Γράφει ο Αργύρης Παναγόπουλος στην Αυγή:
Ευτυχώς που υπάρχει η αξιωματική αντιπολίτευση για να μας βάλει τα γυαλιά για τα έργα και τις ημέρες του αριστερού προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που “έφτιαξε έναν ουρανοξύστη για τον εαυτό του” και που “κόστισε 34 εκατ. δολάρια”, σύμφωνα με τους νεοδημοκράτες…. φοροτεχνικούς. Δυστυχώς τα λογιστικά της Νέας Δημοκρατίας για τη… Βολιβία είναι σαν και αυτά της δημιουργικής λογιστικής που εφάρμοσαν και στην Ελλάδα των απολύσεων, της πτώχευσης και της λιτότητας για τους πολλούς και όχι για τους… γαλαζοαίματους.
“Για να καταλάβουν οι πολίτες το νέο ιδανικό μοντέλο του κύριου Τσίπρα για την Ελλάδα, εσωκλείουμε τη φωτογραφία της νέας κατοικίας του Έβο Μοράλες, αξίας 34 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αριστερός ομόλογος του πρωθυπουργού έφτιαξε έναν ουρανοξύστη για τον εαυτό του, στο πλαίσιο προφανώς της προσπάθειας του να μειώσει την ακραία φτώχεια των Βολιβιανών. Κάτι ξέρουν οι κύριοι Τσίπρας και Μοράλες. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση”, γράφει η Νέα Δημοκρατία στην… αποκαλυπτική ανακοίνωσή της.
Είδαμε και εμείς την “εσώκλειστη” φωτογραφία της νέας κατοικίας των 34 εκατομμυρίων του Έβο Μοράλες και… γελάσαμε.
Η αλήθεια είναι ότι ο Έβο Μοράλες εγκαινίασε πέρσι τον Αύγουστο το νέο κυβερνητικό κτίριο των 29 ορόφων, που κόστισε για την ακρίβεια 34,4 εκατομμύρια δολάρια, κάτι παραπάνω από τους υπολογισμούς των λογιστών της Νέας Δημοκρατίας.
Το νέο κτίριο λέγεται “Το Μεγάλο Σπίτι του Λαού”, αλλά δεν μένει μέσα μόνο ο… Έβο Μοράλες, αφού μαζί με την προεδρική κατοικία συστεγάζονται τουλάχιστον μια σειρά… υπουργείων.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βολιβίας αποφάσισε την κατασκευή του κτιρίου το 2015 για 34,4 εκατ. δολάρια για να μεταστεγάσει 5 υπουργεία και άλλες υπηρεσίες και να γλυτώνει 20 εκατ. ευρώ το έτος από τα ενοίκια που κατέβαλλε το κράτος. Με πιο απλά λόγια σε 4 με 5 χρόνια το αργότερο το κράτος θα έχει αποσβέσει το κόστος του κτιρίου και όλα τα έξοδα από την μεταστέγαση των υπουργείων, όπως τόνισε ο Μοράλες.
Το νέο κυβερνητικό κτίριο της Βολιβίας αποτελεί το τρίτο κτίριο που στεγάζεται η κυβέρνησή της στα 194 χρόνια της ιστορίας της χώρας. Ο Μοράλες το καλοκαίρι αποχαιρέτησε το παλιό κτίριο “Το Καμένο Σπίτι”, που φιλοξενούσε την έδρα της κυβέρνησης και την προεδρική κατοικία για να μεταφερθεί εκατό μέτρα απέναντι στο “Μεγάλο Σπίτι του Λαού”, που εγκαινίασε μαζί με τους υπουργούς του, ιθαγενείς, συνδικαλιστές, εκπροσώπους των κοινωνικών κινημάτων, εκπροσώπους των αγροτών και τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας στην Βολιβία.
Τα εγκαίνια του κτιρίου έγιναν με την παρουσία ιερέων των παλιών θρησκειών των Άνδεων και της Αμαζονίας, τους εργάτες του ενωτικού συνδικάτου COB, και εκπροσώπους όλων των κοινωνικών κινημάτων της χώρας. Ευλαβικά οι άνθρωποι των Άνδεων ζήτησαν την προστασία της “Πατσαμάμα”, της λατρευτής για αυτούς “Μαμάς Γης”, που μας έχει τραγουδήσει ο Μάνου Τσάου. Για την ιστορία “Το Καμένο Σπίτι” πήρε αυτή την επωνυμία από την πυρκαγιά που το κατέστρεψε με την εξέγερση του 1875 εναντίον του φιλελεύθερου προέδρου Τομάς Φρίας.
Αποχαιρετώντας το “Καμένο Σπίτι” ο Μοράλες υπενθύμισε ότι οι τοίχοι του είναι βαμμένοι στο αίμα, γιατί μέσα στο κτίριο είχαν δολοφονηθεί τρεις πρόεδροι της χώρας, ο Μανουέλ Ισιντόρο Μπελθού το 1855, ο Αγκουστίν Μοράλες το 1872 και ο Γκουαλμπέρτο Βιγιαροέλ το 1946. Ο Μοράλες υπενθύμισε επίσης ότι το παλιό “Καμένο Σπίτι” δεν είχε κανένα σύμβολο των λαών των Άνδεων και της Αμαζονίας, γιατί είχε κατασκευαστεί από τους Ισπανούς αποικιοκράτες. “Όλα ήταν ευρωπαϊκά. Για αυτό θα γίνει μουσείο”, είχε δηλώσει τον Αύγουστο.
Την έμπνευση για την κατασκευή του κτιρίου προσέφεραν τα ερείπια των κατασκευών του Τιαουανάκου, που βρίσκεται 98 χιλιόμετρα δυτικά από την πρωτεύουσα Λα Πας. Το κτίριο έχει 29 ορόφους και 4 υπόγεια. Οι 25 όροφοι έχουν μετατραπεί σε γραφεία, υπάρχουν αρκετά αμφιθέατρα, γραφεία τύπου και χώροι για ημερίδες, σαλόνια για εκθέσεις, μια τραπεζαρία που μπορεί να φιλοξενήσει 260 άτομα, γραφεία για το προσωπικό στήριξης και ασφαλείας του προέδρου της χώρας, μια βιβλιοθήκη και ένα ελικοδρόμιο στην ταράτσα του.
Στον 4ο όροφο υπάρχει το μεγαλύτερο αμφιθέατρο που μπορεί να φιλοξενήσει έως 1.000 άτομα, ενώ στα υπόλοιπα αμφιθέατρα του κτιρίου θα φιλοξενούνται πανεπιστημιακές διαλέξεις και σχολικές εκδηλώσεις. Οι νιόπαντροι θα έχουν προτεραιότητα για να μπορούν να επισκέπτονται το Σάββατο το ελικοδρόμιο και να θαυμάζουν από την ταράτσα του κτιρίου την Λα Πας.
Ο 13ος όροφος στεγάζει τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Από τον 15ο έως τον 20ο όροφο στεγάζονται τα υπουργεία της Προεδρίας της χώρας, των Επικοινωνιών, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος και Ενέργειας. “Το κτίριο δεν έχει λούσα”, τόνισε στους δημοσιογράφους η υπουργός Επικοινωνίας Γκισέλα Λόπες, δείχνοντας με ταπεινότητα τις εγκαταστάσεις του υπουργείου της στον 16ο όροφο, όπου έχουν μεταφερθεί όλα τα παλιά γραφεία από το υπουργείο που μεταστεγάστηκε.
Δυστυχώς για την Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες δεν μένει στο… ρετιρέ, αλλά έχει στον 23ο όροφο τα γραφεία του και στον 24ο όροφο την προεδρική κατοικία, που φιλοξενεί και το προσωπικό ασφαλείας του. Η προεδρική κατοικία στο σύνολό της, με τις αίθουσες και τα δωμάτια φιλοξενίας και αναψυχής φθάνει τα 1.068 τετραγωνικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του προσωπικού ασφαλείας.