Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανυπότακτης Κρήτης, κ. Γεώργιος Πιαγκαλάκης, σχετικά με την πρόσφατη κακοκαιρία.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται:
Κάθε φορά που βρέχει -για πάνω από δυο μέρες συνεχόμενα- γίνονται πρώτο θέμα οι καταστροφές που προκαλεί η κακοκαιρία. Για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια και συνολικά ο κρατικός μηχανισμός έρχονται εκ των υστέρων απλά να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής… Γράφεται και ακούγεται ότι είχαμε εντυπωσιακά ύψη βροχής, αναπάντεχες βροχοπτώσεις, ότι είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής κτλ.. Αν και χειμώνας είναι, οπότε αναμενόμενο είναι να έχει βροχές και καταιγίδες, έντονα και ξαφνικά πλημμυρικά φαινόμενα που μπορεί να εμφανίζονται και συχνότερα.
Πράγματι δυο μέρες τώρα είχαμε μία μεγάλη ποσότητα νερού, όμως ο σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων και γενικά οι μελέτες τεχνικών έργων γίνονται ακριβώς με τέτοια δεδομένα. (Πχ στο σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων λαμβάνεις υπόψη την χειρότερη πλημμύρα που βάσει πιθανοτήτων μπορεί να συμβεί σε 50 ή και 100 χρόνια-και στις 12-13 Φλεβάρη δεν ήταν τέτοια)
Άρα είχαμε μία εξαιρετικά έντονη βροχόπτωση που όμως για τα δεδομένα της Κρήτης είχε αρκετές πιθανότητες να προκύψει!!!
Αντί να λένε γενικώς οι εκπρόσωποι της εξουσίας για την κλιματική αλλαγή, για πρωτοφανή κακοκαιρία κτλ, οφείλουν να κάνουν τέτοιες μελέτες και τέτοια έργα που να ανταποκρίνονται σε αυτό.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι :
«ότι δεν είναι τόσο ακραία τα καιρικά φαινόμενα όσο ακραία η ανεπάρκεια-αδιαφορία του κράτους, της Περιφέρειας και των Δήμων.»
Η ανεπάρκεια των μηχανισμών πρόληψης, αντιμετώπισης, και αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες είναι συνέπεια της καταστροφικής «ανάπτυξης» που εφαρμόζει η κυβέρνηση και την οποία υπερασπίζεται ο κος Περιφερειάρχης- και οι περισσότεροι Δήμαρχοι του νησιού.
Οι ευθύνες για την έλλειψη των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων με ολοκληρωμένο και συνολικό σχεδιασμό, την προχειρότητα και τα μπαλώματα στον σχεδιασμό και την κατασκευή οδών, την κατασκευή χωρίς αυστηρούς ελέγχους, βαραίνουν εξίσου την κυβέρνηση , την Περιφέρεια και τους Δήμους. Ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα τέτοιων έργων, ιεραρχούν και υλοποιούν έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι με πυξίδα την ανάγκη για την αξιοπρεπή ζωή των λαϊκών εργατικών οικογενειών. Δεν είναι καθόλου τυχαίο εξάλλου, ότι τα αντιπλημμυρικά (όπως και τα αντισεισμικά) έργα δεν ιεραρχούνται ως πρώτιστης σημασίας από την Ε.Ε. γιατί δεν είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για το κεφάλαιο. Η κάλυψη βασικών λαϊκών αναγκών, η προστασία της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων του νησιού δεν αποτελεί γι’ αυτούς έργο που συμβάλει στην ανάπτυξη. Επίσης να προσθέσουμε τις περικοπές της κυβέρνησης στα κονδύλια για έργα υλικοτεχνικής υποδομής, τις ελλείψεις σε προσωπικό – κατ΄ εντολή των μνημονιακών δεσμεύσεων που επιβάλουν Ε.Ε. και ΔΝΤ, οι οποίες κάνουν ευκολότερο το καταστροφικό έργο της κακοκαιρίας.
Χρειάζεται άμεσα να ληφθούν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας με ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό για όλη την Κρήτη που θα περιλαμβάνει τα βουνά, τα ρέματα και τα ποτάμια και το οδικό δίκτυο. Να γίνουν μελέτες και να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι ασφαλείας για να μη ζήσουμε άλλες παρόμοιες καταστάσεις! Να απαιτήσουμε έργα υποδομής για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών! Να αποζημιωθούν οι πληγέντες!
Να πούμε και κάτι τελευταίο. Υπάρχει και το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης και έχει να κάνει με τον συνολικό σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων γενικότερα. Ενώ τέτοιες ποσότητες νερού κανονικά θα έπρεπε να θεωρούνται ευλογία για τον τόπο γιατί θα μπορούσαν να εξασφαλίζουν αποθέματα νερού που έχει ανάγκη το νησί, φτάσαμε να το θεωρούμε κατάρα. Και αυτό γιατί ούτε αντιπλημμυρική προστασία έχουμε ούτε τα έργα αποθήκευσης νερού ( που εγκαινιάζονται με μεγαλοπρέπεια είναι αλήθεια ) είναι επαρκή. Να μην ξεχνάμε και το φιάσκο με το φράγμα Βαλσαμιώτη…