Τα μηνύματά τους για την 1η Μαίου έστειλαν οι ηγέτες των κομμάτων με το πρωθυπουργό να σημειώνει στο δικό το «από το 1886, στο Σικάγο των ΗΠΑ και κάθε Πρωτομαγιά έκτοτε, οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν για την κατοχύρωση του δικαιώματος σε εργασία με αξιοπρεπείς όρους και αμοιβή, για την προστασία της ποιότητας της ζωής και της εργασίας τους συνολικά».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο τέλος των μνημονίων «που μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ξανά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, βάζοντας στο επίκεντρο τον εργαζόμενο» συμπληρώνοντας πως «αυτό σημαίνει πρώτα και κύρια την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα σημείωσε ότι «η χώρα χρειάζεται επειγόντως περισσότερες δουλειές και καλύτερες αμοιβές. Αυτό, όμως, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δραστική μείωση των φόρων και προσέλκυση επενδύσεων, κάτι που αδυνατεί να αντιληφθεί, πόσο μάλλον να κάνει πράξη, η σημερινή κυβέρνηση» για να προσθέσει ότι «γιορτάζουμε, λοιπόν, τη φετινή επέτειο, προτείνοντας και δεσμευόμενοι για τον δικό μας δρόμο».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε επίσης τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο υπαλλήλων του δήμου Τήνου, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας τους και τονίζοντας ότι «ο τόσο άδικος χαμός τους πρέπει να κινητοποιήσει την πολιτεία για τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας που οφείλει να παρέχει σε όλους τους εργαζομένους της και κυρίως σε όσους η δουλειά τους εγκυμονεί, από τη φύση της, μεγαλύτερους κινδύνους».
Στο μήνυμά της για την Εργατική Πρωτομαγιά η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε ότι είναι «ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων», αλλά και «αντίστασης απέναντι στις νεοφιλελεύθερες και αντιεργατικές λογικές που κυριαρχούν στην Ευρώπη, προσθέτει, και στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει πειθήνια, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛΛ.»
«Η χώρα μας δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια της, με τη θηλιά στο λαιμό με τις πολιτικές που τσακίζουν τη μεσαία τάξη, την υπερφορολόγηση που αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη και τα «πλεονάσματα» που πνίγουν τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο. Έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε ξανά για τον αγώνα κατά της φτώχειας, για αξιοπρεπείς μισθούς και όχι φιλοδωρήματα, για πλήρη απασχόληση, για ουσιαστικά δικαιώματα» δήλωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.
Σε ανάρτησή του Σταύρου Θεοδωράκη στο Facebook και το Twitter με αφορμή την 1η Μάη έγραψε το εξής: «Αυτοί που σκανδαλωδώς ευνοήθηκαν και ευνοούνται από την άνιση ανάπτυξη δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να καθορίζουν τους όρους του παιγνιδιού».
«Μπορεί πλέον η εργατική πρωτομαγιά να μην είναι απεργία και να έχει εξελιχθεί σε αργία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνάμε ότι τα πράγματα δεν χαρίζονται αλλά κατακτούνται από αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Και σήμερα αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι δικαιοσύνη στη δουλειά, ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή. Η μαύρη εργασία, η ανεργία και τελικά η άνιση ανάπτυξη είναι απειλή για την κοινωνία μας αλλά και την ευρύτερη οικογένεια μας, την Ε.Ε.» πρόσθεσε.
Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε σήμερα ότι «το μήνυμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς είναι η ανάγκη ενίσχυσης του αγώνα, της εργατικής λαϊκής πάλης και της οργάνωσης παντού ενιαία για την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, για την ανάκτηση όλων των οικονομικών απωλειών που είχε ο εργαζόμενος λαός στα χρόνια της κρίσης με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, με επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με κατάργηση της φοροληστείας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις του θανάτου, για να σταματήσει η αιμορραγία των εργαζομένων, του λαού μας από τις συνεχείς πολεμικές πιστώσεις για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και βεβαίως για την αποδέσμευση τελικά από όλες τις λυκοσυμμαχίες» .
Χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων σημείωσε πως «η εργατική Πρωτομαγιά έχει μεγάλη σημασία, γιατί θυμίζει τους αγώνες των εργαζομένων, ενάντια στη κακή εργοδοσία και τις κακές συνθήκες δουλειάς, ενάντια δηλαδή στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο».
Ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα των μνημονίων υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι, 600 χιλιάδες νέοι στο εξωτερικό και από τους εργαζόμενους ένα 40% παίρνουν αμοιβές ασητείας και πείνας». «Τώρα, λοιπόν η Πρωτομαγιά έχει πολύ μεγάλη αξία από ποτέ άλλοτε, γιατί ενώνει και χαλυβδώνει την εργατική τάξη ενάντια στην εκμετάλλευση του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου. Η Πρωτομαγιά δεν είναι υπόθεση της Αριστεράς».