«Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός κεντροαριστερού-προοδευτικού πόλου, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία τέτοια συνεργασία και σύγκλιση προσώπων, δυνάμεων, κινήσεων, σε μία σαφή προγραμματική πρόταση, η οποία θα επηρεάσει τα πράγματα στην μετά τα μνημόνια εποχή», είπε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του ΕΡΤ, το πρωί του Σαββάτου 16/2.
«Στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός κεντροαριστερού-προοδευτικού πόλου, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία τέτοια συνεργασία και σύγκλιση προσώπων, δυνάμεων, κινήσεων, σε μία σαφή προγραμματική πρόταση, η οποία θα επηρεάσει τα πράγματα στην μετά τα μνημόνια εποχή», είπε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του ΕΡΤ.
Μιλώντας για τον ανασχηματισμό, σημείωσε ότι προέκυψε, κυρίως, λόγω των κενών που δημιούργησαν οι υποψηφιότητες της κ. Νοτοπούλου και του κ. Ηλιόπουλου, ενώ αιτιολογώντας την επιλογή των κ.κ. Μωραίτη και Τόλκα, οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, είπε ότι «έχουμε δει μία ριζική αναμόρφωση στο κοινωνικό πεδίο, έχει αλλάξει ο πολιτικός χάρτης και αυτό αποτυπώνεται και σε αυτό το επίπεδο».
Σχολιάζοντας την κριτική που ασκούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά το παρελθόν, αυτά τα δύο πρόσωπα, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «δεν είναι κακό κάποιος να μετατοπίζεται» και τόνισε ότι «αυτός που μετατοπίστηκε δεν είναι η κυβέρνηση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ» και χαρακτήρισε ως «δείγμα υγείας και πολιτικής ωρίμανσης αν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να συμπορευτεί με άλλον χώρο, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει αυτή πολιτική αναγκαιότητα».
Για την κριτική που άσκησε το ΚΙΝΑΛ για την επιλογή των συγκεκριμένων προσώπων και την κατηγορία περί «λεηλάτησης» του χώρου της Κεντροαριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Π. Σκουρλέτης σχολίασε ότι είναι «μία ομολογία αδυναμίας» λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. «Όταν η κ. Γεννηματά προτάσσει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, δηλαδή τη νίκη της ΝΔ, περιμένετε οι προοδευτικοί πολίτες να μείνουν σ΄αυτό το χώρο; Τον εγκαταλείπουν ολοταχώς» σημείωσε.
Όπως είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ επιθυμεί τη νίκη των δυνάμεων της συντηρητικής παράταξης, ενώ και σε προγραμματικό επίπεδο, δεν υπάρχει «απαγκίστρωση από τις νεοφιλελεύθερες προτάσεις αυτού του χώρου». «Δεν μπορεί η κ. Γεννηματά να λέει ότι έχουμε πολιτική ίσων αποστάσεων» είπε και πρόσθεσε ότι δεν κατανοεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων από αυτούς που πιστεύουν στην «αχαλίνωτη, στην ασύδοτη αγορά» και στην αριστερή πρόταση που θεωρεί ότι πρέπει να προστατεύεται ως δημόσιο αγαθό, η υγεία, η Παιδεία και τα εργασιακά δικαιώματα.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς περί μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα που τίθεται από αυτούς που αντιπολιτεύονται τον ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να τον προβοκάρουν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε το 36% του ελληνικού κόσμου, κάνοντας κριτική σε αυτό που γνωρίσαμε ως ΠΑΣΟΚ και όταν ο κόσμος φεύγει από το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ, δεν θέλει, ερχόμενος ή πλησιάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, να δει μπροστά του αυτό το οποίο εγκατέλειψε» τόνισε. Πρόσθεσε δε, ότι ο κόσμος έχει την ωριμότητα για να κατανοεί και τους καρεκλοκένταυρους, αλλά και αυτούς που συνειδητοποιούν τα αδιέξοδα μίας πορείας και συστρατεύονται σε μία πρόταση «που θα είναι η συνάντηση της Αριστεράς με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, σε ισότιμη βάση».
Μιλώντας για την διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην συνειδητοποίηση της ανάγκης και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να βρεθούν δυνάμεις για να μπορέσει να διαμορφωθεί αυτή η νέα προγραμματική πρόταση, με σεβασμό της κάθε προσωπικότητας ή κίνησης. Όπως είπε, ήδη, για την υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργήθηκε ένα μέτωπο «πολύ πέρα από τις δυνάμεις που εκφράζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ερωτηθείς αν στον χώρο αυτό μπορούν να ενταχθούν πρόσωπα, όπως η κ. Κουντουρά, η κ. Παπακώστα ή ο κ. Κουίκ, είπε ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από τη συμμετοχή δυνάμεων που προέρχονται από τον συντηρητικό χώρο, προσθέτοντας ωστόσο: «Από τη στιγμή που συστρατεύονται σε μία πρόταση, γιατί όχι;» και πρόσθεσε ότι με τα πρόσωπα αυτά «δοκιμασμένα συνεργαστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια». Είπε ακόμα, ερωτηθείς σχετικά, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα τους χαρακτήριζε ακροδεξιούς. «Δεν είδα κανένα ακροδεξιό να υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών» συμπλήρωσε.
Σχετικά με τον Πάνο Καμμένο και όσα καταλογίζει στην κυβέρνηση, ο κ. Σκουρλέτης, παραφράζοντας το τραγούδι, είπε «άσ’τον να λέει, άσ’ τον να πεί…» και πρόσθεσε ότι αποτέλεσε ένα εταίρο σε δύσκολη εποχή για τη χώρα, αλλά «ο κύκλος έκλεισε». «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που έχει στο να επιδιώκει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής μέσα από δραματικές δηλώσεις, αλλά δεν μπορούμε να ασχολούμαστε πια με αυτόν», είπε.
Σε ό, τι αφορά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τον ερχόμενο Μάιο, τόνισε ότι δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. «Έχουμε κάποιους μήνες, μέχρι το φθινόπωρο του 2019 μπροστά μας για να μπορέσουμε να βαθύνουμε αυτό το δρόμο που μας απομακρύνει από τις πολιτικές λιτότητας» είπε, προσθέτοντας πάντως, ότι «ποτέ στην πολιτική δεν μπορείς να λες ποτέ», γιατί οι επιλογές δεν γίνονται από έναν, όπως είπε.
Για τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε την πρώτη, λαϊκή κατοικία». Όπως είπε, με τις νέες ρυθμίσεις αυτό επιτυγχάνεται, για περίπου 200 με 250.000 νοικοκυριά και πρόσθεσε ότι εντάσσεται και η προστασία πρώτων κατοικιών που είχαν υποθηκευτεί για επιχειρηματικά δάνεια και το κυριότερο «μπαίνουμε στη λογική, όχι μόνο της προστασίας, αλλά και της επιδότησης της αποπληρωμής του δανείου» ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, αποκαθιστάται ο ρόλος των τραπεζών, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.
Όσον αφορά τις διαφοροποιήσεις από κυβερνητικούς βουλευτές στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης και συγκεκριμένα του άρθρου 30 περί εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε ότι αποτελούν δημοκρατική κατάκτηση, στη βάση της ελευθερίας της συνείδησης του καθενός.
Τέλος, για την προαναγγελία της υποστήριξης του νυν Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, για την επόμενη θητεία, είπε ότι είναι «υγιές να ανοίγει κανείς τα χαρτιά του» κάτι που δεν είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είπε και πρόσθεσε ότι ο νυν Πρόεδρος είναι υποδειγματικός στην άσκηση των καθηκόντων του.