Ένα ακόμη βήμα πραγματοποιείται μεθαύριο Τετάρτη 20 Μαρτίου για το μεγάλο έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med. Στην Ιερουσαλήμ (αντί της Κνωσού, τελικά) διεξάγεται νέα σύνοδος κορυφής μεταξύ των αρχηγών των κρατών του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας όπου και με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο οι Μπενιαμίν Νετανιάχου, Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινή δήλωση για τη στήριξη του έργου και τη ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Πάντως, η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συνδυασμό με την πρόσφατη πρόθεση της ExxonMobil να συμμετάσχει στο νέο διεθνή γύρο παραχωρήσεων του Ισραήλ φανερώνει την απόφαση της Ουάσιγκτον να παίξει κύριο και πρωταγωνιστικό ρόλο στη Λεκάνη της Μεσογείου. Οι ανακαλύψεις των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και οι δρόμοι μεταφοράς τους στην Ε.Ε. δίνουν την ευκαιρία στις ΗΠΑ να εμπλακούν στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.
Ωστόσο η κατασκευή του μεγάλου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου έχει πολλά εμπόδια ακόμη. Ένα από αυτά είναι η παύση της Ιταλίας στη συμμετοχή της, εξαιτίας των αντιδράσεων από οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις που εισπράττει ο κυβερνητικός εταίρος των «Πέντε Αστέρων». Η κατάληξη του 2.000 χλμ δικτύου θα είναι στο Οτράντο της Ιταλίας αφού πρώτα διασχίσει την Κύπρο, την Κρήτη και τη δυτική Ελλάδα.
Οι τρεις χώρες Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος φέρονται να εξετάζουν εναλλακτικές οδεύσεις προς την Ευρώπη με την πλέον πρόσφορη να είναι αυτή της Βόρειας Μακεδονίας.
Επιπλέον, η Αίγυπτος μπορεί την περασμένη εβδομάδα να δήλωσε ότι στηρίζει τον East Med, ωστόσο τα σχέδια του Καϊρου είναι η αξιοποίηση των τερματικών της σταθμών LNG με σκοπό την εξαγωγή του φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή. Άρα οι υποδομές αυτές θα έχουν ένα προβάδισμα έναντι του αγωγού East Med.
Ο αγωγός επίσης για να είναι εμπορικά βιώσιμος θα πρέπει αφενός να έχει διασφαλίσει για τις ποσότητες και πελάτες. Κάτι που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.