Με την ομόφωνη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, ολοκληρώθηκε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον Μονοναύτη.
Πρόκειται για μια συνεργασία του Δήμου Μαλεβιζίου με τον Δήμο Χερσονήσου, το Επιμελητήριο Ηρακλείου και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στο Μαλεβίζι. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, το καταδυτικό πάρκο του Μονοναύτη θα καλύπτει μια έκταση 50 περίπου στρεμμάτων και σε αυτό θα τοποθετηθούν δυο ενδιαιτήματα που θα κατασκευαστούν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Τα ενδιαιτήματα αυτά θα προσομοιάζουν τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, ενώ θα ενισχύσουν και την βιοποικιλότητα, αφού θα λειτουργήσουν και ως σημεία παραμονής και αναπαραγωγής ψαριών.
Η σημαντική αυτή προσπάθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στο Μαλεβίζι με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τουριστικού ρεύματος που διαθέτει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία, η συγκεκριμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού προσελκύει άτομα υψηλού οικονομικού επιπέδου, αριθμώντας περισσότερους από 25 εκ. τουρίστες παγκοσμίως (πιστοποιημένοι αυτοδύτες) 4 εκ. εκ των οποίων είναι Ευρωπαίοι. Οι διεθνείς μελέτες που έχουν γίνει, δείχνουν πως οι ερασιτέχνες δύτες είναι άνθρωποι υψηλού επιπέδου που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και δεν διστάζουν να ταξιδεύουν σε μακρινούς προορισμούς, πραγματοποιώντας πολυήμερες διαμονές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Για την ωρίμανση του έργου, έχουν ολοκληρωθεί και οι έλεγχοι της περιοχής από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων χωρίς να εντοπιστούν αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς και η μελέτη σκοπιμότητας.
Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τουριστικού ρεύματος με την δημιουργία καταδυτικών πάρκων στον Δήμο μας, στο Μονοναύτη και τα Ληνοπεράματα, αποτελεί στόχο της Δημοτικής μας Αρχής. Η Κρήτη, μπορεί να συγκροτήσει έναν ιδιαίτερα αξιόλογο πόλο καταδυτικού τουρισμού, καθώς διαθέτει σπάνιο φυσικό θαλάσσιο περιβάλλον και ενδιαφέροντες βυθούς, γεμάτους υφάλους, σπήλαια, ναυάγια αλλά και ένα πλήθος βραχονησίδων. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, μέσα όμως από τη συνεργασία μας όμως με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, τον Δήμο Χερσονήσου και το ΕΛΚΕΘΕ, έχουμε προχωρήσει αρκετά βήματα. Και συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση, προχωράμε βήμα – βήμα και πλέον, με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους ερχόμαστε πολύ κοντά στην υλοποίησή του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχη Ν. Καλογερή, όλα τα μέλη της και ιδιαίτερα τον Αντιπεριφερειάρχη Κ. Φασουλάκη, τους Εντεταλμένους Συμβούλους Λ. Βαμβακά και Ν. Ξυλούρη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Στ. Τζεδάκη και Γ. Δεικτάκη που υποστήριξαν την προσπάθεια και θα ήθελα να συγχαρώ τους συνεργάτες μου που έχουν επωμιστεί και παρακολουθούν στενά όλα τα στάδια του έργου, την Πρόεδρο της Μ.Α.Ε.ΔΗ.Μ. Ε. Αποστολάκη και το μέλος του συμβουλίου της Τ.Κ. Αχλάδας Γ. Τσαγκαράκη. Συνεχίζουμε, με στόχο το ιδανικότερο αποτέλεσμα!».