“Επιδίωξη της Ελλάδας είναι να καταστεί ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας” είπε από τη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.
Απευθυνόμενος στα μέλη δύο υποπιτροπών του ΝΑΤΟ, οι οποίες από το πρωί συνεδριάζουν στη Βουλή των Ελλήνων ο κ. Αποστολάκης ανέφερε πως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση της συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία.
«Μιλώντας για τα Βαλκάνια, θα μου επιτρέψετε να τονίσω, ότι η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συντελέσει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας, και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή. Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Βόρεια Μακεδονία γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον. Έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε, καθώς θα απαιτηθεί από τη χώρα αυτή συστηματικός μετασχηματισμός των Ένοπλων Δυνάμεων της, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε υπηρεσίες Εναέριας Αστυνόμευσης, που ήδη προσφέρουμε στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, αλλά και κάθε άλλη δυνατή υποστήριξη για την ομαλή ενσωμάτωση της χώρας στις νατοϊκές δομές» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.
Για μια ακόμα φορά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό ατύχημα λόγω των τουρκικών προκλήσεων: «Αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης” είπε.
Ο κ. Αποστολάκης γνωστοποίησε ότι στη λογική αυτή και στη βάση της σχετικής συμφωνίας κατά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν αποφασίστηκε με τον ομόλογό του κ. Ακάρ να προγραμματιστεί στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ τεχνικών ομάδων των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
“Ελπίζω ότι σύντομα να έχουμε απτά αποτελέσματα επί των αποφάσεων που πήραμε, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην οικοδόμηση μιας σχέσης βασισμένης στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου» κατέληξε ο κ. Αποστολάκης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο ΥΠΕΘΑ τόνισε ότι η χώρα δεν έχει υπερβολικές συναλλαγές αλλά διατηρούμε πάντα καλές σχέσεις και προτείνουμε ότι αυτή η καλή σχέση μπορεί να αξιοποιηθεί για την Ουκρανία και την εξομάλυνση κατάστασης. “Η Ρωσία δεν πρέπει να βγει από το πλέγμα ασφαλείας στην περιοχή. Είναι μεν ένα πρόβλημα αλλά είναι και μέρος της λύσης ο διαμοιρασμός των δυνάμεων από ΝΑΤΟ.