Οι γονείς ενός 9χρονου κοριτσιού από τη Συρία, που αυτοκτόνησε τον Μάρτιο, υποστηρίζουν ότι το παιδί τους έβαλε τέλος στη ζωή του επειδή υπέστη ανελέητο μπούλινγκ στο σχολείο όπου φοιτούσε, στον Καναδά.
Η Άμαλ Αλστεϊουί άφησε την τελευταία της πνοή τον Μάρτιο. Η Νάσρα Αμπντουλραχίμ, η μητέρα της, υποστηρίζει ότι η δασκάλα της μικρής είχε ενημερωθεί για το μπούλινγκ αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα για να το σταματήσει.
«Όταν παρατήρησα ότι το παιδί μου είχε προβλήματα στο σχολείο και προσπαθούσε να το αποφύγει και ότι όλα τα υπόλοιπα παιδιά μου δεν ήταν χαρούμενα στο σχολείο, πήγα η ίδια εκεί», είπε.
Η κατάσταση είχε γίνει ανυπόφορη, σχολίασε ο πατέρας της Άμαλ ο Άρεφ Αλστεϊουί. «Τα παιδιά έκαναν μπούλινγκ στην κόρη μου, μέχρι που της έλεγαν να πάει να κρεμαστεί και να πεθάνει», υποστήριξε.
Η οικογένεια αποφάσισε τελικά να αλλάξει σχολείο στο παιδί, όμως τέσσερις ημέρες αργότερα η Άμαλ έβαλε τέλος στη ζωή της.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εκπαίδευσης του Κάλγκαρι, Κρίστοφερ Άσιχ, είπε ότι οι αρχές αντιμετωπίζουν «με εξαιρετική σοβαρότητα» την υπόθεση. «Η απώλεια αυτή μας συντάραξε όλους. Η απώλεια ενός παιδιού δεν είναι κάτι που το παίρνουμε ελαφρά. Είναι κάτι που απαιτεί από εμάς να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι η Άμαλ και η τραγωδία αυτού του νεαρού κοριτσιού δεν θα ξανασυμβεί», τόνισε.
Η πολυμελής οικογένεια –η Άμαλ είχε άλλα επτά αδέλφια– έφτασε στον Καναδά πριν από τρία χρόνια, για να γλιτώσει από τον πόλεμο στη Συρία. Σύμφωνα με τον πατέρα της, η Άμαλ ήταν χαρούμενη στο σχολείο της μέχρι που αντιμετώπισε προβλήματα στα μαθηματικά και τότε ξεκίνησε το μπούλινγκ.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, ο σύλλογος Στήριξης των Μεταναστών του Κάλγκαρι οργανώνει μια εκδήλωση τον επόμενο μήνα ώστε να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν πώς θα πρέπει να αντιδρούν αν τα παιδιά τους πέσουν θύματα μπούλινγκ. Πολλές οικογένειες προσφύγων φοβούνται να μιλήσουν επειδή πιστεύουν ότι θα χαρακτηριστούν “ταραχοποιοί” που δεν εκτιμούν ότι τους δόθηκε μια νέα ευκαιρία σε μια νέα χώρα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ