Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ηρακλείου, η εκδήλωση του ΕΣΔΑΚ για την απονομή του βραβείου «Βιργινία Μανασάκη». Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης Ηράκλειο 3.7.5 κ. Γιάννης Κουράκης, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Γνωρίζετε όλοι τη σχέση που είχα με την Βιργινία, την πολύχρονη και γόνιμη συνεργασία που οδήγησε σε απτά αποτελέσματα για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στο Ηράκλειο.
Η Βιργινία Μανασάκη ήταν μια χαρισματική, πολυτάλαντη προσωπικότητα. Πρωτοπόρος στη δουλειά της, κοντά στην κοινωνία, αποφασιστική στη διοίκηση και με όρεξη για νέα μάθηση και εξειδικευμένες σπουδές. Το βραβείο που απονέμεται σήμερα εκφράζει αυτή την πολυεπίπεδη δράση της.
Η Βιργινία που γνωρίσαμε δεν ασχολήθηκε ποτέ με τα εύκολα. Από την ένταξη της στον ΕΣΔΑΚ συνεργαστήκαμε μαζί και με όλους τους εργαζόμενους για την ανατροπή μιας ζοφερής κατάστασης που επικρατούσε στη διάθεση των αστικών αποβλήτων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώσαμε το κλείσιμο και την αποκατάσταση 69 ΧΑΔΑ και δημιουργήσαμε ένα πρότυπο υποδειγματικό ΧΥΤΑ στους Πέρα Γαλήνους. Ένα ΧΥΤΑ που κατατάσσεται στους καλύτερους σε όλη την Ελλάδα επειδή ακριβώς διατηρεί υψηλότατα πρότυπα λειτουργίας.
Μια πρόταση για τη Βιργινία…
Παράλληλα, θέσαμε τα θεμέλια για το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας με τη δημιουργία των εγκαταστάσεων προεπεξεργασίας στερεών αποβλήτων. Και για το λόγο αυτό, αλλά και για την γενικότερη προσφορά της στον περιφερειακό σχεδιασμό των στερεών αποβλήτων, προτείνω σήμερα να ονομάσουμε το Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας «Βιργινία Μανασάκη». Δεσμεύομαι ότι από όποια θέση και εάν βρίσκομαι θα προωθήσω αυτή την πρόταση, γιατί αποτελεί μια δίκαιη επιβράβευση των αγώνων μιας εκλεκτής εκπροσώπου της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντανακλά και στο πρόσωπο του συνόλου των στελεχών και εργαζομένων που συνέβαλαν στην υλοποίηση του σχεδιασμού.
Χρειαζόμαστε περισσότερους νέους επιστήμονες
Όπως έγραψα πρόσφατα για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων, οι πολιτικοί είναι υποχρεωμένοι να αφουγκράζονται τις επιστημονικές προσεγγίσεις και συνυπολογίζοντας το σύνολο των επιπτώσεων στις τοπικές κοινωνίες πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους με διορατικότητα, να απαντούν στις ενστάσεις και να εξηγούν τις προοπτικές και τα όρια των αναπτυξιακών παρεμβάσεων. Η τοποθέτηση μου αυτή, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται και στην εμπειρία της συνεργασίας με την Βιργινία. Χρειαζόμαστε περισσότερους νέους επιστήμονες που θα στρέψουν το ερευνητικό τους ενδιαφέρον στα κρίσιμα θέματα της εποχής μας: Την κλιματική αλλαγή και την μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Για να δημιουργηθεί ένα σταθερό υπόβαθρο αντιμετώπισης των προκλήσεων και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής.
Εύχομαι ο αποδέκτης του βραβείου να γνωρίσει ανάλογη επιτυχία και καταξίωση στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή όπως η Βιργινία Μανασάκη».