Ξεχωριστά συλλαλητήρια και πορείες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στην Αθήνα συγκέντρωση πραγματοποίησαν η ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, λίγο αργότερα ολοκληρώθηκε και η πορεία της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων, του ΜΕΤΑ, οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικοτήτων που είχε ως αφετηρία το Μουσείο.
Στη Θεσσαλονίκη, το ΕΚΘ πραγματοποίησε συγκέντρωση μπροστά στο κτίριό του, το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστό συλλαλητήριο από το Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ εξωκοινοβουλευτική αριστερά, σωματεία και αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, απ’ όπου μέλη των διοικήσεών τους απηύθυναν χαιρετισμούς, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚΘ Χάρης Κυπριανίδης.
Η συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Δημήτρης Μάρδας, η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή και αρκετοί υποψήφιοι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Εργάτη, απέναντι από το ΕΚΘ, χωρίς να ακολουθήσει πορεία.
Η μαζικότερη συγκέντρωση ήταν αυτή του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Ακολούθησε πορεία του ΠΑΜΕ σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, η οποία κατέληξε στο Μνημείο του Καπνεργάτη, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών.
Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκαν άλλες δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η μία στην Καμάρα, από συλλογικότητες, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και μέλη του ευρύτερου αντεξουσιαστικού χώρου, και η άλλη στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας, από τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) και την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ) όπου συμμετείχαν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων. Όσοι παρέστησαν στις δύο παραπάνω συγκεντρώσεις συγκρότησαν πορείες που κατευθύνθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς το Μνημείο του Εργάτη.
«133 χρόνια από την αιματοβαμμένη εργατική πρωτομαγιά του Σικάγο και η εργατική τάξη σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νέα φάση αντιδραστικής εκστρατείας του κεφαλαίου. Η φτώχεια, ο ολοκληρωτισμός, οι πόλεμοι και ο φασισμός αυξάνονται απειλητικά για τους λαούς», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων. «Απάντηση στην κρίση και στον εκφυλισμό μπορεί να δώσει μόνο η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η δημιουργία ενός κέντρου αγώνα, που να οργανώνει πραγματικούς αγώνες, απεργίες και μάχες. Για να ηττηθεί ο “συνδικαλισμός” της ταξικής συνδιαλλαγής, για να μπει τέλος στην ανάμειξη του κράτους και των αφεντικών στα συνδικάτα», καταλήγει η ανακοίνωσή της.
Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.
(φωτογρφία: Εφ.Συν. Μιχαήλ – Άγγελος Κωνσταντόπουλος)
Με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τιμήθηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στη Λάρισα από τα συνδικάτα. H συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ξεκίνησε στην κεντρική πλατεία της πόλης και ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στην πλατεία «Τάκη Γαργαλιάνου».
Παράλληλα, δεύτερη συγκέντρωση για το εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς πραγματοποίησαν εκπρόσωποι φορέων και στην Πλατεία Νομαρχίας της Λάρισας μετά από κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.
(πηγές: onlarissa.gr, ΑΠΕ – ΜΠΕ)
Με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, εργαζόμενοι, σωματεία και συνδικάτα τίμησαν σήμερα την εργατική πρωτομαγιά.
Η συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας ξεκίνησε με συναυλία που έδωσαν μουσικοί, μέλη εργατικών σωματείων και ακολούθησαν ομιλίες.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Κώστας Σπανός, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «σήμερα τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα της τάξης μας» και πρόσθεσε: «Φθάνουν πια οι καταστροφικές πολιτικές σε βάρος μας, για αυτό η απάντηση του κόσμου θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη, αγωνιστική και ενωτική».