Ανάπτυξη 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020. Ποια είναι τα «αγκάθια».
Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις βρίσκεται ακόμη ελληνική οικονομία αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Fitch στη νέα έκθεσή του για την Ελλάδα, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχουν και θετικές εξελίξεις βάσει των οποίων παραμένει η αξιολόγηση της Ελλάδας στην βαθμίδα ΒΒ-.
Σε ότι αφορά τις προκλήσεις, ο Fitch τονίζει πως υφίσταται ο δημοσιονομικός κίνδυνος από το δυνητικό κόστος που θα έχουν οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ ένας άλλος κίνδυνος αφορά τις τράπεζες και το ζήτημα των NPEs.
Παράλληλα, προειδοποιεί πως ο κίνδυνος χρηματοπιστωτικής αστάθειας είναι υπαρκτός, ενώ δεν αποκλείει την επιστροφή των capital controls σε περίπτωση που η δημοσιονομική προσαρμογή εκτροχιαστεί.
Εκτός όμως τα αρνητικά, ο οίκος αναφέρει ότι θα επιταχυνθεί η ελληνική οικονομία το τρέχον και το επόμενο έτος και συγκεκριμένα με ρυθμούς 2,3% το 2019 και 2,2% το 2020, ενώ έως το τέλος του 2040 το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 111% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, υποθέτει τη χρήση από το ταμειακό απόθεμα (2,4% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020 και καμία χρήση έπειτα.
Στα θετικά, ο Fitch περιλαμβάνει επίσης τα σημαντικά βήματα που έχει σημειώσει η χώρα στο πεδίο των δημοσιονομικών και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (1,9%), που είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών με αξιολόγηση «ΒΒ». Παράλληλα, σημειώνει, η διακυβέρνηση είναι ισχυρότερη σε σχέση με τις χώρες της ίδιας αξιολόγησης. Σημειώνει, επίσης, ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα είναι υψηλότερο μεταξύ των χωρών με την ίδια αξιολόγηση, υπογραμμίζοντας ότι πάνω από τα δύο τρίτα του εξωτερικού χρέους της συνολικής οικονομίας κατέχονται από τους επίσημους πιστωτές και το ευρωσύστημα.