Έφη Αχτσιόγλου: Ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε όσους δεν δίνουν τον κατώτατο μισθό

«Η διαμόρφωση συμμαχιών έπεται της ξεκάθαρης τοποθέτησης επί των ανταγωνιστικών πολιτικών σχεδίων», τονίζει η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ».

«Η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων είναι ζητούμενο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «κάτι τέτοιο, όμως, προϋποθέτει συμφωνία προσανατολισμού σε βασικά ζητήματα όπως είναι η οικονομία, η εργασία και το κοινωνικό κράτος. Γι’ αυτά τα κρίσιμα ζητήματα έχουν ξεδιπλωθεί δύο διακριτά και ανταγωνιστικά μεταξύ τους σχέδια. Στα διλήμματα αυτά καλούνται να πάρουν θέση τόσο υπαρκτές πολιτικές δυνάμεις όσο και μεμονωμένα πρόσωπα».

«Συνεχίζουμε το έργο μας με γνώμονα τη στήριξη και την ενίσχυση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, την ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας και του ρόλου της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, την υλοποίηση προοδευτικών μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει η Υπουργός Εργασίας και αναφερόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι «η ακροδεξιά μετατόπιση της Νέας Δημοκρατίας αντανακλάται και στο επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκεί, αλλά και στη δραματική υποβάθμιση του πολιτικού λόγου που εκφέρει. Πλέον η αντιπολιτευτική στάση της κυριαρχείται από συνωμοσιολογίες, ύβρεις, απειλές και παραπολιτικά σενάρια».

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός από την 1η Φεβρουαρίου «είναι νόμος του κράτους και η μη καταβολή του επισύρει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Αυτό οι επιχειρήσεις το γνωρίζουν  και είμαι βέβαιη ότι θα τηρήσουν τον νέο νόμο. Από την πλευρά μας, έχουμε ήδη εντοπίσει τις επιχειρήσεις οι οποίες συνήθιζαν να αμείβουν τους εργαζομένους τους με μισθό χαμηλότερο των 650 ευρώ, και οι οποίες οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Επομένως, μετά το τέλος της περιόδου που καλούνται να τροποποιήσουν οι επιχειρήσεις τις αποδοχές των εργαζομένων τους (28/2), θα μπορούμε να ελέγξουμε με μεγάλη ακρίβεια τη συμμόρφωση και να προχωρήσουμε όπου υπάρχει ανάγκη σε κυρώσεις». Σημειώνει, επίσης, ότι μέσω του πληροφοριακού συστήματος του Σ.ΕΠ.Ε. «είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε πρακτικές αποφυγής του κατώτατου μισθού που θα βασίζονται στη μετατροπή δηλωμένης εργασίας σε αδήλωτη ή υποδηλωμένη, καθώς και να προσανατολίσουμε αναλόγως τους ελέγχους, ώστε να προλάβουμε φαινόμενα παραβατικότητας και μη τήρησης του νέου νόμου».

«Η αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων τονώνει την εσωτερική ζήτηση, την κατανάλωση, και ενισχύει τη θετική δυναμική της οικονομίας, συμβάλλοντας στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας», υπογραμμίζει η κ. Αχτσιόγλου και επισημαίνει ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για τη βιοποριστική λειτουργία του μισθού. Το αν, δηλαδή, ο μισθός μπορεί να υποστηρίξει τον βιοπορισμό ενός εργαζόμενου. Και όχι μόνο να συζητάμε πόσο περισσότερο ή λιγότερο εύκολο είναι για τις επιχειρήσεις να τον καταβάλλουν».

Τέλος, για τη ρύθμιση οφειλών αποκλειστικά προς τα ασφαλιστικά ταμεία δηλώνει ότι θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί