«Ομάδες γύρω μας πιστεύουν ότι τους ανήκει το μέρος, ότι η δυνατότερη φωνή είναι αυτού που έχει περισσότερη δύναμη … εμείς πιστεύουμε ότι θα ακουστούμε πιο δυνατά από αυτούς και οι πληγές μας θα ακουστούν πιο δυνατά από τις γροθιές τους», είπαν περιγράφοντας το πώς δέχθηκαν επίθεση από 25 άτομα με κουκούλες και σημαίες οι δύο μαθητές Λυκείου, ο Νικηφόρος και ο Σπύρος, που μίλησαν Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.
Ο Νικηφόρος ανέφερε αρχικά ότι «την ημέρα του συλλαλητηρίου, εμείς απλώς θέλαμε να βγούμε μία βόλτα, πιστεύαμε πως είχαμε το δικαίωμα … άλλοι δεν το πίστευαν» και είπε ότι με τον Σπύρο «συναντηθήκαμε στο Θησείο, κατευθυνθήκαμε προς τον Κεραμεικό, όχι στο Σύνταγμα … είχε λήξει το συλλαλητήριο εκείνη την ώρα … βλέπουμε να έρχονται μία ομάδα 20-25 ατόμων, όλοι μαυροφορεμένοι με κουκούλες και να έχουν πέσει πάνω από κάποιον. Ακούσαμε συγκεκριμένα την φράση “φύγε από τη χώρα μου καριόλη” … ήταν ένα παιδί από το Πακιστάν, που το κυνήγαγαν. Του είχαν πάρει το πορτοφόλι και το κινητό, του είχαν σπάσει την μύτη, τον είχαν τραυματίσει άσχημα. Το παιδί κατάφερε να ξεφύγει, να μπει στην έκθεση στο Παλιό Αμαξοστάσιο».
«Αμέσως μετά», συνέχισε, «κατευθύνθηκαν προς εμάς, τέσσερις ανήλικους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, που καθόμασταν στο παγκάκι και δεν δίναμε καμία αφορμή. Περικύκλωσαν το παγκάκι μας. Άρχισαν να μας ρωτάνε “από πού είστε παιδιά;”, δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε, τους λέμε “από δω, Ελλάδα” -και μας λένε “Έλληνες ήταν και αυτοί που έκαψαν την μακεδονική σημαία”. Δεν απαντάμε, δεν είχαμε τι να πούμε, καταλάβαμε την “ιδεολογία” τους… Φόραγαν όλοι κουλούλες, τυλιγμένα “full face” κασκόλ με την ελληνική σημαία στα πρόσωπά τους και δύο-τρεις ασπίδες ΜΑΤ και κράνη ΜΑΤ … αντιληφθήκαμε αργότερα ότι ήταν “λάφυρα” από το Σύνταγμα».
Τότε, όπως είπε ο Σπύρος, «μου ζήτησαν το κινητό μου. Αρνήθηκα φυσικά, άρχισαν ταυτόχρονα τέσσερις να με βαράνε» και όπως συνέχισε ο Νικηφόρος, «πήγα να επέμβω, αλλά χτύπησαν και εμένα. Είχαν μαζευτεί πέντε πάνω από τον καθένα, ήταν 25, ήμασταν δύο… Με βάραγαν μέχρι που ένας από αυτούς με σήκωσε και με απομάκρυνε. Δεν ήθελαν καν να μας ληστέψουν … ήμασταν κάτω στο χώμα και μας έδερναν για πολλή ώρα, απλά έψαχναν αφορμή για ξύλο. Ήταν σίγουρο ότι θα ακολουθούσαν κι άλλα και όπως μάθαμε αργότερα δεν είμαστε οι μόνοι».
Σημείωσε παράλληλα ότι «όταν πλησίαζαν το σημείο πρέπει να τους αντιλήφθηκε ο κόσμος και πέντε λεπτά πριν έρθουν είχε αδειάσει το μέρος, ενώ πριν κυκλοφορούσαν πεζοί. Αυτό που έγινε το είδαν οι άνθρωποι που ήταν στο Παλιό Αμαξοστάσιο και ήταν μάρτυρες, μας βοήθησαν μετά, μας έδωσαν πρώτες βοήθειες».
Όσον αφορά τα τραύματα που αποκόμισαν, ο Σπύρος είπε ότι έχει «πολλούς μώλωπες στο πρόσωπο και κάταγμα στην μύτη», ενώ ο Νικηφόρος «κάταγμα στην κόγχη του ματιού, τρομερά πρησμένο μάτι, διπλωπία, όλα αυτά τα ωραία. θα χρειαστεί και χειρουργείο, λόγω της κινητικότητας του ματιού και της διπλωπίας».
Ακολούθησε η μεταφορά στο νοσοκομείο, όπου όπως είπε ο Νικηφόρος «η αστυνομία δεν κλήθηκε. Υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον από τους γιατρούς, αλλά υπήρχε μεγάλο μπάχαλο, πολλά περιστατικά, άνθρωποι μαχαιρωμένοι, με ανοιγμένα κεφάλια, ήταν δύσκολα», ενώ ο Σπύρος υπογράμμισε ότι «εμείς νοιαζόμασταν για την σωματική μας ακεραιότητα, αλλά και κανείς δεν μας ενημέρωσε ότι μέσω νοσοκομείου μπορούσαμε να καλέσουμε την αστυνομία».
«Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι σε ένα οποιοδήποτε παγκάκι σε ένα οποιοδήποτε μέρος, απλά να έρθει μία ομάδα 25 ατόμων και χωρίς αφορμή να αρχίσει να τον δέρνει», συνέχισε ο Νικηφόρος, «αυτό μας δείχνει το πόσο ελεύθεροι είμαστε και την νοοτροπία που επικρατεί. Κυκλοφορούν ομάδες γύρω μας που πιστεύουν ότι τους ανήκει το μέρος, ότι η δυνατότερη φωνή είναι αυτού που έχει περισσότερη δύναμη … εμείς γι’ αυτό προσπαθούμε να μιλάμε όσο γίνεται, γιατί πιστεύουμε ότι θα ακουστούμε πιο δυνατά από αυτούς και οι πληγές μας θα ακουστούν πιο δυνατά από τις γροθιές τους».
«Δεν θέλουμε να επηρεάσουμε κάποιον και να “χρωματίσουμε” αυτούς που μας επιτέθηκαν, αυτός ο πόλεμος μεταξύ αυτών των ατόμων “παίρνει μπάλα” και μικρά παιδιά σαν εμάς, άτομα που είναι “εκτός του θέματος”. Αυτό που έγινε είναι φασιστικό όχι απαραίτητα λόγω της ιδεολογίας τους, αλλά επειδή απλά πάνε “στο άκυρο”, βρίσκουν κόσμο και θέλουν να του προκαλέσουν σημαντική βλάβη, να τον κάνουν να σωπάσει. Αυτό είναι το φασιστικό», όπως τόνισε.