Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 και ώρα 1 μ.μ. το παράρτημα Κρήτης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας διοργανώνει ημερίδα με τίτλο « Η Ιατρική Ακριβείας στη θεραπεία του καρκίνου και η μονάδα Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης » στο αμφιθέατρο 1 της Ιατρικής Σχολής Ηρακλείου με ομιλητές (αλφαβητικά ) : Αγγελάκη Σοφία – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογικής Ογκολογίας , Μαυρουδής Δημήτριος – Καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας , Παπαδάκη Ελένη – Καθηγήτρια Αιματολογίας , Σουγκλάκος Ιωάννης – Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας , Ταβερναράκης Νεκτάριος – Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας και Βιολογίας Συστημάτων, Τζαρδή Μαρία – Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογικής Ανατομικής.
Precision Medicine ή στα Ελληνικά Ιατρική Ακριβείας. Είναι ένα θέμα πολύ επίκαιρο ιδιαίτερα μετά τη σύσταση του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας . Τι είναι η Ιατρική Ακριβείας; Μπορεί να μας βοηθήσει σε μια πιο στοχευμένη και ουσιαστική προσέγγιση στη θεραπεία των κακοηθειών; Τι ακριβώς περιλαμβάνει και τι προοπτικές έχει για το παρόν και το μέλλον; Πώς λειτουργεί αυτό σε επίπεδο Κρήτης και πώς η νεοσυσταθείσα μονάδα Ιατρικής Ακριβείας Κρήτης αποτελεί έναν από τους βασικούς κόμβους (ΙΤΕ και Ογκολογία, Αιματολογία, Παθoλογική Ανατομία Ιατρικής Σχολής) στο Δίκτυο; Τα ερωτήματα αυτά θα απαντηθούν στην ημερίδα.
‘Πολυάριθμοι φοιτητές Ιατρικής , Βιολογικού , Ερευνητές και Επαγγελματίες Υγείας και γενικότερα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον από τις πρώτες ώρες δημοσίευσης της ημερίδας . Η Ιατρική εξελίσσεται και προχωρά. Όμως, ο δρόμος από την έρευνα στην κλινική πράξη σε πολυάριθμες παθολογικές καταστάσεις και ιδιαίτερα στην περίπτωση του καρκίνου είναι δύσκολος. Τις τελευταίες δεκαετίες η προσπάθεια για γεφύρωση του χάσματος είναι ενθαρρυντική. Ο χρόνος σαν σύλληψη είναι αρκετά διαφορετικός στο χώρο του νοσκομείου όπου ένας καρκινοπαθής περιμένει σαν δώρο ζωής την εφαρμογή μιας στοχευμένης , σωτήριας θεραπείας που πιθανόν να καταφέρει να τον απαλλάξει οριστικά από το φόβο του θανάτου και διαφορετικά στο χώρο του εργαστηρίου και της έρευνας όπου πιθανόν να υπάρχουν δεδομένα για πιθανή θεραπεία στο συγκεκριμένο ασθενή όμως απαιτείται αρκετός χρόνος (χρόνια) και χρήματα ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και δοκιμές και να προχωρήσει η θεραπεία με ασφάλεια σε εφαρμογή. Η Ιατρική Ακριβείας είναι πιθανόν η απάντηση , η στρατηγική στην παραπάνω πρόκληση και η αποτελεσματικότερη προσέγγιση του ογκολογικού ασθενή. Περιμένουμε με ανυπομονησία την προσέγγιση του θέματος την ερχόμενη Τετάρτη’ αναφέρουν οι υπεύθυνοι επιμέλειας της ημερίδας : Κουβαλάκης Αλέξανδρος και Νεοφύτου Παναγιώτα και μέλη του Συμβουλίου ΕΕΦΙΕ Κρήτης το οποίο επίσης απαρτίζεται από τους Κασιώλας Ιωάννης, Τσαγκάρης Χρήστος και Αναστασάκης Μιχαήλ.
Λίγα λόγια για την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος : Η ΕΕΦΙΕ ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1993 και αποτελεί Ομάδα μη Κερδοσκοπική, μη Κυβερνητική με πολλαπλή δραστηριοποίηση στο πλαίσιο του εθελοντισμού. Μέλη των Συμβουλίων της είναι φοιτητές Ιατρικής. Διαθέτει παραρτήματα σε όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, αριθμεί πάνω από 3000 μέλη και απευθύνεται σε φοιτητές Ιατρικής καθώς και σε φοιτητές συναφών σχολών επιστημών υγείας. Koρυφαία και ετήσια δράση της είναι το Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής. Σκοπός της ΕΕΦΙΕ είναι η ενεργοποίηση των φοιτητών Ιατρικής και η ενασχόληση τους με θέματα επιστημονικού, κοινωνικού και εκπαιδευτικού προσανατολισμού, ενώ στόχος είναι η παραγωγή έργου με άξονα την ανιδιοτελή προσφορά και με έμφαση στην ανάπτυξη του εθελοντισμού.
Στοιχεία επικοινωνίας eefiecrete@gmail.com και facebook : EEΦΙΕ – ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ