Στα πολιτιστικά πεπραγμένα της Περιφέρειας Αττικής που διαμορφώνουν το “ νέο πολιτιστικό πρόσωπο της Αττικής”, αναφέρεται σε σημερινό της άρθρο στην Αυγή της Κυριακής, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, γράφοντας χαρακτηριστικά ότι “ από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης στην Περιφέρεια Αττικής, επιλέξαμε να κάνουμε μια μακροχρόνια, συστηματική επένδυση στον τομέα του Πολιτισμού”. Η Ρ. Δούρου παρατηρεί ότι η Περιφέρεια Αττικής ενήργησε στον τομέα αυτόν “ στη βάση συγκεκριμένου προγράμματος και συνεκτικής στρατηγικής, πάντα μέσα από συνέργειες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καθώς τα πολιτιστικά αγαθά, σε όλες τους τις εκφάνσεις, αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης, οικονομικής ευημερίας και κοινωνικής συνοχής”.
Η ίδια τονίζει χαρακτηριστικά ότι διαμορφώνεται ένας “ νέος πολιτιστικός χάρτης της Περιφέρειας Αττικής”, μέσα από την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό, τη χρηματοδότηση θεσμών και υποδομών “ με στόχο τη δημιουργία και την ενίσχυση ενός πυκνού πολιτιστικού δικτύου σε όλο το γεωγραφικό και κοινωνικό εύρος”. Η περιφερειάρχης προσθέτει ότι χάρη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής που εξασφάλισε στήριξη 51 εκατομμυρίων ευρώ και σε ίδιους πόρους της Περιφέρειας, έχουν ολοκληρωθεί ή προωθούνται “ υποδομές νεότερου πολιτισμού ή εργασίες διάσωσης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων”.
“ Ο επισκέπτης, ο μαθητής, ο κάθε πολίτης αποκτούν σήμερα πρόσβαση σε ανακαινισμένα, αναστηλωμένα μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, και μπορούν να απολαμβάνουν πολιτιστικές υπηρεσίες που παρέμεναν κλειστές και απροσπέλαστες ή έστω υπό κατασκευή για δεκαετίες”, γράφει η περιφερειάρχης Αττικής, αναφερόμενη στη δημιουργία, “ για πρώτη φορά”, ενός “ μοναδικού δικτύου πολλαπλών και ποικίλλων μνημείων, κτιρίων και τοποσήμων πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αττική”.
Η περιφερειάρχης Αττικής φέρνει συγκεκριμένα παραδείγματα παρεμβάσεων της Περιφέρειας, όπως στη “ λειτουργία του εμβληματικού Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά”, στην ανάταξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων “ που παρέμεναν κλειστά και απροσπέλαστα ή έστω υπό κατασκευή για δεκαετίες”, στη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών όπως το “ ψηφιακό μουσείο Ακρόπολης”, στην ανάδειξη και αξιοποίηση βιομηχανικής κληρονομιάς, αρχαίων μνημείων και σύγχρονων πολιτιστικών οργανισμών στο πλαίσιο της ανάταξη της οδού Πειραιώς, στην μετατροπή των διατηρητέων κτιρίων στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας σε υπερτοπική πολιτιστική εστία, τη στήριξη του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας στον χώρο του παλιού Μηχανουργείου, στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, τη στήριξη της Ελευσίνας πολιτιστικής πρωτεύουσας, κ.α..
“ Συνεχίζουμε μεθοδικά, από τα τέλη του 2014 που ξεκινήσαμε, ώστε ο πολιτιστικός μας πλούτος να πρωταγωνιστεί”, καταλήγει στο άρθρο της η περιφερειάρχης Αττικής.