Ολοκληρώθηκαν οι διεργασίες της ημερίδας του Συμβουλευτικού Σταθμού Λασιθίου (ΣΣΛ) ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ με θέμα «Αλκοόλ: από την παράδοση στην εκτροπή». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας και του Κέντρου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας BIC Κρήτης και την ευγενή παραχώρηση του χώρου.
Χαιρετισμό απηύθυναν μέσω εκπροσώπων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κύριλλος και ο Βουλευτής Λασιθίου Σύριζα κ. Θραψανιώτης Μανόλης, τονίζοντας αμφότεροι τη σημαντικότητα του έργου του ΚΕΘΕΑ, ο αναπληρωτής Διοικητής Πυροσβεστικής κ. Σκουλάς Ιωάννης, ο κ. Ηλιάκης Ευάγγελος πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρωγής και Αλληλεγγύης Οικογενειών, Θυμάτων και Τροχαίων Δυστυχημάτων ‘’ο Άγιος Χριστοφόρος΄΄, ο κ. Νταραράς Ηλίας ως εκπρόσωπος της υποψήφιας παράταξης «Δήμος Πρότυπο» καθώς και ο Υπεύθυνος Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΑΡΑΔΝΗ κ. Σκουλάς Μιχάλης. Το παρόν επίσης έδωσαν με τη παρουσία τους εργαζόμενοι των κοινωνικών δομών στη πόλη της Ιεράπετρας και πολίτες που βρήκαν ενδιαφέρον τη θεματολογία της ημερίδας.
Στόχος της ημερίδας ήταν η ολιστική προσέγγιση της προβληματικής χρήσης του αλκοόλ μέσα από διαφορετικές οπτικές που εν τέλει παρουσιάζουν κοινά σημεία συνάντησης. Η ημερίδα ξεκίνησε με τη παρουσίαση του μελλοντικού Πολυδύναμου Κέντρου Λασιθίου από τον Υπεύθυνο του ΣΣΛ κ. Τρικοίλη Γιώργο και τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και θεραπείας που θα παρέχει στην πόλη του Αγίου Νικολάου και προσεχώς στην Ιεράπετρα, μετά τη δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου από την πρόεδρο του ΟΑΕΔ κ. Καραμεσίνη Μαρία με τη στήριξη του Δήμου Ιεράπετρας και τη δημοπράτηση του έργου.
Η θεολογική προσέγγιση του αλκοολισμού από τον Δρ Χοϊλούς Δημήτριο ήταν μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στο θέμα της ημερίδας παρουσιάζοντας αρκετά κοινά σημεία με τη θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ. Η κ. Πεδιαδίτη Φιλίτσα στη συνέχεια τόνισε την επικινδυνότητα της χρήσης αλκοόλ στην εφηβεία, δίνοντας έμφαση στον ρόλο της οικογένειας ως πρότυπο αναφορικά με τη χρήση αλκοόλ. Όταν η πρόληψη ή η έγκαιρη παρέμβαση δεν έχουν λειτουργήσει προστατευτικά στο άτομο και χρειάζεται η παρέμβαση της θεραπείας, τότε σημαντικό ρόλο μπορεί να έχει η εμπλοκή του ατόμου σε πολιτιστικές δράσεις τόσο για τη συγκράτηση του στη θεραπεία, όσο και για το θεραπευτικό αποτέλεσμα σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Γαβριλάκη Γιώργου, Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Μονάδας Χανίων και του αρχαιολόγου κ. Μιλιδάκη Μιχάλη. Η πρώτη ενότητα ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Διοικητή Τροχαίας Αγίου Νικολάου κ. Ζερβάκη Πέτρο και τις πλάνες που επικρατούν σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.
Μετά το διάλειμμα, όπου τον μπουφέ είχαν επιμεληθεί μέλη του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ, η δεύτερη ενότητα περιείχε παρεμβάσεις περισσότερο κλινικές δίνοντας την ευκαιρία σε δομές να παρουσιάσουν τη θεραπευτική τους πρόταση ή προσέγγιση. Η ψυχίατρος της Μονάδας Διπλής Διάγνωσης του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ κ. Παπαδοπούλου Στέλλα μίλησε για τη ψυχοπαθολογία που συχνά συναντούν στα άτομα με διπλή διάγνωση (εθισμός και ψυχιατρική διάγνωση) καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ τρεις στους δέκα αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Ο κ. Αράπογλου Θανάσης, ψυχολόγος – οικογενειακός θεραπευτής και επιστημονικός συνεργάτης του Αλληλεπίδρασις, τόνισε τον ρόλο της οικογένειας στη δημιουργία του συμπτώματος, δηλαδή της εξάρτησης, αλλά και στην αναγνώριση και την αλλαγή της προβληματικής ή εξαρτητικής συμπεριφοράς.
Σημαντική ήταν η εκπροσώπηση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας με αρκετά χρόνια παρέμβασης σε θέματα αλκοόλ στο Λασίθι με την κ. Σφακιανάκη Φανή, ψυχολόγο, όπου μοιράστηκε την εμπειρία της μονάδας από τη νοσηλεία αλκοολικών ασθενών στο ΓΝ ΚΥ Νεάπολης. Στη συνέχεια η κ . Χατζάκη Μαριλένα, προσωπικό θεραπείας του ΣΣΛ, παρουσίασε τη πρόταση της δομής του ΚΕΘΕΑ στο Λασίθι, όπου εμπλέκεται παράλληλα ο πότης (είτε προβληματικός, είτε περιστασιακός, είτε με μεμονωμένα επεισόδια υπερβολικής χρήσης) και η οικογένεια του ως υποστηρικτικό δίκτυο. Στο κλείσιμο της δεύτερης ενότητας ο κ. Μουζάς, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής – Δ/ντης Γαστρεντερολογικής κλινικής ΠΑΓΝΗ και υπεύθυνος του Δικτύου Αλκοολογίας, τοποθετήθηκε επι του θέματος μέσω της πολυετής εμπειρίας στο Σύλλογο Επιστροφή και τον τρόπο λειτουργίας των ΚΟΠΑ.
Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησαν ερωτήσεις ως προς τους ομιλητές, τέθηκαν προβληματισμοί ως προς τη πρόσβαση των ατόμων στις θεραπευτικές δομές και τονίστηκε η σημαντικότητα της συνεργασίας των δομών, όπου πάντα έχει θετικά αποτελέσματα ως προς τα οφέλη του ατόμου, καταπολεμώντας έτσι το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας.
Κλείνοντας, προσωπικό και μέλη του ΣΣΛ ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ευχαριστούν όσους όλους συνέβαλαν στη πραγματοποίηση της ημερίδας και συγκεκριμένα:
- Την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, καθώς και το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για την φιλοξενία και την παραχώρηση του χώρου
- Τον κ. Δρανδάκη Ανδρέα για τον σχεδιασμό και τη δημιουργία της αφίσας και του υλικού που διανεμήθηκε στην ημερίδα
- Τους χορηγούς επικοινωνίας: Tele KΡΗΤΗ, Εφημερίδες Ανατολή και Ιεράπετρα 21ος ΑΙΩΝ, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Μadness 95.0, ΗΧΩ 99.8 και το ΡΑΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙ 92,3.