Περιβαλλοντικό βραβείο στον ΕΣΔΑΚ

Βραβείο για τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. στα Green Travel Awards 2019 για το πρόγραμμα LIFE F4F – Εντυπωσίασε και το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

 

Για μια ακόμα χρονιά, ο Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – Ε.Σ.Δ.Α.Κ. κατάφερε να διακριθεί και να βραβευτεί στα Green Travel Awards 2019, για το πιλοτικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο πρόγραμμα που υλοποιεί LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα στην κατηγορία «Καινοτόμος Ιδέα».

Παρουσία των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, του αν. Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, του Δ/ντη ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργου Κρεμλή, στελεχών της κεντρικής διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης απ’ όλη την Ελλάδα αλλά και σημαντικών εκπροσώπων φορέων από την Ε.Ε. ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης παρέλαβε το βραβείο ευχαριστώντας τα μέλη της επιτροπής για την αναγνώριση των αποτελεσμάτων του πραγματικά καινοτόμου προγράμματος. Η τελετή απονομής έγινε στο πλαίσιο της 3ης διεθνούς εκθέσεως VerdeTec για τις τεχνολογίες περιβάλλοντος που διοργανώθηκε στην Αθήνα, όπου και παρουσιάστηκε από το στέλεχος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Βούλα Πάντελη, η μέχρι σήμερα πορεία λειτουργίας και τα αποτελέσματα της πιλοτικής μονάδας του προγράμματος LIFE F4F – τροφή από Τρόφιμα.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης παρουσίασε το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας που δημιουργείται στο Ηράκλειο, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, τους στόχους και τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια από όλους τους παρευρισκόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφη από τον Πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρη Μαμουλάκη η σύμβαση εκπόνησης όλων των μελετών του Πάρκου, ενώ την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου παρουσιάστηκε και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων της μελέτης εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης εγκατάστασης προεπεξεργασίας απορριμμάτων σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης – Μ.Ε.Α., της μονάδας που αποτελεί την «καρδιά» του Πάρκου.

«Κάθε διάκριση είναι σημαντική, όχι μόνο γιατί αποτελεί αναγνώριση της δουλειά που έχει γίνει στον τόπο μας, αλλά και γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τους φορείς, τους ειδικούς και το κοινό για όλα όσα υλοποιούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης τονίζοντας: «Η προσπάθεια συνεχίζεται, το πρόγραμμά μας υλοποιείται όπως έχει σχεδιαστεί και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μας. Ταυτόχρονα, ο στόχος της βελτίωσης του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος και της ανάπτυξης ισχυρών συνθηκών κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη, έρχεται ακόμα πιο κοντά».

Χρήσιμα στοιχεία για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE15 ENV/GR/000257 με τίτλο: «Food for Feed: An Innovative Process for Transforming Hotels’ Food Wastes into Animal Feed- Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμα Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές»:

Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.

Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.

Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η Επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.

Η ιστοσελίδα του προγράμματος: www.life-f4f.gr

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας, ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 45.000.000 ευρώ, το οποίο δημιουργεί 250 νέες θέσεις εργασίας, πρόκειται να αναπτυχθεί και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά – και όχι μόνο –  μια περιοχή μεγαλύτερη των 270 στρεμμάτων στη Νέα Αλικαρνασσό, βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής. Η λειτουργία του έχει πρωτοποριακό χαρακτήρα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας στην Κρήτη και οι επιδιωκόμενοι στόχοι από τη δημιουργία του είναι:

  1. Να είναι ανοιχτό και επισκέψιμο σε πολίτες, σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, παραγωγικούς φορείς εντός και εκτός Περιφέρειας Κρήτης.
  2. Να συνδυάσει την περιβαλλοντική διαχείριση με την ενημέρωση – εκπαίδευση- καινοτομία καθώς και  την αναψυχή.
  3. Να οργανώσει χωροταξικά  το σύνολο των επιμέρους χρήσεων της ενιαίας έκτασης που βρίσκονται στη θέση «Μαύρος Σπήλιος» και να αναβαθμίσει περιβαλλοντικά την περιοχή.
  4. Να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις ενημέρωσης κοινού, στην πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση καθώς και στην χωριστή συλλογή για ανάκτηση  ανακυκλώσιμων υλικών και ενεργειακή αποδοτικότητα με νέες δράσεις όπως:
  1. το Δημοτικό Πράσινο Σημείο- Κέντρο Εκπαίδευσης για την Διαλογή στην Πηγή ( ΠΣ- ΚΑΕΔΙΣΠ)
  2. τον εκσυγχρονισμό του ΚΔΑΥ
  • την προ-επεξεργασία πρασίνων-ογκωδών του Δήμου
  1. τον εκσυγχρονισμό του ΣΜΑ για υποδοχή προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων του Δήμου
  2. τις πιλοτικές δράσεις στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου και άλλων επιστημονικών, ερευνητικών προγραμμάτων.
  1. Να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη Μονάδα προ-επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΠΑ) σε Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ), ώστε να την καταστήσει λειτουργικά ωφέλιμη με υψηλή ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και  ευέλικτη και προσαρμόσιμη τόσο σε αιχμές (εποχικότητας)  όσο και σε μεταβολές νέων οδηγιών της ΕΕ.
  2. Να αναπτύξει ερευνητικές – καινοτόμες – επιδεικτικές  εφαρμογές κυκλικής οικονομίας
  3. Να δέσει αρμονικά με υφιστάμενες  χρήσεις όπως η Λαχαναγορά και Ιχθυαγορά ενισχύοντας τις λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας του Πάρκου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί