Σήμερα, Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στις 14:30, θα γίνει η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η Ελλάδα παίρνει πίσω την Ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας» όπως τόνισε στην ομιλία του χτες ο πρωθυπουργός.
Το τριήμερο της ιστορικής ευθύνης άρχισε το πρωί της Τετάρτης 23/1 και για τους τριακόσιους βουλευτές στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία καλείται να επιλύσει το «Μακεδονικό» μετά από 25 χρόνια ακινησίας.
Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα συνεχισθεί και σήμερα, με απόφαση της σύσκεψης του Προεδρείου της Βουλής, κατόπιν εισήγησης του προέδρου, Ν. Βούτση. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του νομοσχεδίου θα αρχίσει στις 09:00 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί περί τις 14:30, δι’ εκφωνήσεως του καταλόγου των βουλευτών.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μέχρι χτες το απόγευμα είχαν μιλήσει μόνον οι μισοί περίπου από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως ομιλητές και αν η ψηφοφορία διεξαγόταν απόψε θα έπρεπε να κοπούν τουλάχιστον οι μισοί συνυπολογιζομένων των παρεμβάσεων υπουργών και πολιτικών αρχηγών. Με δεδομένη τη δέσμευση για άνεση χρόνου στη διαδικασία και την τοποθέτηση όσων βουλευτών το επιθυμούσαν, δεν θα είχε κανένα νόημα -και για τον κόσμο που παρακολουθεί- και δεν θα ήταν σωστό να συνεχισθεί η συνεδρίαση όλη τη νύχτα και να διεξαχθεί η ψηφοφορία το πρωί, αφού δεν υπάρχει κανενός είδους πίεση ή δέσμευση για το πότε θα ολοκληρωθεί.
Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι οι ομιλητές, μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς, θα φθάσουν σήμερα το μεσημέρι κοντά στους 230, περισσότεροι απ’ όσους τοποθετήθηκαν κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.
Η ώρα της ιστορικής ευθύνης, της εθνικής αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας
«Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων και μετά από έναν ολόκληρο χρόνο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων φτάνουμε στο τέλος μιας επίπονης διαδικασίας», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ολομέλεια ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η ιστορία θα δικαιώσει την Ελλάδα που τόλμησε, που πάλεψε, που γίνεται ο εγγυητής της σταθερότητας και συνανάπτυξης στα Βαλκάνια»