Το Brexit, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, θέματα ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, καθώς και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, οι εργασίες το οποίου αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμφωνήσουν να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 22 Μαΐου για να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Brexit, μόνο όμως εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο συμπερασμάτων το οποίο εξετάζουν οι “27”.
“Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα” αναφέρεται στο κείμενο αυτό, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
“Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν σκοπεύει να διεξάγει εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε παράταση πέραν αυτής της ημερομηνίας”, δηλαδή της 28ης Μαΐου, συνεχίζει το προσχέδιο.
Το κείμενο επαναλαμβάνει επίσης ότι η Συμφωνία Αποχώρησης δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης. Οποιεσδήποτε μονομερείς δεσμεύσεις, δηλώσεις ή άλλες ενέργειες θα πρέπει να είναι συμβατές με τη Συμφωνία αυτή.
Ταγιάνι: H τελική ημερομηνία για τη συμμετοχή του Ην. Βασιλείου στις Ευρωεκλογές ειναι η 18η Απριλίου
H τελική ημερομηνία για τη συμμετοχή του Ην. Βασιλείου στις Ευρωεκλογές είναι η 18η Απριλίου επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, μετά την παρέμβασή του στο σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
«Ενημέρωσα τους ηγέτες ότι όποια παράταση δοθεί δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 18η Απριλίου», τελευταία προθεσμία προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει το Ηνωμένο Βασίλειο στις ευρωεκλογές στις 23-26 Μαΐου.
Ο Αν. Ταγιάνι δήλωσε επίσης ότι «όποια παράταση ξεπερνάει» την ημερομηνία διενέργειας ευρωεκλογών θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» και θα προκαλέσει «νομικά προβλήματα».
Άτυπη συνεδρίαση
Οι πρεσβευτές των 27 συναντήθηκαν σε άτυπη συνεδρίαση χθες το βράδυ, την προηγουμένη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής και λίγες ώρες μετά την αποστολή της επιστολής Μέι στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Το θέμα της ημερομηνίας θα είναι απόφαση των αρχηγών των κρατών», τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, αλλά «η κατεύθυνση» που διαμορφώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής άτυπης συνεδρίασης είναι να απορριφθεί η ημερομηνία της 30ής Ιουνίου και να προτιμηθεί μία πιο βραχυχρόνια παράταση, μέχρι τις 22 Μαΐου, για παράδειγμα, παραμονή των πρώτων ψηφοφοριών της ευρωεκλογών (23-26 Μαρτίου).
British PM @theresa_may says that “a short extension would give Parliament time to make the final choice that delivers the result of the referendum." #EUCO #Brexit @euronews pic.twitter.com/qhjgr308Vo
— Efi Koutsokosta (@Efkouts) March 21, 2019
Άλλη διπλωματική πηγή δήλωσε στο AFP ότι η απόρριψη της ημερομηνίας της 30ής Ιουνίου συγκέντρωσε «ευρεία πλειοψηφία», διευκρινίζοντας ότι πολλοί πρεσβευτές δεν είχαν ακόνη λάβει οδηγίες από τις κυβερνήσεις τους.
Μία τρίμηνη αναβολή «θα σημαίνει σοβαρούς νομικούς και πολιτικούς κινδύνους για την ΕΕ», προειδοποιεί η Κομισιόν, υποστηρίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να οργανώσει ευρωεκλογές, εάν εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ κατά την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ανάμεσα στις 23 και 26 Μαΐου.
Εάν δεν το κάνει, θα θέσει σε κίνδυνο την νομιμότητα του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον κίνδυνο η λειτουργία της Ενωσης να περιπέσει σε παράλυση διαρκείας, προειδοποιεί η Κομισιόν, η οποία υποστηρίζει μία παράταση το αργότερον μέχρι τις 23 Μαΐου, στην περίπτωση μίας βραχυχρόνιας παράτασης.
Oι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την προσέλευσή τους
Σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης δεν εγκριθεί από την Βουλή των Κοινοτήτων, θα έχουμε νέα συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Όλοι γνωρίζουν ότι αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ προσερχόμενη στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις Βρυξέλλες.
Θα κάνουμε γα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, δήλωσε η Μέρκελ, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία για την πιθανότητα η συμφωνία να μην περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο.
German Chancellor Merkel: We will do all we can until the last minute to ensure an orderly #Brexit pic.twitter.com/7QtVDJkCFL
— Georg von Harrach (@georgvh) March 21, 2019
Η 29η Μαρτίου είναι η ημέρα του Brexit, δήλωσε η Μέρκελ. Πρέπει να εργαστούμε έως την τελευταία στιγμή για να έχουμε ένα συντεταγμένο Brexit, είπε. Η συμφωνία αποχώρησης ήταν αποτέλεσμα μιας καλής διαπραγμάτευσης και το περιθώριο ελιγμών που έχουμε είναι περιορισμένο, συμπλήρωσε η Μέρκελ.
Το Brexit είναι σημαντικό αλλά η ΕΕ των 27 πρέπει να σκεφθεί το μέλλον της, δήλωσε.
Είμαι εδώ για να συζητήσω με τους ομολόγους μου το αίτημα για μικρή παράταση έως τον Ιούνιο, δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες.
Μια μικρή παράταση θα δώσει τον χρόνο για να γίνει μια τελική επιλογή, δήλωσε η Μέι. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, το κοινοβούλιο να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Τώρα είναι η ώρα για να αποφασίσει το κοινοβούλιο, δήλωσε, σημειώνοντας ότι μια μικρή παράταση θα δώσει την ευκαιρία για κάτι τέτοιο. Πραγματικά ελπίζω ότι θα φύγουμε με μια συμφωνία, συμπλήρωσε η Μέι.
H Βρετανίδα πρωθυπουργός κατά την άφιξή της
Το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση μόνο έως τον Μάιο ή μεγαλύτερη παράταση με το Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετέχει στις ευρωεκλογές, δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι στο τραπέζι.
Είμαστε αισιόδοξοι, πρόσθεσε, αλλά οι χρόνοι είναι στα χέρια του βρετανικού κοινοβουλίου.
Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να αποφύγουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε η ίδια, τονίζοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα η ΕΕ να κάνει κάποια παραχώρηση όταν δεν γνωρίζει τι ακριβώς επιθυμεί η Βρετανία.
"A short extension would give parliament the time to make a final choice that delivers on the referendum." @Theresa_May has arrived in Brussels for talks with the EU where she will ask leaders for a #Brexit delay.
Follow the latest on #Brexit here: https://t.co/vxZtlj5HjG pic.twitter.com/xWE9A6nvYl
— Sky News Politics (@SkyNewsPolitics) March 21, 2019
Απολύτως ανοικτός σε μια τεχνική παράταση δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το Brexit στις Βρυξέλλες.
Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τη Βρετανία ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δύο ετών και δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου σε διαπραγμάτευση, δήλωσε ο Μακρόν. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο απορρίψει τη συμφωνία, τότε οδεύουμε προς μια έξοδο άνευ συμφωνίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνει σεβαστή η επιλογή του βρετανικού λαού.
Δεν μπορούμε να παρατείνουμε επ’ αόριστον τη σημερινή κατάσταση, σημείωσε, εξηγώντας ότι για να δοθεί μια μεγαλύτερη παράταση χρειάζεται η Βρετανία να έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ύστερα από τρία χρόνια ότι οι Βρετανοί πολίτες δεν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, είπε.
Εάν το κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία της Μέι, κατευθυνόμαστε προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας, προειδοποίησε προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ.
«Θα προτιμούσαμε ένα δεύτερο δημοψήφισμα και την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ», πρόσθεσε.
«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιά ακριβώς είναι η γνώμη της βρετανίδας πρωθυπουργού για να ξέρουμε αν θα δώσουμε ή δεν θα δώσουμε παράταση», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
«Πρέπει να ξέρουμε ποια είναι ακριβώς η θέση της βρετανικής κυβέρνησης…εάν θέλει ή δεν θέλει να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές. Εάν θέλει, μπορούμε λογικά να εξετάσουμε διάφορα σενάρια».
Η Βρετανία θα πρέπει δώσει ένα λόγο εάν θέλει να καθυστερήσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ ενόψει της συνόδου κορυφής για το Brexit, προσθέτοντας ότι κανείς στην ΕΕ δεν επιθυμεί την περίπτωση μη συμφωνίας.
«Η κατάσταση στο Λονδίνο είναι μάλλον χαώδης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η χρειάζεται να δοθεί κάποιο περιθώριο στη Βρετανία και να στηριχθεί το αίτημά της για μια μικρή παράταση.
Οι συνθήκες ορίζουν, σημείωσε ο Βαράντκαρ, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές εάν συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ. Αυτό δεν είναι θέμα προς συζήτηση, δήλωσε.
Μια παράταση είναι καλύτερη από ένα σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία, δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής για το Brexit στις Βρυξέλλες ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Μπορεί να υπάρξει στήριξη προς μια παράταση, αλλά μόνο εάν απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα, δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί να λάβει μέρος η Βρετανία στις ευρωεκλογές, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο.
«Είμαστε επί της αρχής προετοιμασμένοι να δώσουμε παράταση», δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.
«Πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο λέει «ναι». «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι η αύξηση της πίεσης να βοηθήσει την διαδικασία της λήψης απόφασης», πρόσθεσε ο ολλανδός πρωθυπουργός. «Τα πράγματα δεν θα πάνε αυτομάτως καλά, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ατυχήματα».
«Είναι σημαντικό να επιλέξουμε παράταση τέτοιας διάρκειας που θα επιτρέψει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λειτουργήσει», δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λέβεν.
Περισσότερες από 779.000 υπογραφές έχει συγκεντρώσει σε διάστημα μίας ημέρας η αίτηση για ακύρωση του Brexit και παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Welcome to Brussels #StopBrexit #VoteForEurope rally at #EUCO summit. Livestream shortly. #RevokeArticle50 pic.twitter.com/xIeFYDbQ73
— Pro Europa (@ProEuropa_GB) March 21, 2019
Περισσότερες από 150.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί το τελευταίο δίωρο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της βρετανικής Βουλής.