Πέθανε ο Κρητικός αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Στυλιανός

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός Χαρκιανάκης, γεννημένος στο Ρέθυμνο και επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μια εμβληματική φυσιογνωμία της ορθοδοξίας υπέκυψε σημερα έπειτα απο πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία 83 ετών.

Τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και στο διάστημα αυτό αναδιοργάνωσε πλήρως την Αρχιεπισκοπή, θεμελίωσε πολλούς νέους ναούς, ίδρυσε γηροκομεία και ημερήσια ελληνικα σχολεία ενώ έδωσε έμφαση και στην δίαδωση του Ελληνικού Πολιτισμού στο εξωτερικό. Στα πρωτα χρόνια της θητείας του στην Αυστραλία έδωσε σκληρές μάχες με κοινότητες και ομογενειακούς παράγοντες αλλά επι ημερών του επήλθε εξομάλυνση των σχέσεων σχεδον με το σύνολο των κοινοτήτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός διακρίθηκε ως ποιητής και υπέγραφε ως Στυλιανός Χαρκιανάκης. Ήταν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο διάλογο με τους ρωμαιοκαθολικούς για την γεφύρωση των σχέσεων των δύο εκκλησίων.

Μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επέλθουν σημαντικες αλλαγές στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Η είδηση του θανάτου έπεσε σα βόμβα στην δεξίωση του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Μελβούρνη απόψε το βράδυ όπου ήταν παρόντες και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και ο Β Αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο 2018 ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός είχε συναντηθεί με τους συνεργάτες του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή για να τους ενημερώσει για την πορεία της υγείας του όπου τους παρακάλεσε να αναπέμψουν τις προσευχές τους στον Θεό όπως ο ίδιος προσεύχεται για αυτούς. Στην συνάντηση παρέστησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Δορυλαίου κ. Νίκανδρος και Μηλιτουπόλεως κ. Ιάκωβος.

Την ανακοίνωση του θανάτου του έκανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουικ στην δεξίωση του Προξενείου στην Μελβούρνη όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ειδικό αφιέρωμα θα εχουμε στην έκδοση της Πέμπτης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός γεννήθηκε στο Ρέθυμνο  στις 29 Δεκεμβρίου 1935. Σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από όπου αποφοίτησε το 1958. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1957 και ιερέας το 1958. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη συστηματική θεολογία και τη φιλοσοφία της θρησκείας στη Βόννη της Γερμανίας, από το 1958 έως το 1966. Στους διδασκάλους του συμπεριλαμβανόταν ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο οποίος αργότερα έγινε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄. Έγραψε τη διατριβή του στην ιδέα πως η Ορθόδοξη Εκκλησία κατείχε το αλάθητο όταν ενεργούσε από κοινού με συνοδικότητα (π.χ. τα Οικουμενικά Συμβούλια). Τη περίοδο αυτή, η ιδέα του αλάθητου φαινόταν πως ανήκε αποκλειστικά στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, και ήταν εντελώς ξένη στην Ορθόδοξη.

Το 1965, ενώ ολοκλήρωνε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, ανακυρήχθηκε καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1966 ορίστηκε ηγούμενος στη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ιδρυτικό μέλος, στη συνέχεια αντιπρόεδρος και εν τέλει πρόεδρος, του Πατριαρχικού Ινστιτούτου Πατερικών Μελετών στη μονή. Από το 1969 έως το 1975, δίδαξε συστηματική θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 1970, εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Μιλητουπόλεως (ενώ παρέμενε στην Ιερά Μονή Βλατάδων) ως έξαρχος υπεύθυνος για θέματα που απασχολούσαν τη βόρεια Ελλάδα και το Άγιον Όρος.

Το 1975, ο Στυλιανός Χαρκιανάκης εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και Έξαρχος Ωκεανίας. Κατέχοντας αυτή τη θέση, συμμετείχε σε αρκετούς διαλόγους μεταξύ της Ορθοδοξίας και άλλων Χριστιανικών ομάδων. Η πλέον περίοπτη θέση που κατείχε ήταν αυτή του αντιπροέδρου του θεολογικού διαλόγου με τη Ρωμαικαθολική Εκκλησία, αλλά και ως αντιπρόεδρος με τις Αγγλικανικές εκκλησίες.

Δίδασκε θεολογία και πνευματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ από το 1975. Το 1986, αναγορεύθηκε ο πρώτος κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέα, όπου επίσης κατείχε τη θέση του διδάκτορα στη Συστηματική Θεολογία.

Βραβεύσεις
Το 1973, του απονεμήθηκε το Διεθνές βραβείο Χέρντερ. Επίσης του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης από την Ακαδημία Αθηνών το 1980, ως ένας αξιοσημείωτος ποιητής με εκτενή βιβλιογραφία. Το 1985 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο του Λούμπλιν στη Πολωνία. Ακόμη, ένα από τα ποιήματα του, το «Μετά Εφιάλτου», μελοποιήθηκε από τον Κώστα Τσικαδέρη.

Το 2014 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με πληροφορίες από neoskosmos.com   και wikipaideia

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί