοίως και για τον Γ. Γαλέο, η ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής καμάρωνε για το βιογραφικό του υποψηφίου της.
Ο Γαλέος διατέλεσε βουλευτής Αργολίδας της Χρυσής Αυγής για το διάστημα ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Ωστόσο, το 2018 οδηγήθηκε στην έξοδο, κάνοντας δήλωση αποχώρησης από τη Χρυσή Αυγή και εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ.
Mα ποιός είναι ο μόνος της επτάδας που δεν έχει αποχωρήσει; Ποιά προσωπικότητα στάθηκε επάξια και αντιστάθηκε στο κύμα φυγής των συναγωνιστών;
Πρόκειται για τον Αλεξανδράκη Κωνσταντίνο, επιστημονικό συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, που έλαβε 53.589 σταυρούς και τερμάτισε τέταρτος στη σειρά (μπορείτε να διαβάσετε εδώ το κείμενο της τελετής ορκωμοσίας δοκίμων μελών κατά την οποία ορκίστηκε το συγκεκριμένο στέλεχος της ΧΑ).
Που βρίσκεται όμως το μυστικό;
Όπως είναι γνωστό σε όλους τους ασχολούμενους με τα εκλογικά, ψηφοφόροι που δεν γνωρίζουν συγκεκριμένα ονόματα σε ένα ψηφοδέλτιο, αλλά θέλουν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους να βάλουν σταυρό, συνηθίζουν να “σταυρώνουν” τα πρώτα ονόματα, αυτά δηλαδή που ξεκινούν από Α (Άλφα). Κι έτσι, από το πουθενά, ο Κ. Αλεξανδράκης (που ήταν πρώτος στη λίστα) βρέθηκε να λαμβάνει 53 χιλιάδες ψήφους και να είναι ο μόνος από την πρώτη επτάδα που δεν αποχώρησε από τη ναζιστική οργάνωση…
Πρόκειται για τη μοναδική επιτυχία του Κασιδιάρη, που ήταν ο αρχιτέκτονας του ευρωψηφοδελτίου του 2014, καθώς αν δεν υπήρχε ο Αλεξανδράκης, όλοι οι πρωτεύσαντες του ψηφοδελτίου σε σταυρούς θα είχαν αποχωρήσει.
Φέτος πάντως, την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου ανέλαβε προσωπικά ο “Αρχηγός” Νικόλαος Μιχαλολιάκος, βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα την εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο του βουλευτή Πειραιά Γιάννη Λαγού.