Την εκτίμηση πως «υπάρχει η πλειοψηφία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών» εκφράζει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μιλώντας στην «Μακεδονία της Κυριακής».. Παράλληλα αποσαφηνίζει πως στον ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι στόχος μας να σπάσουμε ή να λεηλατήσουμε άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες».
Η συνέντευξη στον Ιάσονα Μπάντιο:
Η Συμφωνία των Πρεσπών οδηγεί σε λήξη της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Πρόκειται για ένα «διαζύγιο» που γίνεται στον σωστό χρόνο ή άργησε;
Η συμπόρευση με τους ΑΝΕΛ δεν έχει χαρακτηριστικά στρατηγικής συμμαχίας, ήταν συμμαχία τακτική, δεν είναι μια συμμαχία ιδεολογική, αλλά μια συμμαχία με συγκεκριμένο πολιτικό ορίζοντα και στόχους.
Διαμορφώθηκε μέσα σε πολύ συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τόσο τον Ιανουάριο του 2015, όσο και τον Σεπτέμβριο του 2015. Η συμπόρευσή μας στη διακυβέρνηση πέρασε από δυσκολίες, αλλά εξυπηρέτησε τον βασικό στόχο που ήταν η έξοδος από το μνημόνιο. Είχε ορίζοντα τετραετίας και υπήρξε συνέπεια λόγων και έργων στα ζητήματα της οικονομίας, της μάχης ενάντια στη διαφθορά και την διαπλοκή, την προσπάθεια στην μεταμνημονιακή περίοδο να ανακάμψει το βιοτικό επίπεδο του λαού μας.
Γνωρίζαμε ότι αυτή η συμπόρευση είχε αρχή, μέση και τέλος. Εμείς είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς της ευρείας προοδευτικής παράταξης, οι ΑΝΕΛ ένα κόμμα της λαϊκής, κοινωνικής, δημοκρατικής δεξιάς. Ήταν λογικό και αναμενόμενο να έχουμε διαφορετική θέση και τοποθέτηση σε ζητήματα όπως το Μακεδονικό.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για να συνεχίσει η κυβέρνηση το έργο της. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «κυβέρνηση μειοψηφίας». Θεωρείτε ότι μπορεί να συνεχίσει το κυβερνητικό σχήμα;
Υπάρχει η πλειοψηφία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχουμε ακόμα πολλά μπροστά μας, έχουμε πολλά θέματα να προχωρήσουμε, που αφορούν και την οικονομία και ευρύτερα την κοινωνική μας ατζέντα. Υπό αυτό το πρίσμα, η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί και έναν ισχυρό μοχλό πολιτικών ανακατατάξεων και ανατοποθετήσεων στην πολιτική γεωγραφία της χώρας.
Πρέπει να τελειώνουμε με τις αυταπάτες και τον εθνικό στρουθοκαμηλισμό σε αυτό το ζήτημα. Παραπάνω από 27 χρόνια χάνουμε διπλωματική ισχύ σε αυτό το θέμα, είναι η ώρα να αρχίσουμε να κερδίζουμε.
Παράλληλα φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τους 151 βουλευτές που απαιτούνται για να υπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει στη Βουλή. Ανάμεσα στους 151 βουλευτές βρίσκονται και μέλη Κοινοβουλευτικών Ομάδων της αντιπολίτευσης. Υπάρχει πιθανότητα προσχώρησης τους στον ΣΥΡΙΖΑ;
Το Μακεδονικό είναι ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί εδώ και πολλά χρόνια. Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω από το κομματικό και η επιλογή που θα κάνουν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα κρίνει κατά πόσο επιλέγουν να πορευτούν με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα εθνικά συμφέροντα ή αντίθετα, επιλέγουν τη «γραμμή» της κομματικής μυωπίας, πράγμα το οποίο αποδείξαμε ότι δεν κάνουμε εμείς τραυματίζοντας την ίδια την κυβέρνησή μας. Ιδού η Ρόδος… Δεν είναι στόχος μας να σπάσουμε ή να λεηλατήσουμε άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες, θέλουμε, επιδιώκουμε, κάνουμε έντιμο διάλογο με τα άλλα κόμματα, τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους βουλευτές.
Οι αντιδράσεις στη Βόρεια Ελλάδα ενάντια στη Συμφωνία τους προηγούμενους μήνες υπήρξαν έντονες. Έχει «αποδυναμωθεί» πολιτικά η Συμφωνία στο εσωτερικό της χώρας λόγω των αντιδράσεων;
Είναι λογικό που υπήρξαν αντιδράσεις. Επί δεκαετίες τόσο οι πολίτες της Μακεδονίας μας, όσο και συνολικά οι Έλληνες πολίτες βρίσκονταν αντιμέτωποι με κυβερνήσεις που δεν προστάτεψαν τα εθνικά συμφέροντα στο Μακεδονικό, που έθρεψαν συστηματικά αυταπάτες, που συντήρησαν αδιέξοδα και αναπαρήγαγαν στερεότυπα. Όλη αυτή η συσσωρευμένη παραπληροφόρηση και η πλάνη περνούσε από γενιά και γενιά. Η κυβέρνησή μας και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να δώσουν, και δίνουν τέλος σε αυτή την παράκρουση και στη συνεχή μετάθεση των προβλημάτων στο απώτερο «αύριο».
Είμαι πεπεισμένος ότι μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κι όσο θα εμπεδώνεται και το περιεχόμενό της και θα αποτυπώνονται τα θετικά σημεία της Συμφωνίας στην καθημερινότητα και στις διμερείς μας σχέσεις, τόσο θα ενισχύεται η στήριξη προς αυτή και θα αναγνωρίζουν όλο και περισσότεροι οι πολίτες πόσο επωφελής είναι για την πατρίδα μας και τα εθνικά μας συμφέροντα, για τα συμφέροντα των δυτικών Βαλκανίων συνολικά αλλά και για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικογένειας στην περιοχή.
Το 2019 πρόκειται για μια εκλογική χρονιά σε όλα τα επίπεδα. Ποιο είναι το βασικό πολιτικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος και ποιες είναι διαχωριστικές γραμμές με την αντιπολίτευση;
Η ενδυνάμωση της εργασίας, η μείωση της ανεργίας, η αύξηση των επενδύσεων, η βελτίωση της καθημερινότητας, η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και η προώθηση ενός βιώσιμου και δικαίου παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες δράσης μας για το επόμενο διάστημα.
Η έξοδος από το μνημόνιο δεν σημαίνει ολοκλήρωση του έργου μας. Ίσα-ίσα, θα έλεγα ότι ξεκινά μια νέα πορεία και προσπάθεια για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να «χτίσουμε» γερές βάσεις για το πως εμείς αντιλαμβανόμαστε την άσκηση της διακυβέρνησης. Το πλάνο και η ατζέντα μας μεριμνούν για τους πολλούς, για τα πλατιά κοινωνικά στρώματα, όχι για τους λίγους.
Η δική μας πολιτική πρόταση κοιτάει το αύριο, στοχεύει στη διαρκή βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών, στην πλήρη απομάκρυνση από πρακτικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να αλλάξει τον τόπο, να φέρει στο επίκεντρο την κοινωνική ατζέντα, να προχωρήσει σε προοδευτικές τομές. Αυτό επιχειρούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη, κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και το 2019, διεκδικώντας μια νέα τετραετία στις εθνικές εκλογές, διαμορφώνοντας μεγάλες συμμαχίες στις αυτοδιοικητικές και ενισχύοντας την παρουσία μας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, μέσα από μια ισχυρή εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή.