“Μη συγχέουμε τις θεσμικές συναντήσεις των μελών της κυβέρνησης με εκπροσώπους της εκκλησίας με τη συγκεκριμένη περίπτωση που ήταν κάτι τελείως διαφορετικό. Ο Αμβρόσιος είναι μια περίπτωση ακραίου ιεράρχη. Όταν τον είχα δει να ιερουργεί στον ναό για την επέτειο του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, είχα αναρωτηθεί πώς είναι δυνατόν να συμμετέχει στον εορτασμό ένας άνθρωπος που δηλώνει θαυμαστής των σύγχρονων εκφραστών της ιδεολογίας των ναζί, δηλαδή της Χρυσής Αυγής” δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στον ιστότοπο newpost.
“Η ατυχής συνάντηση του κ. Κουρουμπλή και η εν γένει στάση του απέναντι στον μητροπολίτη Αμβρόσιο χαρακτηρίζει τον ίδιο και μόνο και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα θεωρώ πρόχειρες και λανθασμένες τις γενικεύσεις” σχολίασε.
“Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει έκρηξη της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, συγκρίνοντας με αυτά που βλέπουμε στην Ευρώπη. Υπάρχει κίνδυνος ανόδου της Άκρας Δεξιάς κι ενίσχυση της ακροδεξιάς ρητορείας. Θα δούμε στις εκλογές αν θα υπάρξει κι ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων. Ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από το ότι η μεγάλη συντηρητική παράταξη, η ΝΔ, έχει υιοθετήσει την ακροδεξιά ρητορική κι επιχειρηματολογία σε πολλά ζητήματα, με πρώτο και κύριο το Μακεδονικό. Αν αυτό συνδυαστεί με τους ηγετικούς ρόλους που έχουν ακροδεξιά στελέχη στη σημερινή ΝΔ, αντιλαμβάνεται κανείς τον κίνδυνο κοινωνικής νομιμοποίησης αυτών των αντιλήψεων. Η υιοθέτηση του ακροδεξιού λόγου αλλά και της ακροδεξιάς ανάλυσης σε αρκετά ζητήματα ξεκίνησε από τον κ. Σαμαρά και συνεχίστηκε από τον κ. Μητσοτάκη, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί σημειώνεται πραγματική ενίσχυση των ακροδεξιών δυνάμεων. Έχουμε επίσης ακροδεξιά συμμετοχή σε κυβερνητικούς συνασπισμούς. Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν, των ακραίων ανισοτήτων που δημιούργησε ο νεοφιλελευθερισμός καθώς και της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος” τόνισε.
“Δεν καταλαβαίνω αυτό περί αποκλίσεων και συγκλίσεων. Άρα το προσπερνώ. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι δεν έχει ανάγκη η εποχή μας από κόμματα τύπου ΠΑΣΟΚ το οποίο στο όνομα των “μη προνομιούχων” επιχειρούσαν να βάλουν όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι. Γι’ αυτό μιλήσαμε για έναν πολύμορφο αστερισμό αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων. Στις σημερινές συνθήκες δεν ανταποκρίνεται ένας ενιαίος φορές που μοιάζει με κακέκτυπο άλλων εποχών. Έχει σημασία να δούμε κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώνεται αυτό το εγχείρημα. Τα τελευταία χρόνια έχουν χειραφετηθεί μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας από τις παλιότερες πολιτικές αναφορές τους. Έχουν διαμορφώσει νέα πολιτική συνείδηση μέσα από την κρίση και μετά την κρίση. Δεν βοηθάνε λοιπόν μηχανιστικές προσεγγίσεις που εύκολα γίνονται από δημοσιογραφικούς κύκλους και πολιτικολογούντες. Δεν μπορούν να αποτυπώσουν τη σημερινή πραγματικότητα” υπογράμμισε.