Με επιστολή του, ο αναγνώστης του Candiadoc, κ. Γιάννης Χαραλαμπίδης, τοποθετείται πάνω στο θέμα με τις επίσημες και ανεπίσημες ράμπες ΑΜΕΑ, που δημοσιεύσαμε εχτές, Κυριακή.
Δείτε: Στο Ηράκλειο υπάρχουν… ανεπίσημες και επίσημες ράμπες ΑΜΕΑ!
Δείτε αναλυτικά τί αναφέρει στην επιστολή του:
Αγαπητοί φίλοι του Candiadoc,
διάβασα χθεσινό σας δημοσίευμα για την στάση της Δημοτικής Αστυνομίας αναφορικά με τις βεβαιώσεις παραβάσεων παράνομης στάθμευσης σε ράμπες πρόσβασης, το οποίο έγινε σε συνέχεια σχετικής ανάρτησης σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Μιας και τυχαίνει να περνώ καθημερινά από το σημείο αυτό, μου προξένησε εξαρχής ερωτηματικά το όλο θέμα. Αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω, για να βρω την λογική αιτία πίσω από μια φαινομενικά ανεξήγητη διάκριση των υπηρεσιών απέναντι στις ράμπες.
Περνώντας λοιπόν σήμερα, φωτογράφισα προσεκτικά το σημείο. Στις φωτογραφίες που παραθέτω, είναι νομίζω ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη ράμπα στην άκρη της οδού Βίγλας δεν έχει χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στις δημόσια κατασκευασμένες ράμπες, όπως πχ δεν έχει την αντίστοιχη σήμανση που έχουν αποκτήσει όλες οι ράμπες της πόλης. Αυτό με προβλημάτισε ακόμα περισσότερο και αναζήτησα απαντήσεις στις σχετικές υπηρεσίες. Απ’ ό,τι φαίνεται, λοιπόν, η Δημοτική Αστυνομία έχει εδώ και καιρό ερωτήσει την αρμόδια τεχνική υπηρεσία σχετικά με τη συγκεκριμένη ράμπα. Η δε τεχνική υπηρεσία έχει απαντήσει ότι η ράμπα αυτή δεν είναι κατασκευασμένη από τις υπηρεσίες. Και τι σημασία έχει, θα πει κάποιος, που η ράμπα είναι κατασκευασμένη ιδιωτικά από κάποιον τρίτο; Έχει σημασία, γιατί η ΔΑ δεν μπορεί να βεβαιώσει παράβαση σε σημείο όπου δεν υπάρχει δημόσια κατασκευασμένη και αδειοδοτημένη υποδομή. Σημειωτέον ότι η παράβαση αυτή επισύρει αφαίρεση πινακίδων, άρα πέραν του ότι οποιοδήποτε πρόστιμο βεβαιωθεί θα είναι άκυρο, οι υπάλληλοι της ΔΑ ενδέχεται να μηνυθούν κιόλας για παράνομη αφαίρεση πινακίδων.
Για να έχουμε, λοιπόν, μια ξεκάθαρη εικόνα: κάποιος συμπολίτης μας με ιδία πρωτοβουλία -και με τις πιο αγαθές προθέσεις ασφαλώς- έφτιαξε δυο ράμπες στην γωνία Δημοκρατίας και Βίγλας. Στη ράμπα επί της οδού Βίγλας(όπου δεν υπάρχει διάβαση πεζών) δεν μπορεί να βεβαιωθεί παράβαση σε οποιονδήποτε ασυνείδητο, γιατί η ράμπα έχει κατασκευαστεί παράτυπα και ιδιωτικά, δεν είναι καταχωρημένη και σημασμένη. Άρα ναι, αναπόφευκτα υπάρχουν “επίσημες” και “ανεπίσημες” ή μάλλον πιο σωστά αυθαίρετες ράμπες. Πιστεύω ότι η σχετική ως τώρα πληροφόρηση δεν είχε φωτίσει αρκετά αυτή την πλευρά και όσοι αναπαρήγαγαν το θέμα στα κοινωνικά δίκτυα δεν μπορεί να γνωρίζουν τα παραπάνω.
Παρατηρώντας διαχρονικά την τοπική ειδησεογραφία, βλέπω τα τελευταία χρόνια να αναπτύσσεται μια συνεπής και συστηματική δραστηριότητα από τον Δήμο Ηρακλείου στην κατεύθυνση της βελτίωσης της προσβασιμότητας και κινητικότητας για όλους στην πόλη. Δεν μιλώ μόνο για σταδιακή διεύρυνση υποδομών, όπως οι κούνιες και οι μηχανισμοί πρόσβασης στη θάλασσα για ΑμεΑ. Βλέπουμε σειρά παρεμβάσεων με πιο πρόσφατη τις επιδιορθώσεις σε ήδη κατασκευασμένες παλιότερα κακότεχνες ράμπες, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε εκατοντάδες σημεία όπου χρειάζονται παρεμβάσεις επιδιόρθωσης και κατασκευή νέων ραμπών -μεταξύ αυτών και στα συγκεκριμένα σημεία φαντάζομαι. Προφανώς, χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμα, όμως έχει δρομολογηθεί συνολικά μια διαφορετικής αντίληψης εφαρμογή ανοιχτής προσβασιμότητας για όλους στο Ηράκλειο. Κατανοώ την αγανάχτηση που προκαλείται σε συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα κίνησης, έχω κι εγώ ο ίδιος βιώσει το πρόβλημα στην προσπάθεια κίνησης με παιδικό καρότσι. Ωστόσο, δεν είναι, φοβάμαι, λύση η ακτιβίστικη αντιμετώπιση του θέματος, λύση είναι να ασκούμε μέσα από την κοινωνία των πολιτών την ανάλογη πίεση στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να τρέξουν πιο γρήγορα οι όποιες διαδικασίες. Αν μη τι άλλο, όλοι το καλύτερο για την πόλη και τους συμπολίτες, το καλύτερο για όλους μας θέλουμε. Τουλάχιστον, το ευχάριστο είναι ότι βλέπουμε πως το ενδιαφέρον για την βελτίωση των συνθηκών πρόσβασης όλων -ανεξαρτήτως προβλημάτων κίνησης- είναι έμπρακτα αυξημένο και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται. Όσο καλύτερη πληροφόρηση έχουμε, τόσο καλύτερα θα λειτουργούμε ως πολίτες. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Με εκτίμηση,
Γιάννης Χαραλαμπίδης