Η Κνωσός δεν συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς ουδέποτε το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε πρόταση για το παγκόσμιο σύμβολο πολιτισμού! Προφανώς… το είχε ξεχάσει, και μόλις τώρα η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΠΟ ετοιμάζει το φάκελο προς την Unesco.
Αυτό αποκαλύφθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, μετά από παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Ηγουμενίδη, στην υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά ώστε να σχηματιστεί ένας πλήρης φάκελος για την Κνωσό και για τα μνημεία του μινωικού πολιτισμού. «Υπάρχει σε διαδικασία μια εργασία η οποία γίνεται πολύ συστηματικά», η απάντηση της Υπουργού που δίνει το στίγμα της προεργασίας αλλά και των επόμενων κινήσεων του Υπουργείου.
«Ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστούμε, αξίζει ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά να δουλέψουμε για έναν πλήρη και στοιχειοθετημένο φάκελο για την Κνωσό», τόνισε στη Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης σε χαρακτηριστική παρέμβαση του για τα θέματα του πολιτισμού και της Κρήτης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, την οποία κλήθηκε να ενημερώσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Μυρσίνη Ζορμπά, με θέμα την «Περιφερειακή Πολιτισμική Πολιτική» ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε σχετικά με το θέμα της Κνωσού, τονίζοντας ότι είναι ανεπίτρεπτο ακόμη μέχρι σήμερα η Κνωσός να μην συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Με αφορμή την πολύ θετική εξέλιξη, ότι δηλαδή διαβιβάστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο ο φάκελος υποψηφιότητας του Φρούριου της Σπιναλόγκας για την εγγραφή στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, σημείωσε ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου:
«Είναι η ώρα να δώσουμε τη μάχη για την Κνωσό. Ακόμη κι αν κρίνεται έτσι, να το δούμε συνολικά για την προβολή του Μινωικού Πολιτισμού, όχι δηλαδή μόνο για το Ανάκτορο της Κνωσού, αλλά και για τα Ανάκτορα της Φαιστού, των Μαλίων και τα υπόλοιπα του Μινωικού Πολιτισμού στην περιοχή της Κρήτης. Ακόμη κι αν χρειαστεί αντιπαράθεση με κάποιες συντεχνίες, νομίζω ότι αξίζει ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά να δουλέψουμε για έναν πλήρη και στοιχειοθετημένο φάκελο».
Στο ίδιο κλίμα, απαντώντας στον Νίκο Ηγουμενίδη, η Υπουργός Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά έδωσε το στίγμα διαδικασιών του Υπουργείου σχετικά με την Κνωσό και με την ήδη συντελούμενη προεργασία:
«Υπάρχει σε διαδικασία μια εργασία η οποία γίνεται πολύ συστηματικά και η οποία μετά από την υποβολή του φακέλου θέλει ένα ή περισσότερο χρόνο για να εγκριθεί από την Unesco. Αλλά νομίζω ότι εκεί οι υπηρεσίες του Υπουργείου και διαχρονικά είναι σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο», τόνισε η ίδια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «οι φάκελοι που πηγαίνουν στην Unesco αποτελούν προϊόν δουλειάς δύο και περισσότερων ετών. Δηλαδή, θαυμάζει κανείς την έρευνα, θαυμάζει τα επιχειρήματα όλων των υπηρεσιών, οι οποίες ασχολούνται με αυτό», συμπλήρωσε η Υπουργός.
Ενδεικτική της παρέμβασης είναι και η παρατήρηση του Προέδρου της Επιτροπής, απευθυνόμενος στον κ. Ηγουμενίδη: «Θα εξεπλάγησαν πολλοί πάντως τώρα που άκουσαν ότι η Κνωσός δεν περιλαμβάνεται στα μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς και δεύτερον, αυτή τη δήλωση που προτείνεται κύριε συνάδελφε, θα την επεξεργαστούμε, το Προεδρείο, για να την καταθέσουμε, να τη στείλουμε».
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης έθεσε επίσης στην Υπουργό και μια σειρά από άλλα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Κρήτης, όπως την αποκατάσταση και αξιοποίηση τμημάτων του ενετικού τείχους του Ηρακλείου, την πορεία για το νέο Μουσείο της Μεσαράς, αλλά και το εξαιρετικά σημαντικό θέμα της άμεσης αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά.
Τέλος, ο Νίκος Ηγουμενίδης στάθηκε και στην «μικροπολιτική εκμετάλλευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»: «Εκμετάλλευση που παρακολουθήσαμε από μερίδα της αντιπολίτευσης όλο το τελευταίο διάστημα, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι επιεικώς ανεπίτρεπτη», προσθέτοντας ότι «τα μόνα ακίνητα πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν μεταβιβαστεί είναι τα ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού στην Πλάκα, τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση μεταβίβασε και εκποίησε στο ΤΑΙΠΕΔ με υπογραφές των τότε υπουργών που πρωτοστάτησαν μάλιστα το τελευταίο διάστημα – απύθμενο πολιτικό θράσος – σε όλη αυτή την επικοινωνιακή φούσκα».