Ο πρωθυπουργός συμμετείχε στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουν την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της παρέμβασης του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).
«Στην πιθανότητα μετεκλογικής συμμαχίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά θα πρέπει να απαντήσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη δική μας στρατηγική σύγκλισης ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την ακροδεξιά», είπε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, την υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής, ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Την επομένη μέρα, μετά τις ευρωεκλογές, θα πρέπει, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις, να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού, Βαυαρού πολιτικού Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν. Μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, αλλά, ταυτόχρονα, εξέφρασε και την ανησυχία του για την ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς και σημείωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μια ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής, απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό.
«Ο πολιτικός μας προσανατολισμός δεν μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της λιτότητας, που γεννούν τις ανισότητες και τρέφουν την ακροδεξιά» υπογράμμισε και συνέχισε: «Ταυτόχρονα μπορεί να είναι σαφής και σε ότι αφορά τις «πράσινες» πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πιο ελπιδοφόρα είδηση ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για την κλιματική αλλαγή τις προηγούμενες μέρες».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και τόνισε η άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ήταν μια απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού.
«Η αντίθεση μας στον εθνικισμό και η προτεραιότητα μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Η άρνηση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά όσα πετύχαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και εις βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών».
Στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του @PES_PSE στις Βρυξέλλες. pic.twitter.com/llSUmivJLt
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) March 21, 2019
Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Το Brexit, οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα, θέματα ανταγωνιστικότητας και εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς, καθώς και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, θα βρεθούν στο επίκεντρο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, οι εργασίες το οποίου αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι.
Το Brexit θα συζητηθεί σήμερα και αναμένεται να κυριαρχήσει με τους ηγέτες της Ε.Ε. να τοποθετούνται επί της πρότασης που κατέθεσε με επιστολή της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, με την οποία ζητεί να δοθεί τρίμηνη παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.
Το ζήτημα των σχέσεων της Ε.Ε. με την Κίνα θα συζητηθεί στο αποψινό δείπνο εργασίας και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισημάνει ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να γίνει σαφές μέσω της Κοινής Δήλωσης στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Κίνας. Επίσης, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της διασυνδεσιμότητας και θα υπογραμμίσει τη σημασία ταχείας ολοκλήρωσης της Συνολικής Συμφωνίας για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις μεταξύ της Ε.Ε και της Κίνας, η οποία θα πρέπει να παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για όλες τις Ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις.
Τα θέματα της ανταγωνιστικότητας, της εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς και της κλιματικής αλλαγής θα συζητηθούν αύριο και σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη προώθησης μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής που θα συμβάλει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, σύμφωνα με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης και της Συμφωνίας των Παρισίων.