Στους δρόμους, για 9η εβδομάδα, οι Αλγερινοί, ζητώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Αλγερίας, ασκώντας πιέσεις για την εφαρμογή σαρωτικών δημοκρατικών αλλαγών, αρνούμενοι τη διαδικασία της μετάβασης που ξεκίνησε μετά την παραίτηση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Το κοινοβούλιο όρισε έναν μεταβατικό πρόεδρο και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 4 Ιουλίου, μια μετάβαση που υποστηρίζεται από τις πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Όμως η παραίτηση του Μπουτεφλίκα στις 2 Απριλίου δεν κατάφερε να καθησυχάσει πολλούς Αλγερινούς οι οποίοι ζητούν την ανατροπή όλης της κυβερνώσας ελίτ που κυριαρχεί στη χώρα αφότου κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία, το 1962.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στα κέντρα των πόλεων μετά την προσευχή της Παρασκευής ζητούν ριζικές αλλαγές, όπως να επιτραπεί ο πολιτικός πλουραλισμός και να καταπολεμηθούν η διαφθορά και η ρουσφετολογία. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη εκτίμηση για τον αριθμό των συγκεντρωμένων, όμως δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters έκαναν λόγο για “εκατοντάδες χιλιάδες”, όπως και τις προηγούμενες Παρασκευές.

“Δεν θα εγκαταλείψουμε τα αιτήματά μας”, είπε ο Μουράντ Χαμίνι, που στεκόντας έξω από το καφενείο του, ενώ γύρω του εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωναν κρατώντας αλγερινές σημαίες. Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως “Αυτή είναι η χώρα μας και κάνουμε ό,τι θέλουμε”.

Οι συγκεντρωμένοι ζητούν επίσης την παραίτηση του μεταβατικού προέδρου Αμπντελκάντερ Μπενσαλάχ και του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Νουρεντίν Μπεντούι. “Πρέπει να φύγουν. Τα «Μπ» πρέπει να φύγουν” έγραφε ένα πλακάτ, αναφερόμενο στον Μπενσαλάχ, τον Μπεντούι και τον Μοάντ Μπουσαρέμπ, τον επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος FLN.

Ο Ταγίμπ Μπελαΐζ, ο πρόεδρος του Συνταγματικού Συμβουλίου, το τέταρτο «Μπ» που είχε μπει στο στόχαστρο των διαδηλωτών, παραιτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας.

Την Τρίτη, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Άχμεντ Γκαέντ Σάλαχ είπε ότι ο στρατός εξετάζει όλες τις επιλογές για την επίλυση της πολιτικής κρίσης και προειδοποίησε ότι “ο χρόνος εξαντλείται”. Πιστεύεται ότι αυτή ήταν μια ένδειξη ότι ο στρατός χάνει την υπομονή του με τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και εννέα εβδομάδες στην Αλγερία. Ο Σάλαχ δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα μπορεί να λάβει ο στρατός, όμως πρόσθεσε: “Δεν έχουμε καμία άλλη φιλοδοξία παρά μόνο να προστατεύσουμε το έθνος μας”.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί