Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον Φαίδωνα Γεωργίτση

Το τελευταίο «αντίο» στον αγαπημένο ηθοποιό Φαίδωνα Γεωργίτση είπε σήμερα πλήθος καλλιτεχνών, φίλων και θαυμαστών.

Η κηδεία του ηθοποιού, που έφυγε χθες απ’ τη ζωή, στα 80 του χρόνια, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο, τελέστηκε στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.

Η κηδεία του ηθοποιού Φαίδωνα Γεωργίτση

EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

 

 

 

Ο «Έλληνας Τζέιμς Ντιν» μεσουράνησε στη χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά, πρωταγωνιστώντας μεταξύ άλλων στα φιλμ «Κόκκινα φανάρια», «Ίλιγγος», «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», «Οι θαλασσιές οι χάντρες», «Ένας ιππότης για τη Βασούλα», «Νύχτα Γάμου», «Μια κυρία στα μπουζούκια» και «Όλγα αγάπη μου».

Είχε συνεργαστεί με μεγάλους σκηνοθέτες, όπως τον Ζυλ Ντασέν στο «Ποτέ την Κυριακή», όπου και πρωτοεμφανίστηκε, με τον Μιχάλη Κακογιάννη στην «Ερόικα», αλλά και τον Τάκη Κανελλόπουλο στον «Ουρανό». Και φυσικά με τον Γιάννη Δαλιανίδη σε πλήθος επιτυχιών της Φίνος Φιλμ.

Ο Γεωργίτσης είχε σπουδάσει στις δραματικές σχολές των Καρόλου Κουν, Πέλου Κατσέλη και Χρήστου Βλαχιώτη. Εκτός από το Υπόγειο της Πεσματζόγλου είχε συνεργαστεί και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τη σκηνή του Μίνωα Βολανάκη, ενώ είχε εμφανιστεί σε παραστάσεις όπως, «Μήδεια», «Ιούλιος Καίσαρ», «Οδός ονείρων», «Λεωφορείον ο πόθος», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Η δίκη των φακέλλων», «Καμπαρέ» και «Ευριδίκη».

Το μήνυμα του υπουργείου Πολιτισμού

«Με σπουδές στο θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και στις Σχολές των Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλου Κατσέλη, ο Φαίδων Γεωργίτσης πρωτοεμφανίσθηκε στον κινηματογράφο, σπουδαστής ακόμη, σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν. Αναδείχθηκε σε δημοφιλή ζεν πρεμιέ ανάμεσα στα αστέρια που γέννησε η Φίνος Φιλμ και που αγαπήθηκαν στην αθώα και ασπρόμαυρη κινηματογραφική πραγματικότητα της δεκαετίας του ΄60.

Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει ένα μικρό πολιτιστικό κέντρο για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις μέσα στο κτήμα του στο Κορωπί, ενώ αφιέρωνε χρόνο και στη διδασκαλία νέων ηθοποιών», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΠΟΑ.

Το ΚΒΘΕ τον αποχαιρετά

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Φαίδωνα Γεωργίτση, «ενός από τους πιο γοητευτικούς και δημοφιλείς ηθοποιούς που έλαμψε στο καλλιτεχνικό στερέωμα για πολλές δεκαετίες και διακρίθηκε τόσο στον Κινηματογράφο όσο και στο θέατρο και την τηλεόραση», όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.

Ο Φαίδων Γεωργίτσης συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ σε πέντε παραγωγές, από το 1975 έως το 1978. Πρόκειται για τις “Δεσποινίς Τζούλια /Η πιο δυνατή”, του Αύγουστου Στρίντμπεργκ – σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδης (1975), Δύο απιστίες: “Ασήμαντος πόνος” / “Επίδειξη μόδας”, του Χάρολντ Πίντερ – σκηνοθεσία Μίνως Βολανάκης (1976), “Μήδεια” του Ευριπίδη – σκηνοθεσία: Μίνως Βολανάκης (1976), “Ιούλιος Καίσαρ”, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – σκηνοθεσία Σπύρος Α. Ευαγγελάτος (1978) και “Έντα Γκάμπλερ”, του Χένρικ Ίψεν – σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί