«Σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική»: Η κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλ. Τσίπρα με την Ά. Μέρκελ (Βίντεο)

Σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από την Ελλάδα της προηγούμενης επίσκεψής της, το 2014, καλωσόρισε την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

“Τότε η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, με την οικονομία να παραπαίει, και την κοινωνία να υποφέρει και να αγωνιά. Με ένα εκατομμύριο ανέργους, παράλυτο κοινωνικό κράτος, διαλυμένες δομές προστασίας των πιο αδύναμων, και καμιά ουσιαστική ελπίδα ανάκαμψης”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

“Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα που ήταν πολλές φορές ακατανόητα, συχνά άδικα, κάποιες φορές αναποτελεσματικά και που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα εξερχόμαστε από αυτήν την κρίση οριστικά. Με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά κρατώντας την κοινωνία όρθια και προστατεύοντας τους πιο ευάλωτους”, επισήμανε.

Δείτε:

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/616787572110515/

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία

Οι σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας δοκιμάστηκαν σκληρά στη διάρκεια της οκταετούς κρίσης, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, είπε ο κ. Τσίπρας.

“Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας”, τόνισε και εξήγησε: “Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς.

Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε – όπως και σήμερα – μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο”.

Επισήμανε, όμως, ότι “μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης” και δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος της Ευρώπης, γίνεται μέρος της λύσης.

Οι φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις ευρωεκλογές είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα στην Ευρώπη

“Εχουμε την θέληση, αλλά και την δύναμη, να λέμε όχι στις φυγόκεντρες δυνάμεις, που προτάσσουν την εθνική περιχαράκωση, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό ως απάντηση στις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης”, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

“Όχι στις φωνές της μισαλλοδοξίας που επιδιώκουν, μάλιστα, να διαδραματίσουν ενισχυμένο ρόλο στις επικείμενες ευρωεκλογές. Τονίζουμε λοιπόν, μαζί με την Καγκελάριο, ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην Ευρώπη σήμερα”, επισήμανε και πρόσθεσε:

“Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με την Καγκελάριο για αυτούς τους κινδύνους. Επεσήμανα τον ρόλο που κατά τη γνώμη μου παίζουν οι κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές, στη διόγκωση του ακροδεξιού και αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού.

Και την ανάγκη να απαντηθεί η πρόκληση αυτή με την οικοδόμηση της κοινωνικής Ευρώπης και μιας νέας αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη.

Οι πολίτες αυτής της ηπείρου, σε όποια γωνιά της και αν ζουν, να ορθώσουν το δημοκρατικό ανάστημά τους ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που, με νέο προσωπείο, προσπαθούν να γυρίσουν το ρολόι της Ιστορίας πίσω, στη σκοτεινή Ευρώπη του μίσους και του φόβου”.

Συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος

“Συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος”, είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό.

“Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης”, τόνισε.

Θυσίες και ανθρωπισμός του ελληνικού λαού στο προσφυγικό-ευχαριστίες στην κ. Μέρκελ για τον καθοριστικό της ρόλο

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη Γερμανίδα Καγκελάριο για τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τον ανθρωπισμό που επέδειξε στο προσφυγικό, παρά τις οικονομικές του δυσκολίες και, ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Καγκελάριο για τον καθοριστικό ρόλο που επέδειξε η ίδια κατά την προσφυγική κρίση.

Βήμα μπροστά και μοντέλο και για άλλες διαφορές η Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.

“Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις – χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές”, είπε.

Η Γερμανία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2020

Ο Ελληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα Καγκελάριος συμφώνησαν να είναι η Γερμανία η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2020, είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν ξεχνάμε τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως οι επανορθώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο

“Οι σχέσεις των δύο χωρών μας πιστεύω ότι είναι εξαιρετικές. Ασφαλώς και δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες, ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, ούτε ξεχνάμε και τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η ιστορία, όπως είναι οι επανορθώσεις ή το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να επικεντρωθούμε και θα επικεντρωθούμε παράλληλα και στο νέο πλαίσιο που έχουμε οικοδομήσει”, είπε ο κ. Τσίπρας.

Όταν είσαι πρωθυπουργός είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας

“Οταν είσαι πρωθυπουργός είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες της χώρας, είσαι υποχρεωμένος εκτός από το να διεκδικείς το δίκιο, να βρεις και τον δρόμο τον ρεαλιστικό ώστε η συνισταμένη να είναι επωφελής για όλους κι αυτή είναι μια δύσκολη συνθήκη”, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση τι άλλαξε και τώρα υποδέχτηκε την Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, ενώ την προηγούμενη επίσκεψη της στην Αθήνα, ήταν με τους διαδηλωτές.

Βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι μάχης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, στο προσφυγικό

Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι μάχης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, στο προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί χωρίς την αλληλεγγύη, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα άσκησε κριτική σε χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν την αλληλεγγύη στο ζήτημα αυτό “αλά καρτ”.

Ά. Μέρκελ: Πράγματι κλείνει ένας κύκλος

Πράγματι κλείνει ένας κύκλος. Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε την πρώτη φορά στο Βερολίνο τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Αναπτύχθηκε εμπιστιοσύνη ανάμεσα μας, γνωρίζω ότι ο ελληνικός κλαός περασε μια δύσκολη περίδο. Οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις.

Δεν είναι το τέλος μιας μεταρρυθμιστικής περιόδου αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης. Η ανεργία έχει μειωθεί και θα προσπαθούμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους.

Προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προφέρουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι. Ευχαριστούμε που μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ

Για το προσφυγικό η Ελλάδα αντιμετώπισε εν μέσω κρίσης μεγάλα προβλήματα και προσπαθήσαμε να βρούμε λύση με την συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Είναι απαραίτητη η διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το μεταναστευτικό.

Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό

Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεα. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα προωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη.

Με τον κ. Τσίπρα μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και όχι με τον εθνικισμό στην Ευρώπη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον

Για τις ευρωεκλογές στηριζόμαστε στην Ευρώπη και στην πολυμερή διάσταση της Ευρώπης. Με τον κ. Τσίπρα μας ενώνει η βαθιά πεποίθηση ότι με τη συνεργασία και όχι με τον εθνικισμό στην Ευρώπη θα έχουμε ένα καλύτερο μέλλον.

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικιών μεταρρυθμίσεων

Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της συμφωνίας για το ονοματολογικό και των οικονομικιών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδιο των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος της Ελλάδας της Β. Μακεδονίας και της Ευρώπης. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω.

Η επίσκεψη μου έχει τον σκοπό ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει να χρηματοδοτήσει την κατάσταση από τις αγορές και να μειωθεί η ανεργία . Η Ελλάδα μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της και εκπονούμε μια ευρωπαϊκη ατζέντα και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνουν εμπιστοσύνη.

Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας

Προσφυγικό: Η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας δεν έχει υλοποιηθεί με τον τρόπο που θέλαμε όπως οι επιστροφές. Θα εργασθούμε με την Ελλάδα για να βελτιωθούν κάποια σημεία της συμφωνίας. Συμφωνήσαμε σήμερα ότι για τους πρόσφυγες που δεν έρχονται από τη Συρία αλλά από άλλες χώρες δεν ισχύει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και προσπαθούμε να βρούμε άλλους τρόπους στήριξης.

 7 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται

«Σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα, που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στον διάλογο που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασαν από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο, στο γεγονός ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν την ελληνική κρίση. Είπε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κοινό κίνδυνο που είναι η άνοδος της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σημερινή επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα κλείνει έναν δύσκολο κύκλο στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική.

 ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται και εσωτερικός χώρος

«Να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε. Έχετε έρθει αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν πριν από πέντε χρόνια, μεσούσης της κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ και συνέχισε: «Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες, περάσαμε και από κοινού δύσκολες στιγμές και αντιθέσεις και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, όμως καταφέραμε να βρούμε στα πλαίσια αυτά και τις διαδικασίες που πάντοτε η Ευρώπη, μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς λύσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Και πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση».

Επισήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα σιγά-σιγά όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και, βεβαίως, μια δύναμη που προβάλλει πάντα την ανάγκη της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κοινό κίνδυνο της ανόδου των δυνάμεων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και παρατήρησε: «Βεβαίως έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και απέναντι σε αυτή ευρωπαϊκή πρόκληση πιστεύω και πάλι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα θα ψάξουν να βρούνε λύση».

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα «πως η επίσκεψη σας αυτή κλείνει έναν κύκλο δύσκολο στις σχέσεις των δύο χωρών και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική».

 2 άτομα, άτομα κάθονται, πίνακας, κουστούμι και εσωτερικός χώρος

Ευχαριστίες της Μέρκελ προς την Ελλάδα γι’ αυτά που κατάφερε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων, όπως και για τον συνολικό της ρόλο στα Βαλκάνια

Τις ευχαριστίες της προς την Ελλάδα για αυτά που κατάφερε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων, όπως και για τον συνολικό της ρόλο στα Βαλκάνια, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

“Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ήρθα πολύ ευχαρίστως εδώ για να μπορέσω να συζητήσω διάφορα θέματα μαζί σας”, είπε η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε: “Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο που καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να λύσουμε, να ασχοληθούμε με διαφορετικά προβλήματα, τα οποία είχαν κάποια στιγμή επικαιρότητα, είχαν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.

Ο ελληνικός πέρασε από μια πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεων μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά”.

 7 άτομα, άτομα κάθονται, πίνακας και εσωτερικός χώρος

Ακολούθησαν  διευρυμένες συζητήσεις των δύο αντιπροσωπειών.

https://www.facebook.com/345324598921301/videos/1291105281028016/

Η Γερμανίδα καγκελάριος έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 17:30.

Τι δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός

Ερωτώμενος την Τετάρτη, κατά τη συνέντευξή του στο «Open tv», για τη συνάντηση του με την κ. Μέρκελ και τις σχέσεις του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι η κ. Μέρκελ είναι μια προσωπικότητα που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα ευρωπαϊκά πράγματα τα τελευταία χρόνια και σίγουρα έχει και ευθύνη αλλά και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές.

“Η σχέση μας έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρεθήκαμε σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν και για εκείνη μια δύσκολη στιγμή. Παρά την οξύτητα και τις μεγάλες αντιθέσεις, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης, ό,τι λέγαμε ήταν πράγματα που πιστεύαμε και δεν είχαν στόχο να κοροϊδέψουν ο ένας τον άλλον”, ανέφερε.

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως η κ. Μέρκελ ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα γιατί θεωρεί ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός, όπως είπε, ότι ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κατάφερε να ανακάμψει, να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ αλλά και να είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης. Και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια κρίσιμη περιοχή και για το προσφυγικό και για τις διεργασίες στην ΕΕ”.

Τόνισε ότι δεν έρχεται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι τη στηρίζει, όπως “κάθε σοβαρός άνθρωπος στην Ευρώπη”. “Ήθελε καιρό να έρθει”, είπε, “και θεώρησε σκόπιμο να την προσκαλέσω μετά το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας για να είναι φανερό και στην κοινή γνώμη ότι έχουμε καταφέρει κάτι σημαντικό όλο αυτό το διάστημα”.

Ερωτηθείς εάν θα κάνει κάποια δήλωση για τα περί παζαριού του ονοματολογικού με τη μείωση των συντάξεων, απάντησε: δεν ξέρω τι δηλώσεις θα κάνει, αλλά αυτές όσοι τις κάνουν πρέπει να ξέρουν ότι έχει κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Χαρακτήρισε “ανοησία” αυτή τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη και πρόσθεσε πως μόνος του στόχος είναι να λέει λόγια για να ψαρέψει στα θολά νερά ενός ακροατηρίου. “Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, για τον οποίο εμένα κατηγορεί. Επιδεικνύει την πιο λαϊκιστική συμπεριφορά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό σε κρίσιμα εθνικά πράγματα”, είπε.

Τι δηλώνει η Άγκελα Μέρκελ στην “Καθημερινή”

“Με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο” τονίζει η Άγκελα Μέρκελ σε αποκλειστική δήλωσή της στην “Καθημερινή”, ενόψει της επίσκεψή της στην Αθήνα, προσβλέποντας σε “καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις”.

Η κ. Μέρκελ αναγνωρίζει στη δήλωσή της ότι “τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα για πολλά χρόνια στην Ελλάδα” για να σημειώσει, ωστόσο, ότι “η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα” , επισημαίνοντας ότι “αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει κίνητρο για το μέλλον”.

Τέλος, διαβεβαιώνει ότι “η Ελλάδα στην πορεία της αυτή, μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της με τη Γερμανία”.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Απαντώντας πρόσφατα σε ερώτηση σχετικά με το ρόλο που θα διαδραματίσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην επίσκεψη της Καγκελαρίου στην Αθήνα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Μαρτίνα Φιτς, δήλωσε: «Δεν μπορώ να προκαταλάβω αν η Καγκελάριος θα συζητήσει αυτό το θέμα στην Αθήνα, αλλά μπορώ να πω επί της αρχής ότι η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει εμφατικά την συμφωνία για την διευθέτηση της διαμάχης του ονόματος και συνεχίζει να ελπίζει ότι αυτή η διαμάχη δεκαετιών μπορεί επιτέλους να λυθεί. Τώρα πρέπει να περιμένουμε την συνταγματική αλλαγή στα Σκόπια και την επικύρωση στην Αθήνα».

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Στις 09:45 η Γερμανίδα καγκελάριος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αργότερα η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, θα επισκεφτεί τη Γερμανική Σχολή Αθηνών όπου θα συνομιλήσει με μαθητές, θα έχει συνάντηση με έλληνες καλλιτέχνες, επιστήμονες, διανοούμενους και εκπροσώπους γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

Στις 14.00 θα έχει συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη στην πρεσβευτική κατοικία.

Η κ. Μέρκελ θα αναχωρήσει από την Αθήνα στις 16:30.

  Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί