Στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), που πραγματοποείται στις Βρυξέλλες, προσήλθε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
Η σχετική ανάρτηση του πρωθυπουργού:
Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του @PES_PSE στις Βρυξέλλες. pic.twitter.com/llSUmivJLt
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 21 Μαρτίου 2019
Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός θα πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το Brexit και στη συνέχεια στο δείπνο εργασίας, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κίνα.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη 20/3:
Πέμπτη 21 Μαρτίου
12.30: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES
15.30: Έναρξη εργασιών της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
19.30: Δείπνο εργασίας των ηγετών της ΕΕ με θέμα τις σχέσεις ΕΕ – Κίνας
Παρασκευή 22 Μαρτίου
10.45: Έναρξη εργασιών ολομέλειας Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Το Brexit, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, θέματα ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, καθώς και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, οι εργασίες το οποίου αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι.
Το Brexit θα συζητηθεί σήμερα και αναμένεται να κυριαρχήσει με τους ηγέτες της Ε.Ε. να τοποθετούνται επί της πρότασης που κατέθεσε με επιστολή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με την οποία ζητεί να δοθεί τρίμηνη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Το ζήτημα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα θα συζητηθεί στο αποψινό δείπνο εργασίας και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισημάνει ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να γίνει σαφές μέσω της Κοινής Δήλωσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Κίνας. Επίσης, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της διασυνδεσιμότητας και θα υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της Ε.Ε και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις.
Τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς και της κλιματικής αλλαγής θα συζητηθούν αύριο και σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας των Παρισίων.