Από τις 18 έως 20 Φεβρουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο 17ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου η 10η συνάντηση στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “The Wonderland of Languages”, στο οποίο συμμετέχει το Σχολείο την τριετία 2016 – 2019, με τη συμμετοχή των συντονιστών και των επτά συμβαλλόμενων χωρών (Σουηδία, Αγγλία, Τσεχία, Τουρκία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα). Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί την πρώτη μέρα είχαν την δυνατότητα να επισκεφτούν τάξεις του Σχολείου , να συνομιλήσουν με τους μαθητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό να παρακολουθήσουν ένα θεατρικό δρώμενο στην αίθουσα πολλαπλών από την Δ’ τάξη.
Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να παίξουν και να απολαύσουν ένα «Story Map» που μεταμορφώθηκε σε επιτραπέζιο παιχνίδι από την Παιδαγωγική Ομάδα του προγράμματος του Σχολείου. Όπως όλοι γνωρίζουμε το παιχνίδι αποτελεί μια βασική δραστηριότητα στη ζωή του παιδιού καθώς η επίδρασή του είναι καθοριστική στη σωματική, την ψυχοσυναισθηματική, την κοινωνική και τη γνωστική του ανάπτυξη. Επίσης βοηθάει στη βελτίωση των κινητικών του δεξιοτήτων, στην επίλυση συγκρούσεων σε θέματα διαφορετικότητας, σε θέματα αυτοεκτίμησης, σε θέματα αποτυχίας κ.α. Έτσι, δημιουργήθηκε το επιδαπέδιο παιχνίδι «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ (LITTLE RED RIDING HOOD’S GAME)». Οι μαθητές όλων των τμημάτων του προγράμματος συνεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν με επιτυχία την και εικονογράφηση του παιχνιδιού και την καταγραφή των κανόνων του τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα.
Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας τόσο στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ όσο και στο Ινστιτούτο Πληροφορικής. Οι εκπαιδευτικοί εντυπωσιάστηκαν από το υψηλό επίπεδο έρευνας και τις πρωτοποριακές εφαρμογές Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή (HCI) όπως το “Έξυπνο Σπίτι” και την “Ηλεκτρονική Τάξη”. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου (ΙΜΚ) όπου ήρθαν σε επαφή με τη σύνθετη εικόνα της Ιστορίας και της Τέχνης της Κρήτης από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους ως τον 20ο αιώνα.
Την τελευταία μέρα έγινε αποτίμηση του προγράμματος και προγραμματισμός για την επόμενη επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία 1-3 Απριλίου 2019. Όλες τις ημέρες της επίσκεψης τους, οι εννέα εκπαιδευτικοί των συμβαλλόμενων χωρών είχαν την δυνατότητα να βιώσουν την ελληνική φιλοξενία και να γευτούν την μοναδική κρητική κουζίνα.
“Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ηρακλείου και συγκεκριμένα το Info Point για την προσφορά πληροφοριακού υλικού, την κυρία Πουλή Βιβή από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ, καθώς και την κυρία Κοντάκη Ειρήνη και κύριο Λεωνίδη Αστέριο από το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας για την υπέροχη ξενάγησή τους. Τέλος, το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης τόσο για τη δωρεάν είσοδο όλων των εκπαιδευτικών του προγράμματος όσο και για την ξενάγηση από τον Αναπληρωτή Διευθυντή κύριο Καλουτσάκη Αγησίλαο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σχολείο.