Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανυπότακτης Κρήτης, κ. Γεώργιος Πιαγκαλάκης, σχετικά με το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Μόνο αποστροφή δημιουργούν οι «λεονταρισμοί» και οι άστοχες δηλώσεις αιρετών της Περιφερειακής Αρχής για το θέμα των αρμοδιοτήτων και για το ποιος έχει την ευθύνη για τον άδικο θάνατο τεσσάρων ανθρώπων.
Είναι τραγικό αν αναλογιστεί κανείς πως με την πρόσφατη κακοκαιρία, νεκρός στην Κρήτη θα μπορούσε να υπάρξει οπουδήποτε (πχ στον ΒΟΑΚ ή σε οποιοδήποτε σημείο του οδικού δικτύου αγροτικού-επαρχιακού, είτε πλησίον ρεμάτων) είτε ήταν σε πεδίο ευθύνης του Υπουργείου υποδομών, είτε σε πεδίο ευθύνης των Δήμων είτε σε πεδίο ευθύνης της Περιφέρειας. Εκτός και αν η Περιφέρεια θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε ότι δεν έχει πουθενά ευθύνη.
Ας μιλήσουμε λοιπόν συγκεκριμένα και ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του:
Από τον Ιανουάριο 2017 υπάρχει η 3η έκδοση (η πρώτη το 2015) του «Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του υδατικού διαμερίσματος Κρήτης» όπου γίνεται ο «Προσδιορισμός των Ζωνών Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας» με συγκεκριμένη χαρτογράφηση όπου αναφέρονται 10 περιοχές της Κρήτης υψηλής επικινδυνότητας.
Συγκεκριμένα :
1) Μέσω ρους Γεροποτάμου, περιοχή Πόμπιας του Δήμου Φαιστού
2) Χαμηλή ζώνη λεκανών ρεμάτων Λυγιάς-Ιεράπετρας στο νότιο τμήμα της ΠΕ Λασιθίου. που εκτείνεται από τη Νέα Ανατολή μέχρι την Ιεράπετρα.
3) Μέσω ρους Γεροποτάμου, περιοχή Αγ. Ιωάννη του Δήμου Φαιστού. η οποία περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο αγροτικές εκτάσεις της πεδιάδας της Μεσσαράς, ενώ περιλαμβάνει και τον οικισμό Αγ. Ιωάννης.
4) Χαμηλή ζώνη περιοχών Στάβιες-Αγ. Φωτιά στο νότιο τμήμα του Ν. Ηρακλείου. Η περιοχή ανήκει διοικητικά στους Δήμους Γόρτυνας και Αρχάνων -Αστερουσίων.
5) Χαμηλή ζώνη άνω ρου Γερω-Ποτάμου στην πεδιάδα της Μεσσαράς της ΠΕ Ηρακλείου. Η περιοχή ανήκει διοικητικά στους Δήμους Γόρτυνας και Φαιστού.
6) Χαμηλή ζώνη παραπόταμου Κουτσουλίδη του Δήμου Φαιστού.
7) Κάτω ρους Γεροποτάμου, περιοχή Τυμπάκι στη νοτιοδυτική πλευρά του Ν, Ηρακλείου. του Δήμου Φαιστού.
8) Χαμηλή ζώνη λεκάνης οροπεδίου Λασιθίου. Στην περιοχή υπάρχουν μικροί οικισμοί με σημαντικότερους το Τζερμιάδο, τον Αγ. Γεώργιο, το Μαρμακέτο, το Μέσα Λασίθι, και το Καμινάκι. Η περιοχή ανήκει διοικητικά στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.
9) Χαμηλή ζώνη λεκανών ρεμάτων Ηρακλείου που περιλαμβάνει κυρίως παραλιακές περιοχές του Ν. Ηρακλείου από τα Λινοπεράματα μέχρι το λιμάνι της πόλης του Ηρακλείου. Επίσης περιλαμβάνει ζώνες εκατέρωθεν του π. Γαζανού και του π. Γιόφυρου.
10) Χαμηλή ζώνη λεκανών ρεμάτων Χανίων που περιλαμβάνει κυρίως παραλιακές περιοχές των Χανίων από το Κολυμβάρι μέχρι την Αγ. Μαρίνα με έντονη τουριστική ανάπτυξη. Επίσης περιλαμβάνει ζώνες εκατέρωθεν του π. Ταυρωνίτη, του π. Κερίτη καθώς και ορισμένες πεδινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις ανάμεσα στα χωριά Βατόλακος-Αλικιανός –Κουφός, Περιβόλια-Μουρνιές, Βαρύπετρο -Όασις.
Επίσης στο σχέδιο έχουν εντοπιστεί οι σημαντικές πλημμύρες ιστορικά στις περιοχές της Κρήτης και αξιολογούνται τα αίτια εμφάνισης πιθανών μελλοντικών πλημμυρών όπως η καταπάτηση ρεμάτων, η ανεπάρκεια τεχνικών έργων, η έλλειψη ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών εργων κ.α.
Αυτή την μελέτη κυβέρνηση – Περιφέρεια και Δήμοι δεν θα έπρεπε πχ να την χρησιμοποιήσουν για να αξιολογήσουν ποια έργα είναι προτεραιότητα για τον τόπο ή έστω σαν οδηγό πολιτικής προστασίας ; Απ’ ότι φαίνεται όχι…
Το ότι η πλειψηφία των αντιπλημμυρικών έργων που αφορά ρέματα και το οδικό δίκτυο της Κρήτης έχει γίνει χωρίς εγκεκριμένη μελέτη τους απασχολεί;
Το ότι δεν επαρκεί το προσωπικό στις διευθύνσεις τεχνικών έργων για τον αναγκαίο έλεγχο πχ των οριοθετήσεων ρεμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων είναι κάτι που μάλλον δεν αξιολογείται ως σοβαρό θέμα .
Αλλά πάντα το ανάθεμα στις τεχνικές υπηρεσίες που δεν κάνουν ελέγχους και στους πολίτες που προχώρησαν στις αυθαιρεσίες είναι η εύκολη λύση ( βλ. δηλώσεις κ. Αρναουτάκη ).
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Κρήτη είναι και θα συνεχίσει να είναι «ανοχύρωτη πολιτεία» όσον αφορά την προστασία της πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού.
Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν
άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα προστατεύουν τη ζωή και τη περιουσία του λαού με Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ολοκληρωμένη προστασία και πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων
Προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας και των Δήμων της Κρήτης με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό».
Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν και σύγκρουση με τις ισχύουσες πολιτικές κατευθύνσεις , με τις νόρμες και τις επιταγές μνημονίων, δημοσιονομικών συμφώνων σταθερότητας. Είναι …λίγο δύσκολο για τους πολιτικούς μας άρχοντες που μας έχουν συνηθίσει στο «λιβάνισμα» αυτών των πολιτικών…