Μέχρι χθες στην Ελλάδα αναφέρονταν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και στον υπόλοιπο κόσμο στη Μακεδονία.
Από σήμερα, η χώρα δίχως όνομα στο ελληνικό φαντασιακό θα λέγεται παντού Βόρεια Μακεδονία. Με τα 153 “ναι” στην ελληνική Βουλή τελειώνει μια εκκρεμότητα 25 και πλέον χρόνων, ακατανόητη για τον έξω κόσμο, αλλά εξαιρετικά επιζήμια για τη διπλωματική θέση της χώρας μας, για τις διμερείς σχέσεις με τους γείτονές μας κι ακόμη περισσότερο για το δικό τους μέλλον.
Με τη συμφωνία των Πρεσπών, που κυρώθηκε χθες και από την Ελλάδα, ξεκινάει μια νέα εποχή για τα Βαλκάνια. Και ξεκινάει με αισιοδοξία, με το μήνυμα προς όλες τις πλευρές στην πολύπαθη γειτονιά μας -που φημίζονται περισσότερο για την ευκολία τους να συγκρούονται, παρά διαβουλεύονται- ότι με τόλμη και καλή θέληση μπορούν να βρεθούν τίμιες λύσεις σε χρόνια προβλήματα.
Βέβαια, κάθε συμφωνία μετριέται στην υλοποίησή της και είναι ευθύνη και των δύο πλευρών να μην διακυβεύσουν αυτό το επίτευγμα, που απαίτησε τεράστιο πολιτικό θάρρος και στην Αθήνα και στα Σκόπια.
Και οι δύο πλευρές απέδειξαν ότι μπορούν να υψώσουν το ανάστημά τους στον εθνικισμό και στη μισαλλοδοξία.
Όσοι στην Ελλάδα έδιναν μέχρι χθες τις μάχες του χθες -και υποστήριζαν ανιστόρητα και αλυτρωτικά ότι “η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”- κατάφεραν μεν να δηλητηριάσουν ένα μέρος των πολιτών, αλλά από δω και πέρα θα πρέπει να αναζητήσουν άλλο όχημα για να συνεχίσουν τις καριέρες τους ως “πατριώτες”. Κάποιοι θα τα καταφέρουν και γι’ αυτό απαιτείται επαγρύπνηση από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Που είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Πηγή: Αυγή