Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία του εντόμου Tuta Absoluta, καταγράφεται σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Σε περιοχές της Κρήτης, για πρώτη φορά, εντοπίστηκε τον Ιούνιο 2009. Η εισβολή του νέου είδους εντόμου, είχε από την πρώτη στιγμή, ως αποτέλεσμα, την πρόκληση σημαντικών ζημιών, υπαίθριας και θερμοκηπιακής ντομάτας.
Σε συνέχεια της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης τον Νοέμβριο του 2018, αναφορικά με το έντομο Tuta Absoluta που προσβάλει την ντομάτα, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης θέτει με νέα ερώτησή του προς το αρμόδιο Υπουργείο, το θέμα της αντιμετώπισης του εντόμου, καθώς η καλλιεργητική περίοδος ξεκινά και οι ανησυχίες των παραγωγών εντίνονται.
Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης, η προσαρμοστικότητα και η υψηλή αναπαραγωγική ικανότητα του εντόμου, οι κλιματικές συνθήκες, η εμπορική δραστηριότητα που επιτρέπει την μεταφορά μολυσμένων προϊόντων, παρά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισή του φαινομένου (καλλιεργητικά μέτρα, παρακολούθηση των πληθυσμών, βιολογική αντιμετώπιση αλλά και χημική αντιμετώπιση), συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ανεξέλεγκτη εξάπλωση του εντόμου.
Επίσης η καλλιέργεια της ντομάτας για περιοχές της Κρήτης όπως η Ιεράπετρα και το Τυμπάκι είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές οικονομίες.
Το έντομο Tuta Absoluta θεωρείται πλέον εγκατεστημένο σε επίπεδο επικράτειας και εκτός της ντομάτας μπορεί να προσβάλλει την καλλιέργεια μελιτζάνας, πιπεριάς, πατάτας, καπνού αλλά και άλλα αυτοφυή φυτά.
Ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν προτίθεται και με ποιο τρόπο το Υπουργείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να εντάξει την καλλιέργεια θερμοκηπιακής ή υπαίθριας ντομάτας στη Δράση 10.1.8. «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.