Στις πληγείσες περιοχές των Χανίων βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης, όπου είδε από κοντά τις καταστροφές που δημιουργήθηκαν από την κακοκαιρία.
Ο κ. Σπίρτζης βρέθηκε στην κατεστραμμένη γέφυρα του Πλατανιά και διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, ενώ ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο της περιοχής κ. Γιάννη Μαλανδράκη, για τις τεράστιες ζημιές στις υποδομές, που έχει υποστεί ο Δήμος.
Όσον αφορά την κατάρρευση της γέφυρας στο Πλατανιά ο κ. Σπίρτζης είπε να μπει στρατιωτική γέφυρα και να γίνει συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη παρακειμένου κτίσματος για περαιτέρω εργασίες.
Στη συνέχεια μετέβη στον ΒΟΑΚ, στην περιοχή του Σταλού και είδε από κοντά την κατολίσθηση, ενώ πήγε και στην γέφυρα του Κερίτη, που εχθές κατέρρευσε.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αναφορικά με τη γέφυρα του Κερίτη είπε πως η αποκατάσταση της θα γίνει στο πρότυπο της ιστορικής γέφυρας της Πλάκας και με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και όλων των αρμόδιων επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και τεχνικών φορέων προκειμένου να αποκατασταθεί ως ένα ιστορικό μνημείο και μια ασφαλής γέφυρα.
«Βρισκόμαστε στη γέφυρα του Κερίτη, ένα ιστορικό μνημείο για τα Χανιά. Η γέφυρα, δυστυχώς, έχει υποστεί πολύ μεγάλες βλάβες. Και το βάθρο που έχει απομείνει. Αυτό έχει να κάνει και με το μέγεθος του φαινομένου με τα ορμητικά νερά, αλλά και με το θέμα της συντήρησης των γεφυρών. Η αποκατάσταση της γέφυρας θα γίνει, όπως έγινε η γέφυρα της Πλάκας, γιατί είναι ιστορικό μνημείο. Θα γίνει, δηλαδή, προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών, το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, το Δήμο, το Τεχνικό Επιμελητήριο και τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα που μπορούν να εισφέρουν στην αποκατάσταση του μνημείου. Το χρωστάμε στους 108 αγωνιστές που εκτελέστηκαν κάποτε στη γέφυρα, το χρωστάμε και στον Ελευθέριο Βενιζέλο που έχτισε αυτή τη γέφυρα. Να αποκατασταθεί, όπως ακριβώς ήταν. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει εντολή για να βρούμε μια προσωρινή λύση για την αποκατάσταση της σύνδεσης. Τα υπόλοιπα θα γίνουν με την ταχύτητα που έγινε και το γεφύρι της Πλάκας, που σε λίγους μήνες θα δοθεί, όπως ήταν, στους κατοίκους της Ηπείρου», ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.
Ο υπουργός Υποδομών επισκέφτηκε και στο σημείο όπου πραγματοποιήθηκαν οι δύο μεγάλες κατολισθήσεις στο Βόρειο Οδικό Άξονα και δήλωσε ότι το υπουργείο θα αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών. Συγκεκριμένα, είπε: «Πάνω στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης θα αναλάβουμε ως υπουργείο Υποδομών τις δύο μεγάλες κατολισθήσεις και τα σημεία όπου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οι τεχνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα υπόλοιπα σημεία θα τα αναλάβει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους δήμους, και θα υπάρχει η συνδρομή υπηρεσιών του υπουργείου στους δήμους που δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό». Και πρόσθεσε: «Δόθηκε μια μεγάλη μάχη και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από την Πολιτεία. Σήμερα είναι μια άλλη μέρα, πρέπει να γιατρέψουμε τις πληγές της Κρήτης, αυτή είναι η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός».
Η γέφυρα Κερίτη θα αποκατασταθεί. Το χρωστάμε στους 118 αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους ναζί κάτω από τη γέφυρα, το χρωστάμε στον Ελευθέριο Βενιζέλο που έχτισε αυτό το ιστορικό γεφύρι. pic.twitter.com/OZ9FqpNbHx
— Χρήστος Σπίρτζης (@c_spirtzis) 26 Φεβρουαρίου 2019
Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ακόμα ότι σύντομα θα διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια στην Περιφέρεια για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας σε σημεία που υπάρχουν προβλήματα. Τόνισε ότι «από χθες το βράδυ έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου τις επόμενες ημέρες να φθάσουν επαρκείς χρηματοδοτήσεις στην Περιφέρεια για την πρώτη αποκατάσταση συνδεσιμότητας των περιοχών» και πρόσθεσε: «Υπάρχει και συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ώστε ο στρατός να φέρει κάποιες γέφυρες στον Πλατανιά που έχουν πέσει. Υπάρχουν οι κακοτεχνίες του παρελθόντος που μας κυνηγούν».
Ο κ. Σπίρτζης κατά την επίσκεψή του στο σημείο όπου κατέρρευσε τμήμα του δρόμου, πριν από τη γέφυρα Πλατανιά, σε δηλώσεις που έκανε, άφησε σαφείς αιχμές για τον τρόπο που γινόταν τα δημόσια έργα. «Είδατε τη γέφυρα του Πλατανιά. Δεν ήταν αυτό που έπεσε γέφυρα. Ήταν ένα μπάζωμα που δεν ήταν γέφυρα λόγω ενός αυθαίρετου που υπήρχε στο σημείο. Αυτά πρέπει και ως κοινωνία να τα ξεπεράσουμε, δεν έχουν να κάνουν ούτε με τις υποδομές ούτε με τον τρόπο συντήρησης. Έχουν να κάνουν με το πώς γινόταν τα δημόσια έργα και πώς πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές και στην Κρήτη και σε όλη τη χώρα», είπε ο κ. Σπίρτζης.
Αναφερόμενος στην έκταση των ζημιών, με αφορμή σχετική ερώτηση, τόνισε: «Ακριβής εκτίμηση των ζημιών δεν υπάρχει. Ακριβής εκτίμηση θα υπάρχει όταν οι υπηρεσίες των δήμων και της Περιφέρειας συμπληρώσουν τα τεχνικά δελτία και θα έχουμε τεχνικές λύσεις ώστε να υπάρχει μια σοβαρή εκτίμηση. Τώρα ό,τι και αν πούμε είναι στον αέρα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι ώριμες οι μελέτες για τις κατολισθήσεις στο Βόρειο Άξονα, άρα μπορούμε να πούμε ότι θα γίνουν έργα με λύσεις που θα είναι μόνιμες για τον ΒΟΑ και δεν θα είναι πρόχειρες ώστε σε πιθανή άλλη νεροποντή να ζήσουμε τα ίδια φαινόμενα».
Ο Υπουργός συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Γιάννη Ταφύλλη, ο οποίος συνοδευόταν από τον υποστράτηγο της ΕΜΑΚ, κ. Γιάννη Πετρούτσο και εννεαμελές κλιμάκιο.
Το Υπουργείο Υποδομών αναλαμβάνει τον ΒΟΑΚ
Σε ότι αφορά τον ΒΟΑΚ ο κ. Σπίρτζης είπε πως το Υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει τα δυο σημεία των κατολισθήσεων στον Σταλό και το έργο θα εκτελεστεί από το Υπουργείο, τα υπόλοιπα θα αναλάβει η Περιφέρεια με τους Δήμους και θα υπάρχει συνδρομή του Υπουργείου.
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, αναφέρθηκε στις έρευνες για τον 60χρονο, ο οποίος δυστυχώς βρέθηκε νεκρός λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Τρίτης.
Δείτε: Κρήτη: Νεκρός εντοπίστηκε ο κτηνοτρόφος που παρασύρθηκε από χείμαρρο
«Ήρθε υποστράτηγος με ειδική μονάδα της ΕΜΑΚ και θα εξαντλήσουμε την έρευνα», ανέφερε. Επίσης, εξήγησε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τους εγκλωβισμένους, τονίζοντας πως μεταφέρθηκαν με μια δύσκολη επιχείρηση από την Κάντανο τρεις άνθρωποι στο Νοσοκομείο στις 6 το πρωί.
«Είμαστε εδώ σε επιφυλακή για ότι χρειαστεί όπως και η Πυροσβεστική κι οι άλλες υπηρεσίες», τόνισε ο κ. Ταφύλλης.
Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη στον ΟΑΚ.
Στη χθεσινοβραδυνή σύσκεψη ο κ. Σπίρτζης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εντολή του Πρωθυπουργού είναι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση τώρα για να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές και το συντομότερο, αύριο, που θα έχουμε ύφεση των φαινομένων, θα πέσουμε με τα μούτρα στη δουλειά για να αποκαταστήσουμε τα πάντα».
Μάλιστα, τόνισε ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει δώσει εντολή να σταλούν έξι στρατιωτικές γέφυρες, προκειμένου να αποκατασταθεί η επικοινωνία με τις πληγείσες περιοχές.
Δείτε ακόμη:
Εντολή Τσίπρα για άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην Κρήτη (Βίντεο & Φωτό)
Στο Ηράκλειο, αντί για τα Χανιά, προσγειώθηκε ο Χρ. Σπίρτζης λόγω της κακοκαιρίας