Πρώτος σταθμός στο ταξίδι της η Λέσβος στις 7 Νοεμβρίου του 2017, ημέρα των γενεθλίων της, όταν κλείνοντας τα 110 χρόνια πάτησε το πόδι της πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Η πορεία της προδιαγεγραμμένη, όπως και των δεκάδων χιλιάδων άλλων προσφύγων, την έβγαλε στη Μόρια, εκεί όπου παρέμεινε μόλις τέσσερις ημέρες, αφού οι Αρχές κατέταξαν την ίδια και τους συγγενείς της στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και έτσι αναχώρησαν όλοι μαζί για την Αθήνα.
«Η ζωή στο Κομπάνι ήταν πολύ ωραία. Οι άνθρωποι είχαν δουλειά, ο κόσμος είχε μια κανονική ζωή.
»Ο πόλεμος διέλυσε την πόλη. Μόνο ερείπια έχουν μείνει. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη και προσπαθούν να σώσουν τις ζωές και τα παιδιά τους. Τίποτα δεν έχει μείνει από την παλιά μας ζωή» δήλωνε στην κάμερα του euronews το 2018 η υπεραιωνόβια γιαγιά, εξηγώντας ότι θέλει να δει πριν πεθάνει τις Νασρίν και Μπερεβάν, τις δισέγγονές της που ζουν και εργάζονται στη Γερμανία.
Δυστυχώς τα σχέδιά της δεν ευοδώθηκαν. Η γιαγιά Λεϊλά εγκατέλειψε τον αγώνα το Σάββατο το πρωί στην Αθήνα, σε ένα διαμέρισμα όπου έμενε ως φιλοξενούμενη του προγράμματος «Εστία» της οργάνωσης Solidarity Now.
«Απεβίωσε το Σάββατο, αφήνοντας πίσω παιδιά, εγγόνια, δισέγγονα και μια ιστορία θάρρους και αντοχής, που τη βίωσε στα 110 χρόνια της, ξεκινώντας από τη Συρία για να φτάσει στην Ελλάδα μετά από πολλές κακουχίες.
»Θα τη θυμόμαστε για πάντα με αγάπη, γιατί –κατά κάποιον τρόπο- ήταν και δική μας γιαγιά…» έγραψε στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά της η οργάνωση.
«Με λύπη μας μάθαμε την είδηση του θανάτου της Layla, της γιαγιάς από το Κομπάνι και γηραιότερης πρόσφυγα της χώρας, που γνωρίσαμε μέσα από το πρόγραμμα ΕSTIA.
»Δυστυχώς η Layla, παρά την αντοχή της στις δυσκολίες του ξεριζωμού της σε τέτοια ηλικία, δεν πρόλαβε να ξαναβρεθεί με την αγαπημένη της εγγονή, όπως ήλπιζε.
»Για τους χιλιάδες όμως ακόμα αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, που ζουν χωρισμένοι από τις οικογένειές τους με μοναδικό τους όνειρο να ξαναβρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η οικογενειακή ενότητα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και η ανάγκη για αποτελεσματικές ρυθμίσεις για οικογενειακή επανένωση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα» ανέφερε και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Εφημερίδα των Συντακτών