Ο αγροδιατροφικός τομέας αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η συνεργασία, η καινοτομία και η εκπαίδευση είναι πλέον το τριπλό στοίχημα, προκειμένου ο αγροδιατροφικός τομέας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των αγορών.
Οι προοπτικές που ανοίγονται για τους Έλληνες παραγωγούς και το εθνικό εισόδημα συζητήθηκαν εκτενώς στην ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Αγροδιατροφή -προκλήσεις και προοπτικές», που διοργάνωσαν σήμερα 10 Απριλίου 2019 στη Θεσσαλονίκη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Τράπεζα Πειραιώς, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης-ΕΒΕΘ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος-ΣΒΕ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων-ΣΕΒΕ.
«Σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών και μετάβασης από την παραδοσιακή στην ευφυή γεωργία και κτηνοτροφία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συνεχίζει να στηρίζει κάθε προσπάθεια προόδου και εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης, ενισχύοντας τον εθνικό πλούτο και το εισόδημα των παραγωγών» τόνισε ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Περικλής Μήτκας.
«Η παγκόσμια ζήτηση για αγροδιατροφικά προϊόντα παρακολουθεί τις δημογραφικές εξελίξεις, ενώ η παραγωγή ήδη ενσωματώνει τεχνολογίες που προάγουν σε διάφορα επίπεδα την αειφορία και προσαρμόζεται με δημιουργικό τρόπο προς τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες και προτιμήσεις των καταναλωτών» επισήμανε ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, κ. Μανώλης Βλαχογιάννης.
«Η μέτρηση και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε συνδυασμό με την εισαγωγή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, είναι οι δυο βασικές προκλήσεις που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής τα επόμενα χρόνια» είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης.
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη έναν ισχυρό και εξωστρεφή αγροδιατροφικό κλάδο. Την τελευταία δεκαετία η οικονομία μας δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα, οι Έλληνες επιχειρηματίες ωστόσο στράφηκαν στις διεθνείς αγορές και κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων κατά 44,3%. Στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, η αγροδιατροφή θα αποτελέσει και πάλι τον πρωταγωνιστή των εξαγωγών και της ανάπτυξης» σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΕ, κ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο.
Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χριστόδουλο Αντωνιάδη «Τρεις είναι οι σημαντικοί παράγοντες που διαμορφώνουν το «περιβάλλον» του αγροδιατροφικού τομέα και που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για το επόμενο βήμα του προς τα μπροστά. Κατ’ αρχήν η συνεργασία, δεδομένου ότι η μεταποίηση έχει τις πληροφορίες της αγοράς και μπορεί να καθοδηγήσει τους παραγωγούς. Η καινοτομία, που στηρίζεται στη γνώση της αγοράς και ακολουθεί τις απαιτήσεις των καταναλωτών και των αγορών. Και η εκπαίδευση, καθώς η ταχύτατη μεταβολή της τεχνολογίας και η χρήση των καινοτομιών προϋποθέτει, την προσαρμογή και την ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού».
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς ως κεντρικός πυλώνας της εμπορικής τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ιδιωτικού τομέα, έχοντας διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία 3 δισ. € σε νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις το 2018 «Είναι απόλυτα προετοιμασμένη – μέσα στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της, όπως αυτός έχει επικοινωνηθεί στο πλάνο Agenda 2020- να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν το ρόλο, στοχεύοντας τα €4δισ. σε νέες χορηγήσεις κατά το τρέχον έτος» τόνισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Αθανάσιος Βλαχόπουλος.
Στην εξωστρέφεια του αγροαδιατροφικού τομέα, τις ευκαιρίες ανάπτυξης και παραγωγής προϊόντων υψηλής κεφαλαιακής αξίας μίλησαν ακόμα οι κ.κ. Στ. Κουνδουράς, αναπληρωτής Καθηγητής και αναπληρωτής πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, Δ. Σπανός, δ/ντής R&D, Ομίλου Fresca Group UK, Κ. Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac Mediterranean Food Specialities και Αν. Μυλωνάς, δ/ντής Εξαγωγών Κρι Κρι ΑΕ.
Στο κομμάτι της συνεργασίας επικεντρώθηκαν οι κ.κ. Μ. Παρταλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Στ. Θεοδουλίδη, γεν. δ/ντής Venus Growers, Β. Ευθυμιάδης, αντιπρόεδρος Ομίλου Ραιδεστός –Ευθυμιάδης και Διευθύνων Σύμβουλος Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ, Αν. Κυριακίδης, γεν. δ/ντής ΒΙΟΖΩΚΑΤ ΑΕ και Ι. Χανιωτάκης, Senior Director Αγροτικής Τραπεζικής Τράπεζας Πειραιώς.
Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με το κρίσιμο ζήτημα της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, στο οποίο εστίασαν οι κ.κ. Χρ. Δόρδας, Καθηγητής ΑΠΘ, πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ, Φ. Χατζηπαπαδόπουλος, πρόεδρος Neuropublic AE, μέλος ΔΣ Gaia Επιχειρείν ΑΕ, Σωτ. Μπαντάς, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της startup Centaur Analytics Inc, Μ. Γουγουλή, δ/ντρια Διαχείρισης Ποιότητας –Ερευνας και Ανάπτυξης της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ και Γ. Κατσουράνης, Διευθύνων Σύμβουλος Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη ΑΕ.
Αποσπάσματα από τις ομιλίες στην ημερίδα
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Αγροδιατροφή –Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη
Περικλής Α. Μήτκας, Πρύτανης ΑΠΘ
«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με σχεδόν εκατονταετή παράδοση, εκπαιδεύει τη μεγάλη πλειοψηφία των Γεωπόνων, Δασολόγων και Κτηνιάτρων της χώρας μας ενώ, παράλληλα, προσφέρει υπεύθυνη, αντικειμενική, σύγχρονη συμβουλευτική σε όλα τα μέλη της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από τον μικρό παραγωγό έως τον μεγάλο επιχειρηματία που επενδύει στη γεωργία. Λόγω γεωγραφικής θέσης, αλλά και από άποψη, οι Καθηγητές και οι ερευνητές μας βρίσκονται δίπλα στον παραγωγό και στη μεταποιητική μονάδα, μεταφέροντας τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από το χωράφι μέχρι το ράφι. Θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε και να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προόδου και εφαρμογής της επιστημονικής γνώσης σε μία περίοδο μεγάλων αλλαγών και μετάβασης από την παραδοσιακή στην “ευφυή” γεωργία και κτηνοτροφία, ενισχύοντας τον εθνικό πλούτο και το εισόδημα των παραγωγών».
Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Α΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΒΕΘ
«Στον αγροδιατροφικό κλάδο παρατηρούνται ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ελκυστικά για την ανάπτυξη νέων ιδεών, καινοτομιών και ποικιλόμορφων επιχειρηματικών μοντέλων. Η παγκόσμια ζήτηση για αγροδιατροφικά προϊόντα παρακολουθεί τις δημογραφικές εξελίξεις, ενώ η παραγωγή ήδη ενσωματώνει τεχνολογίες, που προάγουν σε διάφορα επίπεδα την αειφορία και προσαρμόζεται με δημιουργικό τρόπο προς τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες και προτιμήσεις των καταναλωτών».
Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΒΕ
«Η μέτρηση και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, σε συνδυασμό με την εισαγωγή τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας, είναι οι δυο βασικές προκλήσεις, που πρέπει ν’ αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου της αγροδιατροφής τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η αύξηση των διασυνδέσεων μεταξύ του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, ούτως ώστε να μειωθεί το εμπορικό έλλειμμα, που παρουσιάζει ο κλάδος και να παραχθούν διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒΕ
«Η Ελλάδα έχει ανάγκη έναν ισχυρό και εξωστρεφή αγροδιατροφικό κλάδο. Την τελευταία δεκαετία η οικονομία μας δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα, οι Έλληνες επιχειρηματίες ωστόσο στράφηκαν στις διεθνείς αγορές και κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων κατά 44,3%. Στη νέα εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, η αγροδιατροφή θα αποτελέσει και πάλι τον πρωταγωνιστή των εξαγωγών και της ανάπτυξης».
Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς
«Τρεις είναι οι σημαντικοί παράγοντες, που διαμορφώνουν το «περιβάλλον» του αγροδιατροφικού τομέα και μπορεί να αποτελέσουν τη βάση για το επόμενο βήμα του προς τα μπροστά. Κατ’ αρχήν η συνεργασία. Η μεταποίηση, που έχει τις πληροφορίες της αγοράς και μπορεί να καθοδηγήσει τους παραγωγούς. Επίσης η καινοτομία, που στηρίζεται στη γνώση της αγοράς και ακολουθεί τις απαιτήσεις των καταναλωτών και των αγορών. Επιπλέον η εκπαίδευση, καθώς η ταχύτατη μεταβολή της τεχνολογίας και η χρήση των καινοτομιών προϋποθέτει, την προσαρμογή και την ευελιξία του ανθρώπινου δυναμικού».
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Μαρία Παρταλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Τομέα Αγροτικής Οικονομίας Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ
«Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στον κλάδο της αγροδιατροφής είναι όχι μόνο πολύπλοκα και αλληλένδετα, αλλά απαιτούν τη σύνθεση γνώσης και τη διεπιστημονική συνεργασία. Το Τμήμα Γεωπονίας μέσα από τη λειτουργία διατμηματικών προγραμμάτων σπουδών, ευρωπαϊκά σχολεία- δια βίου μάθηση, λειτουργία διεπιστημονικών κέντρων, στήριξη φορέων λήψης αποφάσεων, παροχή υπηρεσιών στην αγορά χτίζει δεσμούς εμπιστοσύνης και επενδύει στην εξωστρέφεια».
Στέλιος Θεοδουλίδης, Γενικός Διευθυντής, Venus Growers
«Τα συνεργατικά σχήματα μέσω της αποτελεσματικής καθετοποίησης στην οργάνωση της παραγωγής μπορούν να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία του προϊόντος προς όφελος των αγροτών και της εθνικής οικονομίας».
Βάσος Ευθυμιάδης, Αντιπρόεδρος Ομίλου Ραιδεστός –Ευθυμιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Κ&Ν Ευθυμιάδης Α.Β.Ε.Ε.
«Το πρόβλημα της επερχόμενης διατροφικής κρίσης, προκαλούμενη από τον συνδυασμό της αύξησης του πληθυσμού, της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των διαθεσίμων φυσικών πόρων, θα αντιμετωπιστεί μόνο μέσω της στενής συνεργασίας του συνόλου του κλάδου της αγροδιατροφής και της επικέντρωσης της τεχνολογικής έρευνας σε τομείς, που θα αυξήσουν την αγροτική παραγωγικότητα μειώνοντας ταυτόχρονα τις απαιτούμενες εισροές».
Αναστάσιος Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε.
«Παραγωγή και προώθηση καινοτόμων ζωοτροφών, που βελτιώνουν την αναπαραγωγική ικανότητα των παραγωγικών ζώων, αυξάνουν την παραγωγικότητα σε γάλα, κρέας, αυγά είναι ορισμένοι από τους στρατηγικούς στόχους της ΒΙΟΖΩΚΑΤ. Και για να τους πετύχουμε συνεργαζόμαστε στενά με Κτηνιατρική ΑΠΘ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Ζωϊκής Παραγωγής, JOSERA και Γαλλική Εταιρεία Τεχνολογίας Ζωοτροφών».
Ιωάννης Χανιωτάκης, Senior Director Αγροτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς
«Οι σημαντικές αλλαγές που συντελούνται σε όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα, από την παραγωγή ως την κατανάλωση, κάνουν αναγκαία την αποτελεσματική και σταθερή συνεργασία όλων των μελών της. Ο στόχος της πρόσβασης στη γνώση μέσα από αλυσίδες αξίας με ισχυρούς και σταθερούς δεσμούς γίνεται όλο και πιο επίκαιρος. Το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς, με ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά τα τελευταία 6 έτη, στοχεύει τόσο στη χρηματοδοτική στήριξη της αγροδιατροφικής αλυσίδας όσο και στην ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων σε αυτή».
ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Στέφανος Κουνδουράς, Αναπληρωτής Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ
«Η αύξηση της διεθνούς δικτύωσης και της επαφής του Πανεπιστημίου με τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία αποτελεί το βασικό μοχλό για την εξέλιξη και την ανάπτυξή του. Το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ, παραμένοντας πάντοτε προσανατολισμένο στο διεθνή του ρόλο, αυξάνει τα τελευταία χρόνια σταθερά τη σύνδεσή του με την κοινωνία και την απήχησή του στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου».
Δημήτρης Σπανός, Διευθυντής R&D, Ομίλου Fresca Group UK
«Η βελτιστοποίηση των ελληνικών εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών προϋποθέτει: τον προσδιορισμό των σύγχρονων αναγκών της κάθε αγοράς σε ποικιλίες και ποιοτικές προδιαγραφές, την κατανόηση των νέων οικονομικών όρων που διαμορφώθηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2008 και την προσφορά από τις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, τόσο σε ποσότητες, όσο και σε χρονικά όρια. Υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και παραγωγής στην Ελλάδα σε προϊόντα υψηλής κεφαλαιακής αξίας, αρκεί οι δυο σημαντικοί πυλώνες, ο παραγωγός και η εξαγωγική εταιρεία να είναι σε θέση από κοινού να αναπτύξουν νέα προϊόντα».
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac Mediterranean Food Specialities
«Το μερίδιο των ελληνικών τροφίμων στην αγορά των ΗΠΑ είναι 0,04%. Οι καταναλωτές δηλώνουν ότι επιλέγουν ελληνικά φαγητά και οι εισαγωγείς ότι τα πιστεύουν, άρα υπάρχει ευκαιρία. Συγχρόνως η κουλτούρα, οι αξίες και οι διατροφικές συνήθειες αλλάζουν και οι πωλήσεις μοιράζονται σε διάφορα δίκτυα και δημιουργούν τις νέες προκλήσεις».
Ανδρέας Μυλωνάς, Διευθυντής Εξαγωγών Κρι Κρι Α.Ε.
«Η ΚΡΙ ΚΡΙ παρουσιάζει διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης εν μέσω κρίσης σε Ελλάδα και εξωτερικό με την εξωστρέφεια να αποτελεί τη δύναμή της. Οι πυλώνες για την επιτυχή εξωστρεφή δράση της είναι οι Ανθρωποι (στελεχιακό δυναμικό), η Πρώτη Υλη (φρέσκο γάλα ημέρας), η σωστή Επιλογή του Κλάδου Δραστηριοποίησης, η Καινοτομία, η Τεχνογνωσία και οι Επενδύσεις, η Γεωγραφική ανάπτυξη και η Ανάγνωση των Ευκαιριών στις αγορές».
Αθανάσιος Βλαχόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς
«Η Τράπεζα Πειραιώς ως κεντρικός πυλώνας της εμπορικής τραπεζικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ιδιωτικού τομέα, έχοντας διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία €3δισ. σε νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις το 2018, δεσμεύεται στη στήριξη των επιχειρήσεων που προάγουν τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ελληνικής οικονομίας. Η Τράπεζα Πειραιώς είναι απόλυτα προετοιμασμένη – μέσα στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού της, όπως αυτός έχει επικοινωνηθεί στο πλάνο Agenda 2020- να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν το ρόλο, στοχεύοντας τα €4δισ. σε νέες χορηγήσεις κατά το τρέχον έτος, παρέχοντας παράλληλα ολοκληρωμένες λύσεις προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, καλύπτοντας το σύνολο του συναλλακτικού τους κύκλου με ολιστικό τρόπο, αξιοποιώντας ευέλικτα εργαλεία, ανταγωνιστικά προϊόντα και τη βαθιά εξειδίκευση των στελεχών της».
ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Χρήστος Δόρδας, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ
«Το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ έχει μια ιστορία 90 ετών και έχει μεγάλη συμβολή στην Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδος. Έχει πέντε κατευθύνσεις Προπτυχιακών Σπουδών, που καλύπτουν όλο το φάσμα της αγροδιατροφής. Επίσης λειτουργούν επτά νέα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, δυο διατμηματικά και ένα διακρατικό προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Παρόλο το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο σπουδών δεν υπάρχει άμεση σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας που συνεχώς μεταβάλλεται. Θα πρέπει τα Πανεπιστήμια να έρθουν πιο κοντά με τις επιχειρήσεις στο σχεδιασμό των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, των μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, των προγραμμάτων δια βίου μάθησης με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη δημιουργία ευκαιριών, τις συμπράξεις Πανεπιστημίου και επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας».
Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος Neuropublic AE, μέλος ΔΣ Gaia Επιχειρείν ΑΕ
«Ευφυής γεωργία, ένας όρος μόδα πλέον στην ευρωπαϊκή γεωργία και ταυτισμένος με έξυπνα τρακτέρ, ιπτάμενα drones και άλλα τεχνολογικά καλούδια. Η εφαρμογή της όμως σε παραγωγικές εκμεταλλεύσεις ακόμα σποραδική, ιδιαίτερα στις χώρες του νότου. Η νέα ΚΑΠ την προτάσσει ως την απάντηση στο διπλό στόχο οικονομικής αποδοτικότητας και περιβαλλοντικών επιδόσεων. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η μαζική της εξάπλωση, ιδιαίτερα σε χώρες κατακερματισμένου κλήρου και μικρών και οικονομικά πιεσμένων εκμεταλλεύσεων όπως η Ελλάδα;»
Σωτήρης Μπαντάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Centaur Analytics Inc
«Οι λύσεις της Centaur μπορούν πλέον να εκμηδενίσουν τις απώλειες προϊόντων μετά τη συγκομιδή, που κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία περί το 1 τρις δολ. ετησίως, κατά τον οργανισμό FAO των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα προσφέρουν στον καταναλωτή ασφαλή τρόφιμα με ιχνηλασιμότητα, καθ’ όλη την πορεία τους, από το χωράφι μέχρι το ράφι. Με μια πολύ ταλαντούχα ομάδα βασισμένη κυρίως σε Έλληνες, και κινούμενη με εξωστρέφεια, η Centaur έχει σήμερα πελάτες σε πάνω από 15 χώρες, όπως Ηνωμένες Πολιτείες, Αργεντινή και Αυστραλία. Η Centaur έχει λάβει χρηματοδότηση από Venture Capital του Ισραήλ, τα PJ Tech Catalyst Fund και Marathon Venture Capital της Ελλάδας, όπως επίσης από στρατηγικούς και ιδιώτες επενδυτές».
Μαρία Γουγουλή, Διευθύντρια Διαχείρισης Ποιότητας –Ερευνας και Ανάπτυξης της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ
«Η ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ με 70 χρόνια παρουσίας στο χώρο της μεταποίησης του γάλακτος εξακολουθεί να καινοτομεί και να αναπτύσσεται. Οι κυριότεροι τομείς καινοτομίας θα παρουσιαστούν όσον αφορά στα προϊόντα, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη μεταποίηση».
Γεώργιος Κατσουράνης, Διευθύνων Σύμβουλος Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη ΑΕ
«Μέσα στα επόμενα χρόνια, ως ανθρώπινο γένος, καλούμαστε να απαντήσουμε σε μεγάλες προκλήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή μας. Την ίδια στιγμή, καλούμαστε να βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητά μας, αλλά και να έλθουμε πιο κοντά στις σύγχρονες ανάγκες των πελατών μας. Αυτή η πραγματικότητα ωθεί την αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής σε έναν ριζικό, καθολικό μετασχηματισμό, με καταλύτη την ψηφιακή τεχνολογία. Πόσο έτοιμοι είμαστε για αυτή την ψηφιακή εποχή; Πόσο «ανήσυχοι» είμαστε για να παρακολουθήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για την εκμετάλλευση ή την επιχείρησή μας; Τί πρέπει να κάνουμε για να μη χάσουμε το «τρένο» αυτής της τεράστιας αλλαγής;».
Βιογραφικά σημειώματα των ομιλητών στην ημερίδα
ΕΝΟΤΗΤΑ 1: Αγροδιατροφή –Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη
Περικλής Α. Μήτκας, Πρύτανης ΑΠΘ. Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του ΑΠΘ, μεταπτυχιακές σπουδές στο Syracuse University της Νέας Υόρκης, από όπου έλαβε Μάστερ και Διδακτορικό στη Μηχανική Υπολογιστών (Computer Engineering). Εργάστηκε Επίκουρος και στη συνέχεια ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Colorado State University των ΗΠΑ, όπου, μεταξύ άλλων, ίδρυσε και διηύθυνε το Εργαστήριο Οπτικών Υπολογιστών και διεξήγαγε έρευνα στο Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικών Συστημάτων της NSF. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με το Vrije University των Βρυξελλών. Από το 1999 υπηρετεί στο ΑΠΘ, ενώ χρημάτισε και μέλος της Προσωρινής Γενικής Συνέλευσης (2006-09) και Πρόεδρος (2009-10) του νεοσυσταθέντος Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία.
Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, Α΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΒΕΘ. Μετά την αποφοίτησή του από τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, ακολούθησε σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Ruhr της πόλης Bochum στη Γερμανία. Μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιχειρησιακή Έρευνα στην Ανωτάτη Τεχνική Σχολή της περιοχής Ρήνου-Βεστφαλίας, στην πόλη του Άαχεν. Ομιλεί απταίστως Αγγλικά και Γερμανικά. Καλή γνώση της Γαλλικής. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος στην Καραμανώφ Κεφαλαίου ΑΕΛΔΕ, 1998-2002.
Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΒΕ. Κάτοχος ΜΒΑ από το University Stirling (UK), Bsc in Business Studies & Economics από το University of Surrey (RIHE). Certified Lead Assessor για συστήματα BSEN ISO, από το Scottish Quality Management Center του University of Stirling. INSEAD Executive Education Program (Negotiation Dynamics & Strategic Management. International Federation of Purchasing & Supply Management – Certificate in Purchasing and Supply Chain Management. Διευθύνων Σύμβουλος της NATIONAL CAN HELLAS A.E.. Διευθύνων Σύμβουλος της BioSolids ΑΕ (βελτιωτικά εδάφους).
Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΕΒΕ. Γιατρός από την Κατερίνη, Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με μετεκπαίδευση στη Γερμανία. Διετέλεσε Βουλευτής της ΝΔ επί μια 12ετία, υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή (2004 -2009). Σήμερα ηγείται της οικογενειακής επιχείρησης Κωνσταντόπουλος Α.Ε. – «Olymp».
Χριστόδουλος Αντωνιάδης, Σύμβουλος Διοίκησης Εμπορικής και Αγροτικής Τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς. Μέχρι και το Μάιο του 2016 ασκούσε καθήκοντα Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου με αρμοδιότητα την Εμπορική Τραπεζική και ήταν επίσης υπεύθυνος καθορισμού της περιμέτρου εξαγοράς του ενεργητικού της Αγροτικής Τράπεζας. Σήμερα είναι Πρόεδρος της “ GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ AE”, Πρόεδρος της «ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ».
ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Μαρία Παρταλίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΑΠΘ, Τομέα Αγροτικής Οικονομίας Τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Διδακτορικό δίπλωµα (Ph.D.) Σχολής Γεωτεχνικών Επιστηµών, Α.Π.Θ. (2000-2005). Μεταπτυχιακό Δίπλωµα (M.Sc.) Αγροτικής Οικονοµίας, Τµήµα Γεωπονίας, Σχολής Γεωτεχνικών Επιστηµών, Α.Π.Θ. (1998-2000). Πτυχίο Τµήµατος Γεωπονίας, Σχολής Γεωτεχνικών Επιστηµών, Α.Π.Θ. (1993-1998).
Στέλιος Θεοδουλίδης, Γενικός Διευθυντής, Venus Growers. Απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής, καθώς και της Σχολής Νομικών – Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δραστηριοποιείται στη Venus Growers από το 1990 και το 2016 αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας. Είναι επίσης, μέλος του Τεχνικού και Οικονοµικού Επιµελητηρίου Ελλάδας, καθώς και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων.
Βάσος Ευθυμιάδης, Αντιπρόεδρος Ομίλου Ραιδεστός –Ευθυμιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος Κ&Ν Ευθυμιάδης Α.Β.Ε.Ε. Απόφοιτος του Αμερικανικού Κολεγίου «Ανατόλια», κατέχει B.Sc. in Industrial Economics από το London School of Economics και M. Sc. ιn Shipping, Trade and Finance από το City University. Είναι πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών και μέλος του Advisory Board του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Αναστάσιος Κυριακίδης, Γενικός Διευθυντής ΒΙΟΖΩΚΑΤ Α.Ε. Πτυχιούχος Οικονομικής Σχολής ΝΟΕ Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, MBA από University of Toledo του Ohio, στις ΗΠΑ. Εχει διατελέσει γενικός διευθυντής της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδας (AΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ) και των εταιριών ΚΟΥΙΜΤΖΗΣ, PYRAMIS, PEGASUS, PUBLISHING (ΕΘΝΟΣ-ΕΥΡΩΠΗ-ΙΡΙΣ-MEGATV), KLEEMANN, KLEFER. Είναι μέλος ΔΣ ΣΕΒΙΖ και ΣΒΒΕ και Επισκέπτης Καθηγητής του Executive MBA του University of Sheffield στο City College Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα.
Ιωάννης Χανιωτάκης, Senior Director Αγροτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς. Κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, μεταπτυχιακού τίτλου στην Αγροτική Οικονομία με ειδίκευση στο Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων και πτυχίου Γεωπονίας με ειδίκευση στην Αγροτική Οικονομία. Έχει επαγγελματική εμπειρία πέραν των 20 ετών στον τραπεζικό κλάδο σε τομείς Μάρκετινγκ και Λιανικής Τραπεζικής, καθώς και σε θέματα χρηματοδότησης αγροτικού τομέα. Εχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και σε προπτυχιακά του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Αθηνών.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Στέφανος Κουνδουράς, Αναπληρωτής Καθηγητής και Αναπληρωτής Πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Πτυχιούχος του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., καθώς και διπλώματος Οινολογίας (D.N.O.), μεταπτυχιακού και διδακτορικού στην Αμπελουργία από το Πανεπιστήμιο του Bordeaux. Σήμερα υπηρετεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Εργαστήριο Αμπελουργίας του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ. Είναι γραμματέας της Επιτροπής Αμπελουργίας του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V., Παρίσι) και μέλος του ΔΣ της IVES (International Viticulture and Enology Society).
Δημήτρης Σπανός, Διευθυντής R&D, Ομίλου Fresca Group UK. Γεωπόνος, με 20ετή δραστηριότητα στον Όμιλος σε διάφορες θέσεις, όπως τεχνικός- υπεύθυνος ποιότητας και αγοραστής φρούτων. Εχει συνεργαστεί με δεκάδες εταιρείες τόσο στον χώρο της Μεσογείου όσο και σε άλλες σημαντικές αγροτικές περιοχές της Αφρικής και Λατινικής Αμερικής αποκομίζοντας σημαντική γνώση και εμπειρία τόσο σε τεχνικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο.
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Pelopac Mediterranean Food Specialities. Bsc Mechanical Engineering από το Queen Mary College και MBA από το Columbia Business School. Είναι μέλος του ΔΣ του ΣΒΕ, του ΣΕΒΕ και του Anatolia College.
Ανδρέας Μυλωνάς, Διευθυντής Εξαγωγών Κρι Κρι Α.Ε.. MSc in International Food Marketing. Πενταετής πορεία στην Κρι ΚΡΙ και συνολικά 15ετή εμπειρία.
Αθανάσιος Βλαχόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, Τράπεζα Πειραιώς, όπου και εποπτεύει τους τομείς των Κοινοπρακτικών Δανείων, Συναλλακτικής Τραπεζικής, Πειραιώς Factoring, Περιβαλλοντικής Τραπεζικής και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων. Διαθέτει πάνω από 20ετή εμπειρία στον τομέα των χρηματοοικονομικών, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και ειδικότερα στο τομέα της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής, Είναι μέλος σε διαφορά Διοικητικά Συμβούλια και σε επιτροπές της Τράπεζας, ενώ έχει εργαστεί για τις Barclays, HSBC Bank PLC, BNP BARIBAS και ATE Bank.
ΕΝΟΤΗΤΑ 4: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Χρήστος Δόρδας, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Πτυχιούχος του τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, Διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις και μεταδιδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπας. Ερευνητικά ασχολείται με τη φυσιολογία και την προσαρμοστικότητα των φυτών μεγάλης καλλιέργειας και αρωματικών φυτών, καθώς και με τα αειφορικά καλλιεργητικά συστήματα.
Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, Πρόεδρος Neuropublic AE, μέλος ΔΣ Gaia Επιχειρείν ΑΕ. Διδάκτορας ηλεκτρολόγος μηχανικός, συνίδρυσε από το 2001 και το 2010 δυο εταιρίες τεχνολογικής καινοτομίας, οι οποίες συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους και σήμερα. Τώρα είναι επικεφαλής του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της εταιρείας Neuropublic. Επιπλέον, είναι πρόεδρος ΔΣ της Neuropublic και μέλος ΔΣ της GAIA Επιχειρείν και της Αγροτικής Καινοτομίας.
Σωτήρης Μπαντάς, ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας αγροτικής τεχνολογίας Centaur Analytics Inc, που ξεκίνησε από το Βόλο και εδρεύει στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Υπήρξε συνιδρυτής και CTO της εταιρίας Helic, που προμηθεύει λογισμικό σε εταιρείες μικροηλεκτρονικής και εξαγοράστηκε από την εισηγμένη Αμερικανική εταιρία ANSYS. Εχει Διδακτορικό και Δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έχει επιλεγεί ως επιχειρηματίας του δικτύου Endeavor.
Μαρία Γουγουλή, Διευθύντρια Διαχείρισης Ποιότητας –Ερευνας και Ανάπτυξης της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ. Γεωπόνος – Επιστήμης Τροφίμων με μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Επιστήμη Τροφίμων. Έχει 15ετή ερευνητική εμπειρία πάνω στην ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων και έχει αναλάβει αυτή τη θέση στην εταιρεία τους τελευταίους πέντε μήνες.
Γεώργιος Κατσουράνης, Διευθύνων Σύμβουλος Κέντρου Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη ΑΕ και Βοηθός Γενικός Διευθυντής του Group HR της Τράπεζας Πειραιώς. Συμμετέχει τακτικά σε διάφορα επιχειρηματικά fora, δίκτυα και επιτροπές, είναι μέντορας σε σχήματα υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων, Πρόεδρος του ΕΙΜΑΔ της ΕΕΔΕ και μέλος του ΔΣ της Gaia Επιχειρείν.