Ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ καταδικάστηκε χτες από δικαστήριο του Λονδίνου για παραβίαση των όρων απελευθέρωσής του το 2012 έπειτα από εντολή απέλασης στη Σουηδία, όπου κατηγορείτο για βιασμό.
Δείτε επίσης: Συνελήφθη ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ (Βίντεο)
Η ποινή του Ασάνζ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αθώος, θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Η μέγιστη ποινή που αντιμετωπίζει είναι φυλάκιση 12 μηνών για την κατηγορία αυτή.
Ο Ασάνζ συνελήφθη από τη βρετανική αστυνομία μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού νωρίτερα, μετά την άρση της επταετούς ασυλίας του από τους οικοδεσπότες του, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την απέλασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ζωή του ιδρυτή των Wikileaks θα τεθεί σε κίνδυνο αν απελαθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο δικηγόρος του στο Κίτο.
Ο Ασάνζ δεν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του πριν από την άρση της ασυλίας του, σε αντίποινα για καταγγελίες διαφθοράς που είχε διατυπώσει εναντίον του προέδρου του Ισημερινού, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος Κάρλος Ποβέδα.
-> Kυνήγι μαγισσών στο Εκουαδόρ: Συνελήφθη ο Όλα Μπίνι ως «συνεργάτης» του Τζούλιαν Ασάνζ
Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε πως η απόφαση να αρθεί η ασυλία του Ασάνζ ελήφθη από τον Ισημερινό και η Βρετανία δεν άσκησε πιέσεις για να γίνει αυτό.
«Υπήρχε εξαντλητικός διάλογος με την κυβέρνηση του Ισημερινού από την αρχή. Η απόφαση να ανακαλέσουν τη χορήγηση ασύλου ήταν εξ ολοκλήρου δική τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι.
The Trump administration’s indictment of Julian Assange threatens core press freedom rights. Our statement on the WikiLeaks founder’s arrest and potential extradition to the United States: https://t.co/RSM5kbirBJ pic.twitter.com/p6CSO0ZGeR
— Freedom of the Press (@FreedomofPress) 11 Απριλίου 2019
(Απειλούνται κορυφαία δικαιώματα της ελευθερίας του Τύπου, το tweet από το Freedom odf the Press)
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία άσκησε πιέσεις προκειμένου να ανακληθεί η χορήγηση ασύλου στον Ασάνζ η εκπρόσωπος είπε: «Όχι».
Ικανοποιημένος για το γεγονός ότι έληξε η υπόθεση με τον Ισημερινό σχετικά με την έκδοση του ιδρυτή της Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Σαζίντ Τζαβίντ, κατά την ενημέρωση του κοινοβουλίου για την υπόθεση σύλληψής του και πρόσθεσε ότι η απόφαση του Κίτο να ανακαλέσει το καθεστώς ασύλου προς τον Ασάνζ αντανακλά τη βελτίωση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Ισημερινό, υπό την κυβέρνηση του προέδρου Λένιν Μορένο.
Ο ιδρυτής των Wikileaks θα αγωνιστεί εναντίον του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους σχετικά με το αίτημα έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία μέχρι τις 12 Ιουνίου, δήλωσε Βρετανός δικαστής που εξέτασε την υπόθεση του ιδρυτή των Wikileaks.
Ο Ασάνζ οδηγήθηκε χτες σε δικαστήριο του Λονδίνου μετά την έξωσή του από την πρεσβεία του Ισημερινού και τη σύλληψή του επειδή παραβίασε τους όρους της απελευθέρωσής του πριν από σχεδόν επτά χρόνια.
Ο ιδρυτής των Wikileaks συνελήφθη επίσης σε σχέση με ένα αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίες τον κατηγορούν ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία διαρροές απόρρητων πληροφοριών.
Ο Τζούλιαν Ασάνζ θα «αμφισβητήσει και θα αγωνιστεί» εναντίον του αμερικανικού αιτήματος έκδοσής του, δήλωσε στους δημοσιογράφους η δικηγόρος του Τζένιφερ Ρόμπινσον μετά την εμφάνιση του πελάτη της ενώπιον λονδρέζικου δικαστηρίου.
Στο μεταξύ, δικηγόρος του Ασάνζ δήλωσε πως δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να θορυβηθούν από τις κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ που έχουν απαγγείλει οι ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για συνωμοσία με την πρώην αναλύτρια των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών Τσέλσι Μάνινγκ για κυβερνοπειρατεία κυβερνητικών υπολογιστών.
«Οι πραγματικές καταγγελίες σε βάρος του κ. Ασάνζ συνοψίζονται στην ενθάρρυνση μιας πηγής να του παράσχει πληροφορίες και στην προσπάθεια να προστατεύσει την ταυτότητα της πηγής αυτής», δήλωσε ο δικηγόρος Μπάρι Πόλακ. «Οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να θορυβηθούν πολύ από αυτές τις χωρίς προηγούμενο ποινικές κατηγορίες.»
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναμένει ότι θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, αλλά δεν είναι σαφές τι θα είναι οι κατηγορίες αυτές ή πότε θα απαγγελθούν.
To Reuters δεν ήταν προσώρας σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή ωστόσο αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε ότι δεν θα απαγγελθούν επιπλέον κατηγορίες σε βάρος του Ασάνζ την Πέμπτη.
Η σουηδική εισαγγελία έλαβε αίτημα για το άνοιγμα εκ νέου της έρευνας σε βάρος του Ασάνζ για υπόθεση βιασμού
Η σουηδική εισαγγελία ανακοίνωσε χτες ότι έλαβε επίσημο αίτημα να ανοιχτεί εκ νέου η έρευνα για βιασμό που εμπλέκει τον ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ, μια υπόθεση που τέθηκε στο αρχείο το 2017. Το αίτημα υπέβαλε ο νομικός σύμβουλος που εκπροσωπεί το φερόμενο θύμα.
«Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων που αναφέρουν ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στο Λονδίνο, ο νομικός σύμβουλος στη Σουηδία υπέβαλε αίτημα να ανοίξει εκ νέου η σουηδική προκαταρκτική έρευνα που αφορά τον βιασμό», ανέφεραν οι εισαγγελικές αρχές.
Το αίτημα ανατέθηκε στην αναπληρώτρια Γενική Εισαγγελέα Έβα Μαρί Πίρσον.
«Θα εξετάσουμε τώρα το θέμα και θα καθορίσουμε το πώς θα συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ληφθεί μια απόφαση», τόνισε η Πίρσον σε ανακοίνωσή της.
Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, καθώς φοβόταν την έκδοσή του στη Σουηδία προκειμένου να ανακριθεί για την υπόθεση ενός βιασμού που αρνείται ότι διέπραξε.
Τον Μάιο του 2017, μια δικαστής στη Σουηδία αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την έρευνα βιασμού εις βάρος του ιδρυτή των Wikileaks λόγω της αναποτελεσματικότητας της εξαιρετικά μακράς διαδικασίας και όχι υπό το φως νέων γεγονότων σχετικών με την υπόθεση.
Αγνώριστος και εμφανώς καταπονημένος ο Ασάνζ την ώρα που οι βρετανοί αστυνομικοί τον μεταφέρουν από την πρεσβεία του Ισημερινού στην κλούβα. Την ώρα που καταγράφει η κάμερα προσπαθεί να φωνάξει : “Δεν παραδόθηκα”
BREAK: Full @Ruptly video of WikiLeaks founder Julian Assange’s arrest by British police this morning pic.twitter.com/tdBw1Kbpxn
— Barnaby Nerberka (@barnabynerberka) 11 Απριλίου 2019
«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα Πέμπτη 11 Απριλίου, από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στην Πρεσβεία του Ισημερινού», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας. Η βρετανική αστυνομία διευκρίνισε ότι «εκλήθη στο εσωτερικό της πρεσβείας από τον πρεσβευτή, αφού η κυβέρνηση του Ισημερινού αφαίρεσε το άσυλο» που είχε χορηγήσει στον Τζούλιαν Ασάνζ. Η αφαίρεση του ασύλου έγινε λόγω επανειλημμένων παραβιάσεων των διεθνών συμβάσεων από τον Τζούλιαν Ασάνζ, διευκρίνισε ο πρόεδρος της χώρας Λενίν Μορένο.
Julian Assange has been arrested by officers from the Metropolitan Police Service https://t.co/yhOIPbmMo2 pic.twitter.com/dUrDp228In
— Metropolitan Police (@metpoliceuk) 11 Απριλίου 2019
Tεταμένες ήταν το τελευταίο διάστημα οι σχέσεις του Ασάνζ με τον Ισημερινό. Ο Τζούλιαν Ασάνζ επέδειξε «αχαριστία και έλλειψη σεβασμού» απέναντι στον Ισημερινό παρά το γεγονός ότι η χώρα του παρέχει άσυλο στην πρεσβεία της στο Λονδίνο από το 2012, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Η δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό θα ζητήσει να ανοίξει και πάλι η έρευνα
Η δικηγόρος της γυναίκας που κατηγορεί τον Τζούλιαν Ασάνζ για βιασμό στην Σουηδία το 2010 δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει από την εισαγγελία το άνοιγμα της έρευνας μετά την σύλληψη του ιδρυτή της WikiLeaks στο Λονδίνο.
«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι εισαγγελείς να ανοίξουν και πάλι την σουηδική έρευνα και ο Ασάνζ να παραδοθεί στη Σουηδία και να προσαχθεί στην δικαιοσύη για βιασμό», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς στο AFP.
Οταν ο Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την σύλληψή του από την βρετανική αστυνομία, η Σουηδία εγκατέλειψε την δίωξή του τον Μάιο 2017, ελλείψει προόδου της έρευνας μετά την παρέλευση τριών ετών.
Η είδηση της σύλληψής του σήμερα «αποτελεί σοκ για την πελάτισσά μου… όσο το έγκλημα δεν παραγράφεται, εκείνη διατηρεί την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς.
Η μηνύτρια, που ήταν ηλικίας 30 ετών κατά την τέλεση των πράξεων, υπέβαλε μήνυση στις 20 Αυγούστου 2010 κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίο είχε συναντήσει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου της WikiLeaks στην Στοκχόλμη λίγες ημέρες νωρίτερα.
Τον κατηγορεί ότι είχε μαζί της σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προστασία την ώρα που εκείνη κοιμόταν την νύκτα της 16ης προς την 17η Αυγούστου 2010. Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστήριζε πάντα ότι η σεξουαλική συνεύρεση έγινε κατόπιν συναίνεσης και ότι η ίδια δέχθηκε να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.
Η μήνυση δεύτερης Σουηδής κατά του Ασάνζ για σεξουαλική επίθεση την ίδια εποχή στην Στοκχόλμη έληξε λόγω παραγραφής το 2015.
Ο Ισημερινός αποφάσισε «κατά κυρίαρχο τρόπο» να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία που είχε χορηγήσει στον ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ανακοίνωσε στο Twitter ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο.
«Ο Ισημερινός αποφάσισε κατά κυρίαρχο τρόπο να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία από τον Τζούλιαν Ασάνζ διότι παραβίασε επανειλημμένως τις διεθνείς συμβάσεις και το πρωτόκολλο της συγκατοίκησης», έγραψε στο Twitter ο Λενίν Μορένο.
In a sovereign decision Ecuador withdrew the asylum status to Julian Assange after his repeated violations to international conventions and daily-life protocols. #EcuadorSoberano pic.twitter.com/pZsDsYNI0B
— Lenín Moreno (@Lenin) 11 Απριλίου 2019
Αφαιρείται η υπηκοότητα του Ισημερινού από τον Ασάνζ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια ανακοίνωσε ότι αφαιρέθηκε η υπηκοότητα που είχε χορηγηθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την αφαίρεση της διπλωματικής του ασυλίας.
«Η χορήγηση της υπηκοότητας του Ισημερινού ήρθη χθες με εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την διαπίστωση πλήθους ανωμαλιών της διαδικασίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.
Ο Ασάνζ και η WikiLeaks επενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισημερινού και άνθρωποι του περιβάλλοντός του, ανάμεσά τους και δύο ρώσοι χάκερς, ζουν στον Ισημερινό, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών.
Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο, λένε οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών για τη σύλληψη του Ασάνζ
«Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Κρυβόταν από την αλήθεια επί χρόνια. Ευχαριστώ Ισημερινέ και πρόεδρε Λένιν Μορένο για την συνεργασία σας με το υπουργείο Εξωτερικών που διασφαλίζει ότι ο Ασάνζ θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Σαζίντ Τζαβίντ, έγραψε: «Έπειτα από σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Τζούλιαν Ασανζ βρίσκεται υπό κράτηση στην αστυνομία και δίκαια βρίσκεται αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ισημερινό για τη συνεργασία του και την μητροπολιτική αστυφνομία για τον επαγγελματισμό της. Κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο».
Η Μόσχα ευελπιστεί ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Άσάνζ
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα δικαιώματα του συλληφθέντος στο Λονδίνο ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα γίνουν σεβαστά.
«Εάν οι πληροφορίες ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ο ίδιος έχει συλληφθεί στο Λονδίνο. Γι’ αυτόν τον λόγο, αυτή την στιγμή δεν μπορώ να πω τίποτα. Αναμφίβολα, ελπίζουμε ότι όλα του τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά», δήλωσε ο Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Ρωσία προτίθεται να παράσχει στον Ασάνζ πολιτικό άσυλο.
Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο δήλωσε ότι δεν έλαβε από τον Άσάνζ κανένα αίτημα για πολιτικό άσυλο.
Στη σύλληψη του Ασάνζ αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ισημερινού να άρει το άσυλο του ιδρυτή του WikiLeaks, η Ζαχάροβα σε ανάρτηση της στην ιστοσελίδα της στο Facebook έγραψε ότι «Το χέρι της ‘δημοκρατίας’ σφίγγει τον λαιμό της ελευθερίας».
Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στην Μόσχα, σχολιάζοντας την σύλληψη του Ασάνζ, υπενθύμισε τις αποφάσεις των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι ενδεχόμενη σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Σημαντική πληροφορία για τους δημοσιογράφους, που γράφουν για την σύλληψη του Ασάνζ από τον Ισημερινό: ο ΟΗΕ επίσημα έχει αποφασίσει, ότι ενδεχόμενη σύλληψη του θα ήταν αυθαίρετη και θα συνιστούσε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ΟΗΕ επανειλημμένα έχει προβεί σε ανακοινώσεις, μέχρι και πρόσφατα, μέσω των οποίων ζητούσε την απελευθέρωση» του Ασάνζ, έγραψε ο Σνόουντεν στον λογαριασμό του στο Twitter. Στη δήλωσή του αυτή ο Έντουαρντ Σνόουντεν παραθέτει απόσπασμα από δηλώσεις που έκαναν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, μέσω των οποίων καλούσαν το Λονδίνο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να επιτρέψει στον Ασάνζ να εγκαταλείψει ελεύθερα την πρεσβεία του Ισημερινού.
ΗΠΑ: Ο Ασάνζ κατηγορείται για συνωμοσία, ο Ισημερινός τον εξέθεσε σε κίνδυνο παραβίασης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες ότι ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για συνωμοσία στην προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν απόρρητο κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών το 2010.
Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο 47χρονος Ασάνζ συνελήφθη βάσει της Συνθήκης Απέλασης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και τον κατηγόρησε ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο Ασάνζ τον Μάρτιο του 2010 ενεπλάκη σε συνωμοσία προκειμένου να βοηθήσει την Μάνινγκ να σπάσει τον αποθηκευμένο σε υπολογιστές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κωδικό που συνδέονταν με το Secret Internet Prorocol Network (SIPRNet), ένα κυβερνητικό δίκτυο των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται για απόρρητα έγγραφα και επικοινωνίες.
Στο μεταξύ, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Ισημερινός, με την έξωση του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, μπορεί να προκάλεσε έναν «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».
Ο Ισημερινός τον εξέθεσε σε κίνδυνο παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων του, λέει ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ
Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, ο Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και προβλέπει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».
«Εκδιώκοντας τον κ. Ασάνζ από την πρεσβεία τους στο Λονδίνο, οι αρχές του Ισημερινού επέτρεψαν στη βρετανική αστυνομία να τον συλλάβει , [γεγονός που αποτελεί] ένα σημαντικό βήμα προς την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Καλαμάρ.
«Κάνοντάς το αυτό, ο Ισημερινός εξέθεσε τον κ. Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», πρόσθεσε.
«Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει καταλήξει επανειλημμένα η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι βρετανικές αρχές στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον κ. Ασάνζ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή του σε κίνδυνο» ανέφερε η Καλαμάρ.
Ο Κανατάτσι εξήγησε πως η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου θα στείλει «εντός της ημέρας επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» προκειμένου να έχει «πρόσβαση στον κ. Ασάνζ την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου κρατείται».
«Αν απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διαβιβάσω το αίτημά μου για πρόσβαση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.
«Όπου κι αν κρατείται, όπου κι αν βρίσκεται, η εντολή μου θα εφαρμοστεί», επέμεινε.