Με το ερώτημα αυτό, ο Επίτροπος για την Υγεία, Βιτένις Αντρουκάιτις, υποδέχθηκε τις συστάσεις που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα η Κομισιόν «για τη δημιουργία ενός ασφαλούς συστήματος που θα επιτρέπει στους πολίτες να έχουν πρόσβαση στους ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας τους σε όλα τα κράτη μέλη».
Είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα της υγείας και της περίθαλψης στην ψηφιακή ενιαία αγορά.
«Η δυνατότητα διαβίβασης των ιατρικών πληροφοριών σε γιατρούς στο εξωτερικό, όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της περίθαλψης, αλλά και να αποφέρει θετικά αποτελέσματα στους προϋπολογισμούς για την υγεία. Είναι λιγότερο πιθανό να επαναληφθούν δαπανηρές ιατρικές εξετάσεις, όπως οι εξετάσεις ιατρικής απεικόνισης ή οι εργαστηριακές αναλύσεις», πρόσθεσε ο Επίτροπος.
Η ανταλλαγή των ιατρικών δεδομένων γίνεται με τη στήριξη του τηλεπικοινωνιακού προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη», ενώ πολλά κράτη μέλη εργάζονται ήδη για τη δημιουργία υποδομής ψηφιακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας στο πλαίσιο του δικτύου eHealth.
Ήδη Φινλανδία, Εσθονία, Λουξεμβούργο και Τσεχία πρωτοπορούν -και ως το τέλος του 2021 αναμένεται άλλες 18 χώρες να ξεκινήσουν να ανταλλάσσουν ιστορικά υγείας και ηλεκτρονικές συνταγογραφήσεις.
Σήμερα η δυνατότητα πρόσβασης των Ευρωπαίων πολιτών στα ηλεκτρονικά ιατρικά μητρώα τους σε ολόκληρη την ΕΕ διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα.
«Πρέπει να επισπεύσουμε, από κοινού, τις διαδικασίες και να αναπτύξουμε ένα σύστημα που θα επιτρέπει την ασφαλή ανταλλαγή ηλεκτρονικών μητρώων υγείας σε ολόκληρη την ΕΕ. Η ανταλλαγή αυτή θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών και θα βοηθήσει τους καινοτόμους φορείς να ανακαλύψουν τις ψηφιακές λύσεις και τις θεραπευτικές αγωγές της επόμενης γενιάς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά.
Η Επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ, αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία, πρόσθεσε ότι «το ενωσιακό πλαίσιο που προτείνεται για την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μητρώων υγείας θα δώσει τη δυνατότητα στους γιατρούς και σε άλλους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να παρέχουν βοήθεια στους πολίτες με πιο αποτελεσματικό τρόπο».
Περιγράφοντας τα οφέλη η Κομισιόν παραθέτει τα κάτωθι παραδείγματα:
– Εάν ένας πολίτης έχει ατύχημα κατά τη διάρκεια ταξιδιού σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, οι γιατροί θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες για τον ασθενή (π.χ. πληροφορίες σχετικά με χρόνιες παθήσεις, αλλεργίες ή δυσανεξίες σε ορισμένα φάρμακα), πράγμα που θα διευκολύνει σαφώς τους γιατρούς να παρέχουν την αποτελεσματικότερη θεραπεία το συντομότερο δυνατόν
– Υπάρχει βελτίωση της ποιότητας και εξασφάλιση της συνέχισης της περίθαλψης για τους πολίτες που μετακινούνται στο εσωτερικό της ΕΕ
– Ενισχύεται η ιατρική έρευνα για την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων για την υγεία, όπως οι χρόνιες και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, με τη διευκόλυνση της ανταλλαγής δεδομένων
Για να αναπτυχθεί περαιτέρω αυτό το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, θα δημιουργηθεί μια κοινή διαδικασία συντονισμού μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών.
Η Κομισιόν θα επεξεργαστεί τα στοιχεία που έλαβε από τα ενδιαφερόμενα μέρη και θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα μέσα στους επόμενους μήνες.
Στη σύσταση επισημαίνεται ότι η πορεία προς τα «διαλειτουργικά ηλεκτρονικά μητρώα υγείας στην ΕΕ» θα πρέπει να συμβαδίζει με την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων.