Όλοι συμφωνούν υπέρ της λύσης, στην εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες διαφωνία για το ονοματολογικό, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αναφέρει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο EURACTIV.com.
Όλοι γνωρίζουν ότι η ΠΓΔΜ έχει θετικό οικονομικό και ευρωπαϊκό μέλλον, δήλωσε ο Μάνφρεντ Βέμπερ.
Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, «αδελφό» κόμμα του ΕΛΚ και αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, η οποία έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ απάντησε διπλωματικά, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει την ευθύνη για τη διαπραγμάτευση και την οριστικοποίηση της συμφωνίας.
«Επισήμως, η αντιπολίτευση δεν είναι απαραίτητη για την αποδοχή ενός συμβιβασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού», δήλωσε ο κ Βέμπερ.
Το χθεσινό «άδειασμα» της γαλάζιας συνομωσιολογίας από τον Ζάιμπερτ
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με υποθέσεις που συνδέουν την προοπτική επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ με άλλα θέματα, εσωτερικής πολιτικής (σ.σ.: δηλαδή τις συντάξεις, τη μη περικοπή των οποίων, «αντάλλαξε» η ελληνική κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τους ανεδαφικούς ισχυρισμούς της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη) τόνισε: «Στηρίζουμε την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν επιβεβαιώνω τη σύνδεση με άλλα, εντελώς ξένα θεματικά, πολιτικά ζητήματα».
«Δεν γνωρίζω αυτές τις δηλώσεις και δεν επιθυμώ να εκφραστώ για εσωτερικές κομματικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση, η καγκελάριος, ο υπουργός Εξωτερικών, χαιρετίζουν ως ιστορική ευκαιρία την πιθανή διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, η οποία έχει καταστεί δυνατή μέσω της συμφωνίας Πρεσπών, διότι δημιουργεί στην περιοχή δυνατότητες οι οποίες χωρίς την διευθέτηση αυτής της διαμάχης για την ονομασία δεν θα δημιουργούνταν για πολλά χρόνια ακόμη.
Αυτό εμείς -συνέχισε- το αξιολογήσαμε έτσι και στηρίζουμε αυτή την απόφαση και τώρα εναπόκειται στην ΠΓΔΜ να διεξαγάγει την διαδικασία συνταγματικής αλλαγής και στην Ελλάδα έχουμε την επικύρωση στην Βουλή. Τη δική μας υποστήριξη για αυτά την έχουμε εκφράσει εδώ επανειλημμένα, αλλά δεν μπορώ να επιβεβαιώσω μια διασύνδεση με άλλα, θεματικά εντελώς ξένα, πολιτικά ζητήματα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της αυριανής επίσκεψης της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μια επίσκεψη έπειτα από αρκετά χρόνια, σε μια φίλη χώρα και εταίρο στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. «Η καγκελάριος – σίγουρα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – θα έχει πολιτικές συνομιλίες για μια σειρά θεμάτων ευρωπαϊκής πολιτικής και διμερούς ενδιαφέροντος», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι η κυρία Μέρκελ χαίρεται που θα συναντηθεί ακόμη με εκπροσώπους της οικονομίας, με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και του πολιτισμού, ενώ θα συνομιλήσει με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα και υπό αυτή την έννοια είναι καλό ότι μετά από καιρό γίνεται πάλι αυτή η επίσκεψη. Οι επαφές και οι συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση είναι εντατικές και τακτικές, συναντιόμαστε και στο πλαίσιο διαφόρων ευκαιριών, αλλά τώρα είναι ωραίο ότι η καγκελάριος θα βρεθεί πάλι στην Αθήνα», κατέληξε ο εκπρόσωπος.
Left.gr