Την «μυστικοπάθεια» και την έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου στις συνεδριάσεις του eurogroup, επικρίνει η οργάνωση κατά της διαφθοράς Transparency International, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
«Το eurogroup δρα de facto ως οικονομική κυβέρνηση, χωρίς να λογοδοτεί σε κανένα», αναφέρεται στη σχετική έκθεση. Η λειτουργία του eurogroup ξεκίνησε το 1998, με τη συμμετοχή των Υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα, ενώ οι συνεδριάσεις του λαμβάνουν χώρα κεκλεισμένων των θυρών, σε αντίθεση με τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών των 28 ευρωπαϊκών κρατών-μελών, που διαβουλεύονται για τα οικονομικά νομοσχέδια μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, η σημασία του eurogroup αυξήθηκε από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με τα προγράμματα δανεισμού ύψους δισεκατομμυρίων για την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο, την Ιρλανδία και την Ελλάδα είχαν άμεσες συνέπειες για τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών.
H Transparency International επικρίνει το γεγονός ότι οι Υπ. Οικονομικών άλλαξαν ουσιαστικά μόνο ’ταμπέλα’ και σαν όργανο αποφάσεων του ΕΜΣ λάμβαναν κρίσιμες αποφάσεις, χωρίς αυτή η ομάδα να εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ευρωπαϊκών κανονισμών για διαφάνεια και λογοδοσία, π.χ. απέναντι στα ευρωπαϊκά δικαστήρια ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Αλλά, οι ίδιοι 19 Υπ. Οικονομικών συνεχίζουν να βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι», αναφέρεται στην έκθεση.
Για τη μείωση του δημοκρατικού ελλείμματος, η Transparency International προτείνει την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραχωρώντας σε αυτό το δικαίωμα συναπόφασης π.χ. στην εποπτεία των εθνικών προϋπολογισμών. Επιπρόσθετα, προτείνεται ο επικεφαλής του eurogroup να υποχρεώνεται σε τακτική βάση να λογοδοτεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Πηγή: ΑΠΕ